Matvarepriser

Hvor dyr skal maten bli i 2022?

Spesielt vil importerte varer bli dyrere, men situasjonen er uoversiktlig og sammensatt, ifølge eksperter Vi.no har snakket med. Dermed er det vanskelig å si hvor mye dyrere det vil bli for mat i inneværende år.

MATVAREPRISER: Råvaremangel er en faktor som vil spille inn på matvareprisene i tiden fremover. Foto: NTB
MATVAREPRISER: Råvaremangel er en faktor som vil spille inn på matvareprisene i tiden fremover. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prisoppgangen på matvarer var rekordstor fra januar til februar i år, da prisene økte med hele 4,5 prosent - en sjelden stor prisoppgang vi ikke har sett på 40 år.

Og fortsatt er det forventet at prisene skal videre opp. Nøyaktig hvor mye er det derimot vanskelig å si. Ifølge Orkla er situasjonen uoversiktlig, ikke minst fordi mangelen på råvarer som oppsto under pandemien nå forsterkes av krigen i Ukraina.

Råvaremangel gir økte matpriser

Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla, sier til Vi.no at det er flere faktorer som totalt sett vil gi en prisvekst på matvarer.

- Den globale mangelen på råvarer startet under pandemien og forsterkes nå. Ukraina er en stor eksportør av jordbruksprodukter. Og Russland og Hviterussland er viktig for prisingen av kunstgjødsel og andre mineraler. Vi ser prisøkninger på en rekke råvarer og emballasje, i tillegg til økte energikostnader og transportkostnader. Vi står også foran et jordbruksoppgjør som vil påvirke prisbildet ytterligere, forklarer Mageli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.