Hvor får du best avkastning på pensjonen din?

En ny sammenlikningstjeneste avslører spareavtalene med den beste avkastningen.

PENSJON: Hvilken bank eller pensjonsselskap har de beste spareprofilene som gir deg mest ut av pensjonssparing og innskuddspensjon? En ny tjeneste skal gjøre det lettere å sammenlikne historisk avkastning for ulike spareprofiler, både privat og arbeidsgivers. Foto: NYB
PENSJON: Hvilken bank eller pensjonsselskap har de beste spareprofilene som gir deg mest ut av pensjonssparing og innskuddspensjon? En ny tjeneste skal gjøre det lettere å sammenlikne historisk avkastning for ulike spareprofiler, både privat og arbeidsgivers. Foto: NYB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du privat tjenestepensjon, kan du etter innføringen av egen pensjonskonto selv velge hvem du vil skal forvalte innskuddspensjonen din. Og du har kanskje i tillegg også individuelle spareavtaler for pensjon?

Men får du egentlig den beste avkastningen du kan?

Hva vet du egentlig om hvor god avkastning du får på innskuddspensjonen din - eller på dine private spareavtaler? Finnes det andre leverandører og andre spareavtaler som ville gitt deg mer valuta for pensjonssparingen din?

Nå lanserer Finans Norge og Norsk Pensjon en ny tjeneste som skal gjøre det lettere for deg å sammenlikne.

Avkastningsportalen.no viser historisk avkastning på pensjonsavtaler både for innskuddspensjon i privat tjenestepensjon og individuell pensjonssparing.

Sammenlikner pensjonssparingen

- Oppnådd avkastning er en viktig faktor både for bedrifters valg av pensjonsleverandør og for de valg den enkelte forbruker gjør i sin egen pensjonssparing. Det er avgjørende at sammenlikningen skjer på et objektivt og troverdig grunnlag, og at relevant informasjon er enkelt tilgjengelig, ifølge Finans Norge.

Avkastningsportalen gir informasjon både om avkastning og forvaltningshonorar - altså gebyret banken tar for å forvalte pengene dine. Du kan få info om avkastning både på kortere og lengre sikt.

Det er selskapene selv som rapporterer inn data om sine ulike pensjonsprofiler. Alle selskaper som tilbyr innskuddspensjon, står fritt til å rapportere inn data, men per i dag er disse med: DNB liv, Storebrand, Sparebank 1, Gjensidige, Nordea Liv og Danica.

– Etableringen av en egen nettportal innebærer at informasjonen blir lettere søkbar og dermed tilgjengelig for et bredere publikum, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør i livsforsikrings- og pensjonsavdelingen i Finans Norge.

Slik sjekker du dine avtaler

Som vi nevner innledningsvis: Portalen har informasjon både om historisk avkastning for dine private pensjonskapitalbevis eller andre individuelle avtaler - og avkastning for pensjonsprofiler som en bedrift kan velge for sine ansatte.

Du kan velge å få oversikt om avkastning for fra 1 til 15 siste år. Og du kan sortere etter beste/verste avkastning. Tjenesten gir også oversikt over avtalenes forvaltningshonorar - som det også er stor forskjell på. Størrelsen på forvaltningsgebyrene kan ha stor innvirkning på gevinsten på sparingen. Men som også understrekes på tjenesten: Det vil kunne påløpe enda flere kostnader enn selve forvaltningshonoraret.

Forskjellen for beste og dårligste siste 3 og 10 år

Det er store forskjeller på historisk avkastning av de ulike spareprofilene. Om vi sorterer for siste tre år, kommer beste spareavtale ut med en avkastning på 10,52 prosent - mens den dårligste som er oppgitt har en negativ avkastning - altså et tap, på minus 1,54 prosent.

Avkastning er etter honorarer og gebyrer.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Sorterer vi på siste ti år, har beste avtale en avkastning på 11,32 prosent - mens dårligste har en avkastning på 1,36 prosent.

Dette er eksempler for det som er kategorisert som privatmarkedet; avkastning for pensjonsprofiler som en privatperson kan velge for sine pensjonskapitalbevis eller individuelle pensjonsavtaler. Du kan selv klikke deg inn og se hvordan din spareprofil kommer ut i sammenlikning med andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.