Nav, pensjon og tjenestepensjon

Her taper kvinnene stort

Norge har et av verdens beste pensjonssystemer - bare ikke for kvinner.

NAV OG TJENESTEPENSJON: EN fersk rapport viser at det er 27 prosent forskjell på kvinner og menns pensjon, når alderspensjonen fra Nav, tjenestepensjon og privat pensjonssparing er summert. Foto: Kristin Sørdal
NAV OG TJENESTEPENSJON: EN fersk rapport viser at det er 27 prosent forskjell på kvinner og menns pensjon, når alderspensjonen fra Nav, tjenestepensjon og privat pensjonssparing er summert. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norge har verdens 5. beste pensjonssystem ifølge en fersk rapport - men vi er ikke like gode på likhet mellom menn og kvinner:

Det er 27 prosent forskjell på hva norske menn og kvinner får i pensjon - som dytter oss ned på en 20. plass om man ser på kjønnsforskjeller.

  • Det er Estland som er best på likhet mellom kjønnene: Der er kjønnsgapet kun på 3,3 prosent.
  • Danmark er også blant de bedre når det kommer til kjønnsforskjeller, med et kjønnsgap på 10,6 prosent.
  • Også Finland og Island er bedre enn Norge på kjønnsforskjeller - mens Sverige er hakket dårligere, to plasser bak Norge på statistikken over kjønnsforskjeller i pensjon.
  • Dårligst er Japan: Der er kjønnsgapet på hele 47,4 prosent.
  • Island er best i klassen når det kommer til en helhetlig vurdering av pensjonssystemet - fulgt av Nederland og Danmark på 2. og 3. plass. Og altså Norge på 5. plass.
  • 43 pensjonssystemer er vurdert.

- Forskjellene må utjevnes!

- Lønnsforskjellene mellom menn og kvinner må utjevnes. Det må være en politisk målsetting om lik jobb - lik betaling, uttaler Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.