Pensjon

- Hvorfor er det så håpløst vanskelig?

KOMMENTAR: Mange sliter med å finne ut hva de egentlig kommer til å få i pensjon - og hva de kan ha krav på etter ektefellen. Må man virkelig ha høyere embedseksamen i økonomi for å finne svar på så viktige spørsmål for den enkelte?

HVOR MYE FÅR DU I PENSJON? Og hvilke rettigheter kan du ha i forhold til etterlattepensjon og tjenestepensjon? Veldig mange opplever at de ikke har kontroll på hvilke rettigheter de har - og for mange oppleves det vanskelig å finne svar. Foto: Shutterstock/NTB
HVOR MYE FÅR DU I PENSJON? Og hvilke rettigheter kan du ha i forhold til etterlattepensjon og tjenestepensjon? Veldig mange opplever at de ikke har kontroll på hvilke rettigheter de har - og for mange oppleves det vanskelig å finne svar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi var gift i 40 år og har to barn sammen. Eksmannen min er gift igjen - og ifølge Nav får jeg ikke ett øre.

Dette er den første kontakten jeg har med «Siri». Etter en e-post-utveksling, ringer Siri.

Hun forteller at hun er 81 år og at hun ble skilt for 19 år siden. Av bolig-økonomiske hensyn trenger hun svar på hvorvidt hun kan ha rett på en etterlattepensjon dersom eksmannen skulle falle ifra før henne.

- Dersom jeg var berettiget til etterlattepensjon, ville jeg stått mye sterkere overfor banken. Jeg vet at min eksmann har endel tjenestepensjoner - men hvordan kan jeg finne ut om jeg kan ha noen rettigheter der? Kan du hjelpe meg?

Hun vet ikke hva hun kan ha krav på. Og hun trenger å vite hva hun kan forvente seg økonomisk i framtida.

Utfordringen Siri står overfor, er hun langt fra alene om.

Det er ikke mer enn noen få måneder siden «Tove» ringte.

- Jeg leste det du skrev om etterlattepensjon, og så ville jeg gi det en siste sjanse: Kan jeg ha noen rettigheter der?

Tove er i en fortvilet situasjon: Hun forteller om en fraskilt ektemann som hun hevder forlot henne etter å ha forfalsket lånepapirer - og etterlot henne som ansvarlig for et stort gjeldsbeløp. Selv etter mange år sliter hun med å betale eksens gjeld. Nå er han død, men etterlattepensjonen hans går til hans nye kone. Tove betaler fortsatt på gjelda.

- Jeg er så sliten av dette nå, og jeg har vel egentlig gitt opp, jeg orker ikke å prøve mer, sier hun og puster tungt.

- Men det kan være verdt å ta en telefon, det kan godt hende du har en rettighet i tjenestepensjonen?

- Vet du, jeg er så sliten av dette nå, jeg tror ikke jeg orker.

Det er fortvilende.

Ikke bare fordi det er fortvilende skjebner. Men det er fortvilende fordi mange opplever at det er så vanskelig å få informasjon om hva du kan ha rett på og ikke minst hvor du kan få svar.

Som pensjonist eller etterlatt - eller om du er i en annen situasjon hvor du kan ha rett på økonomisk hjelp eller støtte - kan det være snakk om ulike ytelser fra flere ulike parter.

For pensjon er det Nav med sine regler og trygdeordninger - og i tillegg det kan være gamle pensjonsordninger fra egen eller nåværende eller tidligere ektefelle eller partners jobb - og det kan være private pensjonsordninger.

Så hvor skal du gå for å få svar, fra alle?

Da «Siri» kontaktet Nav med spørsmål om sine eventuelle rettigheter fremover i tid, fikk hun beskjed om at hun ikke hadde noen rettighet der, at hun ikke kunne få et øre, som hun selv forteller det.

Men det hun ikke fikk vite, var om eventuelle rettigheter i eks-mannens tjenestepensjon. Og selv om eksen fremdeles lever så er det slik at denne kunnskapen kan ha innvirking på «Siris» mulighet til å planlegge økonomien videre.

Hun trenger egentlig bare å vite hvordan hun kan finne ut av dette - og hvem som kan gi henne svar.

Men for en helt vanlig, gjennomsnittlig nordmann er det ikke lett å finne klare svar.

Vi vet også at manglende viten om pensjonsregler fører til at mange søker for seint når de skal gå av med pensjon - som får økonomiske konsekvenser. Det mangler heller ikke på historier om de som gjør feil i forhold til regelverket - og som blir dømt til å betale store summer tilbake til Nav. Det er også historier om de som sier de ikke fikk nok veiledning om konsekvensene av sine pensjonsvalg og som dermed har endt opp i en trang økonomisk situasjon - som ikke er mulig å endre.

Ifølge en uhøytidelig avstemming på Vi.no, sier 65 prosent at de ikke har kontroll på alle pensjonsrettighetene sine. 14 prosent sier de er usikre på hvilke rettigheter de har - mens 21 prosent hevder de har kontroll. Nesten 6000 har stemt.

Skuespilleren Geir Kvarme er også klar i talen når det kommer til hvor vanskelig det er å finne ut av dette med pensjon. Selv etter at han har fått hjelp av forbrukerøkonomen Silje Sandmæl på TV, føler han seg ikke sikker på at har har full oversikt over hva som venter ham i pensjonisttilværelsen når det kommer til økonomi.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Vi vet også at pensjon og uførepensjon er blant det Nav får mest spørsmål om: Folk trenger klare svar om seg og sin situasjon. Og noe veldig mange lurer på, er rett og slett hva de kan ha rett på og når pengene kommer.

Det burde være fullstendig unødvendig at vesentlig informasjon som berører den enkeltes privatøkonomi og dermed også deres liv og psykiske velbefinnende, er så håpløst vanskelig tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.