Forskudd på arv

Hevder mor ble utsatt for arvejuks - kan banken si ja til kontoinnsyn?

En av arvingene mener to av de andre søsknene lurte til seg penger fra deres demente mor før hun døde. Likevel gir ikke banken innsyn i den avdødes kontoer.

INNSYN: Det er strenge regler om taushetsplikt hos norske banker og finansforetak. Dermed skal det mye til for å få innsyn i andres kundeforhold. Foto: NTB
INNSYN: Det er strenge regler om taushetsplikt hos norske banker og finansforetak. Dermed skal det mye til for å få innsyn i andres kundeforhold. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kan en arving få innsyn i foreldrenes kontoinformasjon etter at de har gått bort, ved mistanke om at andre arvinger har sikret seg deler av arven før de døde?

Det er hovedspørsmålet i denne saken fra Finansklagenemdna fra 2021, hvor personen som har klaget banken inn for nemnda mener to søsken har utnyttet moren, som var dement før hun døde. Personen vil ha tilgang til foreldrenes konto for å få svar på hvor store overføringer som ble gjort til de to arvingene mens moren fortsatt levde.

Men så enkelt er det ikke.

Ba om tilgang til mors konto

Finansklagenemnda har behandlet saken. Vedtaket fra nemnda forklarer at klagerens foreldre døde henholdsvis i 2017 og i 2019, og at lengstlevende, altså arvingenes mor, satt i uskiftet bo etter førstavdøde. Klager har opplyst at det i forbindelse med skiftet etter lengstlevende ble kjent at det var blitt overført større pengebeløp til to av arvingene fra foreldrenes kontoer mens de levde.

Klager ba opprinnelig om innsyn i foreldrenes bankkontoer ti år tilbake i tid, men modererte etter hvert kravet om innsyn til fem år, og til betalingsoverføringer til bestemt angitte mottakerkonti tilhørende to søsken. Klager har også bedt om innsyn i overføringer til andre konti som kan antas å tilhøre de nevnte to søsken. Denne saken gjelder morens konto.

Banken vil ikke gi noen form for tilgang til morens konto, til tross for mistanke om at de to søsknene uberettiget har tilegnet seg penger fra foreldrenes konti. De viser til Finansavtalelovens regler om taushetsplikt - noe nemnda er enig i.

Arvinger kan ikke kreve generelt innsyn

Nemnda er enig med banken i at taushetsplikten etter finansforetakslovens paragraf 16-2 er til hinder for at banken kan gi klageren innsyn. De begrunner dette slik:

«Taushetsplikten er til hinder for at arvinger kan kreve generelt innsyn i historiske transaksjoner på avdødes konto. Det er først og fremst hensynet til avdøde kontohaver som begrunner taushetsplikten. Selv om klageren i denne saken etter hvert har moderert seg til krav om innsyn i enkelttransaksjoner, mener nemnda at bankens taushetsplikt er til hinder for å etterkomme kravet. Dersom klageren mistenker sine søsken for uberettigede transaksjoner på mors konti, må klageren i tilfelle gå rettens vei for å få innsyn i disse», skriver Finansklagenemnda i sitt enstemmige vedtak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.