Fordeling av verdier ved skilsmisse

Hva har du krav på som skilt?

Skal man dele likt ved skilsmisse? Og hva om den ene har vært hjemmeværende og aldri tjent egne penger?

FELLESEIE? Ved skilsmisse er utgangspunktet at verdiene fordeles likt, men det finnes flere unntak fra denne regelen. Foto: Shutterstock
FELLESEIE? Ved skilsmisse er utgangspunktet at verdiene fordeles likt, men det finnes flere unntak fra denne regelen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Hva man har krav på ved skilsmisse avhenger av hvilken formuesordning ektefellene har – om de har felleseie eller såkalt særeie.

Ekteskapslovens utgangspunkt er felleseie. Felleseie betyr at ektefellene ved skilsmisse skal dele sin samlede formue og gjeld likt mellom seg.

Alternativt kan ektefellene ha avtalt enten fullstendig eller delvis særeie.

Fullstendig særeie innebærer at ektefellene ved skilsmisse beholder egen formue og gjeld. Ved delvis særeie vil ektefellene kunne holde den formue som særeiet er knyttet til utenfor delingen. Dette kan for eksempel være en hytte.

Les også: Slik kan du sikre samboeren en del av arven

Opprette ektepakt?

Dersom man ønsker helt eller delvis særeie så må dette avtales ved en såkalt ektepakt. Dette er et skjema som ektefellene signerer og som deretter tinglyses.

Ved ektepakt kan man også inngå et såkalt «skilsmissesæreie» - det vil si særeie i live og felleseie ved død.

Under ekteskapet vil det ikke ha noen betydning om ektefellene har felleseie eller helt/delvis særeie. Ektefellene vil under ekteskapet ha råderett over det de selv eier og senere erverver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.