Nav, pensjon og tjenestepensjon

Her taper kvinnene stort

Norge har et av verdens beste pensjonssystemer - bare ikke for kvinner.

NAV OG TJENESTEPENSJON: EN fersk rapport viser at det er 27 prosent forskjell på kvinner og menns pensjon, når alderspensjonen fra Nav, tjenestepensjon og privat pensjonssparing er summert. Foto: Kristin Sørdal
NAV OG TJENESTEPENSJON: EN fersk rapport viser at det er 27 prosent forskjell på kvinner og menns pensjon, når alderspensjonen fra Nav, tjenestepensjon og privat pensjonssparing er summert. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norge har verdens 5. beste pensjonssystem ifølge en fersk rapport - men vi er ikke like gode på likhet mellom menn og kvinner:

Det er 27 prosent forskjell på hva norske menn og kvinner får i pensjon - som dytter oss ned på en 20. plass om man ser på kjønnsforskjeller.

 • Det er Estland som er best på likhet mellom kjønnene: Der er kjønnsgapet kun på 3,3 prosent.
 • Danmark er også blant de bedre når det kommer til kjønnsforskjeller, med et kjønnsgap på 10,6 prosent.
 • Også Finland og Island er bedre enn Norge på kjønnsforskjeller - mens Sverige er hakket dårligere, to plasser bak Norge på statistikken over kjønnsforskjeller i pensjon.
 • Dårligst er Japan: Der er kjønnsgapet på hele 47,4 prosent.
 • Island er best i klassen når det kommer til en helhetlig vurdering av pensjonssystemet - fulgt av Nederland og Danmark på 2. og 3. plass. Og altså Norge på 5. plass.
 • 43 pensjonssystemer er vurdert.

- Forskjellene må utjevnes!

- Lønnsforskjellene mellom menn og kvinner må utjevnes. Det må være en politisk målsetting om lik jobb - lik betaling, uttaler Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

- Kvinner må forstå konsekvensene av det å jobbe deltid eller ha ulønnet arbeid. 37 prosent kvinner jobber deltid, mens kun 14 prosent menn jobber deltid - og deltid får betydning for pensjonsopptjeningen, sier Incedursun.

Hun uttaler at deltidsarbeidet sammen med lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, er det som er hovedgrunnen for lavere pensjon for kvinner.

- Menn har hatt større inntekt gjennom livet. Lavere inntekt gjør også kvinners evne til å spare selv dårligere sammenliknet med menn. I tillegg ser vi at kvinner i større grad sparer med lavere risiko og avkastning.

- Kvinner har de dårligste tjenestepensjonene

Det er Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) som står bak rapporten - og man har sett på alle deler av pensjonssystemene, som for Norges del vil si både alderspensjonen fra Nav, tjenestepensjoner og privat sparing.

Rapporten viser gjennomsnittlig bruttopensjon (altså pensjon før skatt) for kvinner og menn fra 65 år og oppover.

I tillegg til at gjennomsnittspensjonen fra Nav er lavere for kvinner enn for menn, poengterer Incedursun at kvinners tjenestepensjon også ofte er dårligere:

- Kvinner i privat sektor jobber ofte i bransjer som har de dårligste tjenestepensjonene. I service-, handel- og hotellbransjen får kvinnene for eksempel kun 2 prosent fra arbeidsgiver - som er lovens minimum. Og her er det lav kunnskap, kommenterer forbrukerøkonomen

En ny undersøkelse Norstat har gjort for Nordea viser at sju av ti kvinner ikke vet hva arbeidsgiveren sparer for dem.

- Det er urovekkende, siden mange kvinner typisk har de yrkene der man får minstesatsen.

I tillegg hevder Incedursun at det er svært få som gjør aktive valg i forhold til aksjeandelen i innskuddspensjonen - noe som påvirker hva du får i pensjonsbeholdning. Kvinner lever også lenger slik at de må fordele pensjonen sin over flere år.

Nav er hovedkilden til pensjon

- Kjønnsgapet i pensjon reflekterer i stor grad kjønnsgapet i livsløpslønn, kommenterer Elin Halvorsen, forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hun har forsket på det norske pensjonssystemet sammen med Aslak Hetland. De har skrevet en rapport som handler om blant annet kjønnsforskjellene. Man vet at hovedkilden til pensjon for de fleste nordmenn, er alderspensjonen fra Nav.

- Blant dagens pensjonister mellom 65 og 90 år vil for eksempel en stor del av kvinnene ikke ha egen pensjonsopptjening gjennom yrkesforhold, sier Halvorsen.

Dette påvirker i stor grad at kvinner har lavere pensjon enn menn.

- Kjønnsgapet vil tettes

Halvorsen mener kjønnsforskjellene vil endre seg mye framover etter hvert som nye generasjoner kvinner blir pensjonister.

- Framover vil arvede rettigheter bli mindre og mindre viktig for kvinner, mens egen opptjening vil bli mer viktig, sier hun - og poengterer at man allerede kan se at kjønnsgapet er lavere for yngre kohorter.

Hun peker blant annet på at kvinners økte yrkesdeltakelse og høyere utdanningsnivå er noe av det som vil være med på å tette noe av kjønnsgapet.

Også Incedursun tror endringer i pensjonssystemet vil kunne minke kjønnsgapet:

- Regjeringen har vedtatt at alle ansatte i privat sektor skal få pensjon fra første krone fra 1. januar 2023. Dette kan bidra til å utjevne forskjeller. Dagens kvinner har også et litt annet forhold til sparing og investering. Vi er mer nysgjerrige, mer opplyste og tar litt mer risiko med pengene våre - men vi kan og bør likevel bli flinkere.

- Men når det gjelder forskjellen på Norge og Danmark tror jeg det handler mye om at minstesikringen er bedre i Danmark og det er relativt flere kvinner enn menn som ender opp med minstepensjon – spesielt blant de fødselskohortene som i dag er 65 pluss, uttaler Halvorsen.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Nav-pensjon, tjenestepensjon og privat pensjonssparing

Mercer-rapporten kan ikke si noe om hvordan den historiske utviklingen av kjønnsgapet i pensjon har vært.

- Noe av poenget ved å fokusere på kjønnsgapet i pensjon er å forsøke å påvirke dette framover, slik at forskjellene blir mindre – eller ideelt sett blir borte, uttaler Tor Olsen i Mercer Marsh Benefits i Norge, til Vi.no.

Han peker på noen av årsakene som gjerne nevnes i sammenheng med forskjeller i pensjon blant menn og kvinner:

 • Forskjeller i gjennomsnittslønn mellom kvinner og menn.
 • Kvinner har historisk hatt en lavere tilgang til arbeidsmarkedet enn menn, og dermed opptjening av tilleggspensjon enn menn.
 • Kvinner jobber oftere deltid enn menn.
 • Kvinner lever i snitt lenger enn menn (får effekt ved pensjoner som ikke gir livsvarig pensjon).
 • Menn har nok tradisjonelt spart mer i privat pensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.