Barnebidrag

Hvordan sjekke om man betaler for mye i barnebidrag?

Mannen synes satsen han betaler i barnebidrag for ett barn er for høy, men er det tilfellet? Slik sjekker du om du betaler riktig sats.

BETALER JEG FOR MYE I BARNEBIDRAG? Se hva som spiller inn på hvor mye du betaler i bidrag. Illustrasjonsfoto: NTB
BETALER JEG FOR MYE I BARNEBIDRAG? Se hva som spiller inn på hvor mye du betaler i bidrag. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har en årsinntekt på cirka 650 000 og må betale 5500 kroner i barnebidrag, har ikke kontakt med barnet eller barnets mor og har ikke hatt det. Hun tjener cirka 450 000 i årsinntekt. Lurte på om det er normalt å ha så høy sats på et enkelt barn? Og hvis ikke, hvordan går man frem ettersom Nav ikke godtar en vanlig klage?

Dette skriver mannen til Advokatforeningens tjeneste, Advokatenhjelperdeg, der advokat Cathrine Rieber-Mohn gir råd om hva man bør gjøre dersom man er i tvil om størrelsen på barnebidraget er riktig.

Du kan selv foreta en beregning av barnebidrag

- Man trenger noe mer opplysninger enn de du gir for å beregne korrekt barnebidrag, men det fremstår som forholdsvis normalt ut fra opplysningene du gir, svarer advokaten på spørsmålet om det konkrete beløpet.

Advokaten påpeker videre at man selv kan foreta en beregning av bidrag, ved bruk av Navs bidragskalkulator.

- Dersom du mener det er feil i beregningen Nav har gjort, har du rett til å klage, eller rett til å kreve ny fastsettelse av bidraget, sier Rieber-Mohn.

Hvordan fungerer Navs bidragskalkulator?

Ifølge Nav.no beregner kalkulatoren størrelsen på barnebidraget etter de samme reglene som Nav bruker, når de er involvert i en bidragssak. For å regne ut bidrag tas det utgangspunkt i hva det koster å forsørge et barn, kalt underholdskostnaden, som er forbruksutgifter, boutgifter og eventuelle tilsynsutgifter.

Man må ha tilgjengelig følgende relevant informasjon for å bruke kalkulatoren, opplyser Navs fagavdeling overfor Vi.no:

Partenes opplysninger om

  • inntekt
  • samvær
  • eventuelt barnetilsyn

I tillegg blir det tatt hensyn til om den bidragspliktige har bidragsevne.

Hvordan beregnes bidragsevne?

Ifølge Nav beregner de bidragsevnen når de fastsetter bidraget, og vurderer om den bidragspliktige har nok inntekt til å betale bidraget/bidragene fullt ut.

Nav fordeler underholdskostnaden mellom foreldrene ut fra inntektene deres, og den som skal betale bidrag må ha nok penger til å betale skatt, trygdeavgift, penger til å forsørge seg selv, penger til å ta vare på eget/egne barn i husstanden sin, og boutgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.