Nav

Hva skjer med utbetalingene i påska og i mai?

Både påska og mai måned preger kalenderen med sine mange røde dager. Men hvordan påvirker årets røde dager når utbetalingen fra Nav kommer på konto?

NAV-DATOER: Årets påske er tidlig i april og får lite å si for utbetalingene fra Nav. Derimot vil mai-pengene komme tidligere. Foto: NTB
NAV-DATOER: Årets påske er tidlig i april og får lite å si for utbetalingene fra Nav. Derimot vil mai-pengene komme tidligere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Røde dager i kalenderen kan skyve på Navs i utgangspunktets faste utbetalingsdatoer, og i fjor kom Nav-stønadene for april før påske som følge av helligdagene. Også før jul betaler Nav årlig ut de månedlige stønadene 12. desember, og ikke den 20. i måneden, som er fast dato for mange utbetalinger ellers i året.

I 2023 der det derimot kun de røde dagene i mai som påvirker når pengene fra Nav kommer på konto. Samtidig kan flere forvente høyere satser fra og med mai.

Meldekort i påska?

Som kjent er det noen stønader som avhenger av at du sender inn meldekort, for utbetaling: Dagpenger, tiltakspenger, arbeidsavklaringspenger, overgangsstønad og friskmelding til arbeidsformidling.

Nav påpeker på sine nettsider at det ikke er endringer i datoer for innsending av elektroniske meldekort for påsken 2023. Du skal altså sende inn meldekort som normalt - og huske å sende meldekortet i tide også i april, som i resten av året.

Årets påske er helt i starten av april, med palmesøndag 2. april, og skjærtorsdag til 2. påskedag 6. - 10. april. Siden fast utbetalingsdato for en rekke månedlige stønader er 20. hver måned, påvirker altså ikke påska når aprilpengene kommer, nemlig 20. april.

Mai gir tidligere Nav-utbetaling

Helligdagene i mai, derimot, gir tidligere utbetaling av en rekke månedlige stønader, og i år kommer pengene i forkant av 17. mai og Kristi Himmelfart, som er 18. mai:

Utbetalingsdato for alderspensjon, AFP (offentlig og privat), gjenlevendepensjon, grunnstønad, hjelpestønad, krigspensjon, overgangsstønad til gjenlevende ogytelser til tidligere familiepleiere er i år 16. mai.

Også for de som sender meldekort hver 14. dag, skal disse sendes inn som normalt.

Høyere satser fra 1. mai

Det er også verdt å nevne at satsene for Nav-utbetalinger som tar utgangspunkt i grunnbeløpet, også justeres opp med virkning fra 1. mai. Dette gjelder blant annet alderspensjon. Per i dag er grunnbeløpet (1G) 111 477 kroner, men denne satsen blir oppdatert etter trygdeoppgjøret hvert år. Eksempelvis utgjorde 1G 106 399 kroner i 2021.

Ifølge regjeringen.no er det forventet lønnsvekst i reguleringsåret, justert for eventuelle avvik mellom forventet og faktisk lønnsvekst de siste år, som ligger til grunn for reguleringen.

Etter at nytt grunnbeløp er fastsatt og gjort gjeldende fra 1. mai, foretas det en økning av trygder og pensjoner - og etterbetaling, normalt i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.