Matvarepriser

Hvor dyr skal maten bli i 2022?

Spesielt vil importerte varer bli dyrere, men situasjonen er uoversiktlig og sammensatt, ifølge eksperter Vi.no har snakket med. Dermed er det vanskelig å si hvor mye dyrere det vil bli for mat i inneværende år.

MATVAREPRISER: Råvaremangel er en faktor som vil spille inn på matvareprisene i tiden fremover. Foto: NTB
MATVAREPRISER: Råvaremangel er en faktor som vil spille inn på matvareprisene i tiden fremover. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prisoppgangen på matvarer var rekordstor fra januar til februar i år, da prisene økte med hele 4,5 prosent - en sjelden stor prisoppgang vi ikke har sett på 40 år.

Og fortsatt er det forventet at prisene skal videre opp. Nøyaktig hvor mye er det derimot vanskelig å si. Ifølge Orkla er situasjonen uoversiktlig, ikke minst fordi mangelen på råvarer som oppsto under pandemien nå forsterkes av krigen i Ukraina.

Råvaremangel gir økte matpriser

Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla, sier til Vi.no at det er flere faktorer som totalt sett vil gi en prisvekst på matvarer.

- Den globale mangelen på råvarer startet under pandemien og forsterkes nå. Ukraina er en stor eksportør av jordbruksprodukter. Og Russland og Hviterussland er viktig for prisingen av kunstgjødsel og andre mineraler. Vi ser prisøkninger på en rekke råvarer og emballasje, i tillegg til økte energikostnader og transportkostnader. Vi står også foran et jordbruksoppgjør som vil påvirke prisbildet ytterligere, forklarer Mageli.

Bård Ola Tjønneland, samfunnsøkonom i NHO, viser også til råvareprisene, som igjen påvirker norske matvarepriser.

Han sier til Vi.no at krigen i Ukraina med tilhørende sanksjoner har bidratt til å øke prisene på råvarer blant annet innenfor energi og landbruk. Usikkerhet om russiske forsyninger av olje, gass og raffinerte oljeprodukter til Europa har gitt en prisoppgang på disse energivarene. Russland og Ukraina er også viktige eksportører av innsatsvarer til gjødselproduksjon og landbruksprodukter, i tillegg til å stå for om lag en tredel av verdens kaliumproduksjon, som er en viktig ingrediens i gjødselproduksjon. De eksporterer også en betydelig andel av verdens hvete, bygg, mais og solsikkeolje.

- Økte globale råvarepriser smitter over på matvareprisene her hjemme. Direkte i form av at importerte matvarer, for eksempel korn eller solsikkeolje, blir dyrere. Indirekte som følge av at mange av råvarene inngår som innsatsvarer til å framstille andre produkter. Når bedriftenes kostnader øker så treffer noe av prisoppgangen også forbrukerne, sier Tjønneland.

Uoversiktlig prisbilde

Nøyaktig hvor mye dette vil påvirke matvareprisene i 2022, er det derimot vanskelig å få klare svar på.

- I mine 31 år i dagligvarebransjen har jeg ikke opplevd en så uoversiktlig situasjon. Jeg kan ikke si noe om størrelsen på prisøkninger i butikk. Det er dagligvarekjedene og deres profilhus som fastsetter prisene mot forbruker, sier Mageli i Orkla.

I februar uttalte konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Orkla til Nettavisen at man vil se et nytt prishopp i sommer.

- 1. juli er neste endringstidspunkt for priser i norsk dagligvare. Vi har gjennomført prisøkninger, og vi kommer til å gjennomføre flere. Det er en ekstraordinær situasjon, påpeker han.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, forteller Vi.no at de ikke har noe eget anslag på matvareprisene, og at det generelt lages bredere prisprognoser og ikke spesifikt på matvarer.

Han viser samtidig til Norges Banks siste samlede produsentprognoser på varer som Norge importerer.

- De venter at samlede produsentpriser på varer vi importerer, vil stige med 5-6 prosent i år. Men du må da justere for en sterkere krone, som demper noe av denne effekten. I tillegg er det mer den samlede konsumprisindeksen vi er opptatt av, understreker han, og forklarer videre:

- Selv om matvareprisene m.m. ventes å stige mye i år, er det andre varer som stiger mindre i pris. Norges Bank, som oppdaterte prognosene sine sist uke, anslår nå samlet konsumprisvekst til 3,4 prosent i år. Når lønningene samtidig er ventet å stige med 3,7 prosent, gir dette positiv reallønnsvekst i år, sier Gonsholt Hov.

Han forklarer videre at selv om prisene på importerte konsumvarer ventes å stige mye i pris, ventes det ikke fullt så sterk vekst i prisene på norskproduserte varer og tjenester.

Lang leveringstid

Ifølge Håkon Mageli i Orkla ser de prisøkninger på en rekke råvarer og emballasje, i tillegg til økte energikostnader og transportkostnader. Tjønneland i NHO viser til at økte energipriser som følge av Russlands invasjon av Ukraina fortsatt vil kunne bidra til høyere strømpriser for norske forbrukere.

- Utover økte priser vil redusert tilgang på råmaterialer kunne føre til forsinkelser og lange leveringstider på ulike varer, sier Tjønneland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.