Pensjon til etterlatte

Hva skal du leve av hvis partneren din dør?

Det kan være smart å gifte seg.

HVILKE RETTIGHETER HAR DU? Vet du hvilken rettigheter du har i forhold til pensjon når partneren din dør? Foto: Shutterstock
HVILKE RETTIGHETER HAR DU? Vet du hvilken rettigheter du har i forhold til pensjon når partneren din dør? Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

(Vi.no):

- Mange planlegger en pensjonisttilværelse blindt basert på at man «alltid skal være to». Det skjer imidlertid så godt som aldri at begge faller fra samtidig. Hva skjer med pensjonen til den etterlatte da? Har du nok penger til å klare deg?

Det spør Alexandra Plahte, som er leder for pensjon i Gabler Pensjon og Rådgivning. Hun mener mange ikke er klar over hvilke rettigheter de har dersom ektefellen eller samboeren skulle falle fra. (Se full oversikt nederst i saken).

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

Stor forskjell på pensjon til etterlatte i privat- og offentlig sektor

Hvorvidt man som gjenlevende ektefelle/partner eller samboer har rett på etterlattepensjon, er avhengig av om man tenker på pensjon fra folketrygden fra NAV, eller gjennom arbeidsforhold.

PLANLEGG: Alexandra Plahte mener du burde planlegge pensjonen ut fra at dere ikke alltid kommer til å være to. Foto: Privat.
PLANLEGG: Alexandra Plahte mener du burde planlegge pensjonen ut fra at dere ikke alltid kommer til å være to. Foto: Privat. Vis mer

Mens tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor i all hovedsak er like, er det stor forskjell på tjenestepensjonsordningenes sammensetning, egenskaper og verdi i privat sektor.

Mens alle med offentlig tjenestepensjon er omfattet av en ektefellepensjon, trenger arbeidsgivere i privat sektor kun å ha alderspensjon for sine ansatte.

- Derfor er det mange arbeidstakere i privat sektor som ikke tilbyr etterlattepensjon. Riktignok har de fleste bedrifter i privat sektor innskuddsordninger, men det er imidlertid slett ikke sikkert det kommer noe til utbetaling til de etterlatte. Faller man fra etter at all innskuddskapital er utbetalt, er det jo ikke noe igjen og følgelig heller ikke noe å arve fra innskuddsordningen, sier hun.

HVA SKJER NÅR DEN ENE FORSVINNER: Hvordan skal den som er igjen klare seg? Foto: Khongtham / Shutterstock / NTB scanpix.
HVA SKJER NÅR DEN ENE FORSVINNER: Hvordan skal den som er igjen klare seg? Foto: Khongtham / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

Les også: Les dette før du tar ut pensjon

Ikke gå deg vill i pensjonsjungelen

Det er med andre ord ulike regler for hva du kan få ved partnerens bortgang. Utfordringen til mange er at de ikke helt vet hva de skal spørre om, og hvor.

Da er det fort å gå seg vill i pensjonsjungelen.

Plahtes klare råd er at den enkelte må sette seg inn i hovedreglene og huske på at reglene i folketrygden ikke er de samme som reglene i tjenestepensjonsordningene.

- Det var en kvinne som ringte meg for en stund tilbake. Hun hadde samboer med felles barn, og de hadde bestemt seg for å sette seg inn i reglene. De hadde ringt rundt for å få svar på om de ville få etterlattepensjon dersom en av dem falt fra. Seks telefoner senere satt de med tre ja og tre nei, noe de var helt sikre på at det måtte være feil.

Plahte forteller at tre ja og tre nei faktisk ikke trenger å bety at noen av svarene er feil. Spørsmålet er hvor de henvendte seg og hvem som svarte hva.

Les også: Derfor skal du bruke NAVs pensjonskalkulator

Kan lønne seg å være gift

Var det Nav som svarte ja, er det riktig, ettersom samboer med felles barn likestilles med ektefeller. Når det gjelder pensjon gjennom jobben, er svaret avhengig av hvilken pensjonsordning man er omfattet av.

- Var de omfattet av offentlig tjenestepensjon, er det riktig dersom svaret de fikk var nei. Der er nemlig kravet for rett til etterlattepensjon at man er gift. Samboere har ikke rett på etterlattepensjon, selv om de har fellesbarn, eller vært samboere aldri så lenge, sier hun.

- Jobbet de derimot i privat sektor, kunne riktig svar være både ja og nei - alt avhengig av hva som lå i tjenestepensjonsordningen(e) avdøde har vært omfattet av. Arbeidsgiveren i privat sektor er, som nevnt, nemlig ikke pålagt å ha etterlattedekning for sine ansatte.

Velger de imidlertid å ha det, er det fullt mulig å bestemme at dekningen også skal omfatte samboere. Er først samboere omfattet gjelder det uavhengig av om man har felles barn eller ei; «samboer er samboer».

Jobber du eller partneren i privat sektor, må dere med andre ord være nøye med å sjekke opp hva slags ordning dere har gjennom jobben. Er dere omfattet av offentlig tjenestepensjon er det viktig at dere er klar over at kravet for rett til etterlattepensjon der er at man er gift.

Dette kan du ha krav på

Folketrygden:

  • Dere var gift: Felles barn? Hvis ikke, var dere gift i minst fem år – eller har ektefellen din omsorg for barna dine? I så fall kan også hun/han være berettiget til etterlattepensjon.
  • Dere var samboere: Hvis dere hadde felles barn, er dere likestilt som ektefeller. Samboeren din kan altså være berettiget til etterlattepensjon. Hun/han kan også ha rett til etterlattepensjon hvis du hadde barn som hun/han har omsorg for.
  • Dere var skilt: Hvis eksen ikke er gift på nytt, kan hun/han være berettiget til etterlattepensjon. Det er en forutsetning at du gikk bort innen fem år etter skilsmissen. I tillegg er det et krav at dere var gift i 25 år, eventuelt 15 år dersom dere hadde felles barn.

Tjenestepensjon (Offentlig sektor):

  • Dere var gift: – I offentlig sektor er ektefellepensjon inkludert i alle tjenestepensjonsordningene. Din gjenlevende ektefelle vil som hovedregel være berettiget til ektefellepensjon.
  • Dere var samboere: Gjenlevende har ikke rett til etterlattepensjon, selv om dere har felles barn.
  • Dere var skilt: Eksen din kan være berettiget til ektefellepensjon. Vilkår: Dere var gift i minst ti år. I tillegg må hun/han ha vært minst 45 år ved skilsmissen.

Tjenestepensjon (Privat sektor):

  • Dere var gift: I så fall vil ektefellen din i utgangspunktet være berettiget til etterlattepensjon. Nivået på etterlattepensjonen avhenger av hvilken dekning arbeidsgiver har valgt.
  • Dere var samboere: Arbeidsgiver kan etablere etterlattepensjonsordning som også omfatter samboere. I så fall har hun/han rett til pensjon uavhengig av om dere hadde felles barn.
  • Dere var skilt: Hvis tjenestepensjonsordningen/e du har hatt inkluderte etterlattepensjonsdekning, kan eksen ha rett til ektefellepensjon. Vilkår: Dere var gift i minst ti år. I tillegg må hun/han ha vært minst 45 år ved skilsmissen.

Kilde: Alexandra Plahte.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer