Halvt skattetrekk eller trekkfri utbetaling fra Nav i desember?

Hvor mye skatt trekker Nav på desemberutbetalingen?

Enkelte slipper skatt på utbetalingen fra Nav i desember, men det gjelder ikke alle. Få oversikten her, om du mottar pensjon eller andre utbetalinger fra Nav.

SKATT PÅ NAV-UTBETALING I DESEMBER? Om du får utbetalt alderspensjon eller annen stønad fra Nav, avgjør hvilket skattetrekk du har i desember. Foto: NTB
SKATT PÅ NAV-UTBETALING I DESEMBER? Om du får utbetalt alderspensjon eller annen stønad fra Nav, avgjør hvilket skattetrekk du har i desember. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Man betaler som kjent ikke skatt av alle ytelser fra Nav. Og for ytelsene man betaler skatt av, varierer det også om desember er en trekkfri måned, eller om man blir trukket halv skatt.

Også når desemberutbetalingen kommer, avhenger av hva slags stønad du mottar, men mange vil få pengene på konto seinest 12. desember. Les mer om de forskjellige datoene for utbetalinger i denne artikkelen.

Når det gjelder skattetrekk, får du oversikt over hvilket skattetrekk som gjelder de forskjellige stønadene i desember i oversikten under.

Disse utbetalingene er trekkfrie i desember:

  • Alderspensjon
  • AFP
  • Ytelser til gjenlevende ektefeller
  • Ytelser til tidligere familiepleier

Disse ytelsene er trekkfrie første meldeperiode:

Det vil si at utbetalingen enten uke 47/48 eller 48/49 er trekkfri, avhengig av når du sender inn ditt meldekort.

  • Arbeidsavklaringspenger (AAP)
  • Dagpenger

Disse Nav-utbetalingene har halvt skattetrekk i desember:

  • Sykepenger
  • Uføretrygd

Ekstra skattetrekk?

Nav skriver på sine nettsider at dersom du har lagt inn et frivillig skattetrekk på pengestøtten din vil dette bli trukket også i juni og desember, med mindre du melder ifra om at det skal stoppes.

Når det gjelder de som betaler Svalbardskatt eller kildeskatt, er det ordinært skattetrekk i juni og desember.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Dette sier reglene om skattetrekk i desember

Det er Skattebetalingsforskriften som legges til grunn for hvor høyt skattetrekket skal være i desember, og hvem som får en trekkfri utbetaling.

At pensjon skal være en trekkfri ytelse står i paragraf 5-7-2 (5): «Skattepliktige med livrente, pensjon, vartpenger, introduksjonsstønad og supplerende stønad til person med kort botid i Norge er fritatt for forskuddstrekk i slik ytelse for november eller desember».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.