Boligpriser 2022

Hvordan er prisutviklingen på eldre eneboliger?

Boligprisene er på vei nedover, og vi nærmer oss et mer normalt prisnivå på linje med før pandemien, ifølge Eiendom Norge og DNB Eiendom. Men hva med eldre eneboliger, hvordan klarer de seg i dagens boligmarked?

SELGE ENEBOLIG: Boligprisene faller, men hva med eneboligene? Og haster det å selge nå hvis du ønsker å bytte til leilighet? Foto: NTB
SELGE ENEBOLIG: Boligprisene faller, men hva med eneboligene? Og haster det å selge nå hvis du ønsker å bytte til leilighet? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene sank med 1,9 prosent i oktober, som er en litt lavere nedgang enn i september. Fortsatt er boligprisene 4,7 prosent høyere enn for et år siden, skriver DNB Eiendom i en pressemelding.

- Vi ser nå at renteeffekten slår inn for fullt i boligmarkedet, og at prisene fortsatte videre ned i oktober er som helt som forventet, sier Renate Sørestrand-Hansen i DNB Eiendom.

Men hva med prisutviklingen på eldre eneboliger? Og bør du selge nå om du vurderer å bytte fra enebolig til leilighet?

Prisoppgang på eldre eneboliger

Daglig leder i DNB Eiendom, Lars Espen Storebø, sier til Vi.no at de ser en nedgang i boligmarkedet generelt, men at de ikke merker noen stor endring på ulike objekter.

Deres tall for eneboliger bygd før 1990 på landsbasis viser at disse det siste halvåret har hatt en snittpris på 4,6 millioner kroner og en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 28 000 kroner.

Ser man på perioden før, fra oktober 2021 til april i år, er tilsvarende snittpris på 4,367 millioner kroner og den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 27 000 kroner. Dessuten er den gjennomsnittlige omløpshastigheten, altså hvor lang tid det tar å få solgt boligen fra den legges ut første gang, gått ned for denne gruppen boliger fra 45 dager til 35 dager.

Storebø minner samtidig om at det er stor forskjell på eldre eneboliger:

- Mens noen er renovert og har god beliggenhet, kan andre eneboliger være bygget med dårlige materialer og minne om gamle rønner. Vi ser kjempeforskjell på hvor attraktive eneboligene er, understreker han.

- De som har brukt litt penger på boligen opplever en langt større vekst, legger Storebø til.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

En annen faktor som kan ha påvirket salget av eneboliger etter 1. januar, er endringene i avhendingsloven.

- Det er blitt krav om en strengere rapport fra takstmann, dermed er det nå tryggere å kjøpe en gammel bolig enn før nyttår. Nå har du krav på å vite hva som eventuelt er feil med boligen, sier Storebø.

Bør du selge eneboligen nå?

Dersom du eier en eldre enebolig og vurderer å selge denne for å flytte til leilighet, haster det å få solgt nå? Ikke nødvendigvis, tror Storebø.

- De eldre eneboligeierne er en gruppe som gjerne ikke er heftet av gjeld, dermed kan de fortsatt sitte rolig i båten. For dem kan det derimot være en fordel at det blir en nedgang i nybyggsalget, tror Storebø.

Samtidig ser han på prisutviklingen på boligmarkedet framover med spenning.

- Man har gjerne et etterslep i statistikkene, dermed vil boligene som ikke blir solgt spesielt raskt i løpet av de neste månedene, prege prisstatistikken framover. Det blir spennende å se hvor mye det kommer til å prege boligprisutviklingen og omløpshastigheten. Også renteøkningen som kom på torsdag vil slå inn først om 6-8 uker - og kan også prege prisutviklingen ytterligere, sier Storebø.

Taktskifte i boligsalget

I DNB Eiendoms pressemelding sier Renate Sørestrand-Hansen videre at det ikke er snakk om noen boligpriskrise, men at boligmarkedet nå er på linje med nivåene vi hadde i 2019, som var siste normalår før pandemien da markedet tok av.

Dette er også konklusjonen til Eiendom Norge.

- Omsetningen i boligmarkedet er nå tilbake på prepandemiske nivåer. Vi venter at totalomsetningen i boligmarkedet i Norge i 2022 vil ende på nivå med 2019. Nå som pandemien er over, kan det konstateres at pandemien utløste ekstra mye flytting i Norge, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

- Vi er midt inne i et taktskifte, men det er absolutt ikke snakk om noen krise. Markedet fungerer overraskende godt til tross for økende renter og høy inflasjon. Boligene selges fortsatt raskt, med et snitt på 29 dager. Raskest gikk det i Bergen med 19 dager, mens Oslo endte på 21 dager og Trondheim 22 dager, sier Sørestrand-Hansen.

Det sterkeste prisfallet fikk vi i Oslo, med en nedgang på 3,2 prosent. I randsonene til hovedstaden var fallet derimot langt mer moderat, ifølge DNB Eiendom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.