Gaver fra uskiftet bo

Hvor store gaver kan man gi?

En fersk dom fra Høyesterett avklarer størrelsen på eventuelle gaver som gis fra uskiftet bo.

ARV OG USKIFTET BO: Den gjenlevende som sitter i uskiftet bo kan gi gaver, men når er gaven for stor? Det har Høyesterett nå avgjort. Foto: NTB
ARV OG USKIFTET BO: Den gjenlevende som sitter i uskiftet bo kan gi gaver, men når er gaven for stor? Det har Høyesterett nå avgjort. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når en ektefelle eller samboer i et parforhold går bort, er det veldig vanlig at den gjenlevende blir sittende i det som kalles uskiftet bo, som i praksis betyr at arven etter den døde ikke er fordelt ennå.

Nylig behandlet Høyesterett et spørsmål knyttet nettopp til uskiftet bo og det å gi gaver fra boet. For når er gaven for stor i forhold til verdiene i det uskiftede boet?

- Dette er en prinsipiell avgjørelse, da Høyesterett ikke har behandlet spørsmålet tidligere. Temaet har vært mye diskutert i teori og lagmannsretter, uten at det har vært helt entydig praksis eller løsning, forteller advokat i Huseierne, Karianne Listerud Lund.

Hun har gått gjennom Høyesterettsdommen for Vi.no og forklarer her hva den betyr i praksis. Her kan du lese hele dommen fra Høyesterett.

Dette sier arveloven

Det spørsmålet Høyesterett skulle ta stilling til i denne saken var om en gave som lengstlevende ektefelle hadde gitt til sin samboers barn da han satt i uskiftet bo, stod i misforhold til boet eller ikke - altså om beløpet som ble gitt var for stort og dermed ville gå ut over arvingene til mannen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.