Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev.
Ifølge Urbex-tilhengere, personer som oppsøker gamle, forlatte bygninger og hus, har Château Miranda i Belgia vært et av de mest spennende, forlatte slottene å besøke.
Château Miranda, også kalt Château de Noisy, på den belgiske landsbygda ble forlatt i 1991 før slottet for noen år siden ble revet. Før den tid har stedet vært hyppig besøkt av mennesker som vil se slottet med egne øyne.
Fotograf David Baker, som er blant dem som falt for stedet, skriver at slottet skal ha blitt bygget for familien til Grev Liedekerke-Beaufort på midten av 1800-tallet. Under andre verdenskrig skal det ha blitt okkupert av tyskerne, før det var feriested for syke barn. Siden ble det ærverdige bygget ble etterlatt til forfall.

Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte

Over hele verden ligger forlatte fornøyelsesparker, byer, store bygg og ikke minst spektakulære herskapshus og slott. En gang var de overdådige hjem til aristokrater eller andre høytstående personer. Selv om det vakre interiøret er i ferd med å smuldre opp, er det ikke vanskelig å forestille seg luksusen beboerne en gang levde i.
Mens vi i Norge kan finne forlatte hus, finnes det lenger sør i Europa spektakulære slott som er overlatt til naturkreftene. Instagramkontoen @explomo_urbex drives av studenter som besøker forlatte slott og herskapshus i land som Belgia, Spania og Frankrike. De produserer også egne programmer som du kan finne her på YouTube hvis du vil være med på en guidet tur gjennom de forlatte bygningene.
Noen steder ser det ut som om noen har reist seg og gått fra middagsbordet mens det lekre serviset står igjen.
Sengene er pent oppredd. Eiendelene til de som en gang bodde her er her fortsatt. Ei skjorte henger klar på en kleshenger.
Hva er grunnen til at de herskapelige boligene ikke er ivaretatt?
– Det handler om økonomi. Dette er store boliger det ikke er lett å finansiere og holde ved like lenger. I England sliter de for eksempel med de store slottene. Blant annet forsøker de å gjøre herskapshusene om til dyreparker eller museer for å skaffe inntekter, forteller arkitekturhistoriker Ulf Grønvold til Vi.no.

Turid trodde Christian hadde mistet interessen for henne. Sannheten var verre
Grønvold sier det kan være vanskelig å bli sittende igjen med et slott etter et arveoppgjør.
– Boligene ble bygget i tider da familiene hadde andre rikdommer enn i dag. Å arve et slott kan bety at du taper penger på vedlikehold, for eksempel hvis det må legges nytt tak i en fløy, sier Grønvold.
Grønvold påpeker likevel at det er spesielt med slott og herskapshus som er forlatt med inventar, klær og bilder.
– Det er nesten som en stor ulykke. Det er jo sjelden man ikke kvitter seg med interiøret eller sørger for at noen tar over. Det kan være at boligene ligger utenfor der samfunnsutviklingen skjer. Hvis slottet ikke lenger ligger nær et storbysenter, er det for eksempel ikke mulig å etablere konferansesenter, sier han.

Hvordan skal forskudd på arv vurderes ved et arveoppgjør?
Vi PlussSøker du opp begrepet «Urbex» på Instagram får du opp en stor mengde kontoer å følge.
Også på Facebook finnes det grupper der folk deler bildene som de tar av forlatte hus. Er du interessert i å se hus fra den norske landsbygda, kan du sjekke ut disse kontoene på Instagram: @bybrittm og @kathrine_urbex_exploration.


Barn ble systematisk kidnappet av den norske stat. Så startet marerittet
Rundt om i verden ligger også forlatte hoteller og vintersportsenter som ikke lenger er i bruk. Flere av dem er bygget for et stort mesterskap, og aldri åpnet for allmenheten etterpå.
Skianlegget i Goseong i Sør-Korea er nærmest et eksempel på det motsatte: Det er historien om alpinanlegget som ikke fikk være med å arrangere OL. Selv om det ikke ligger langt fra OL-byen PyeongChang, var det aldri aktuelt å ta det i bruk under lekene. Alpinanlegget åpnet i 1976 som landets andre. Lenge var det et snørikt og populært reisemål, helt til konkurrenter åpnet nærmere storbyen Seoul. Populariteten dalte, og anlegget stengte ned i 2006. Siden har det stått tomt, med unntak av et par mislykkede forsøk på gjenåpning, ifølge avisa Koreatimes.
Bildene fra anlegget som preget det lille stedet med 200 innbyggere viser stolheiser som henger stille i lufta. Skiene står lent opp til veggen som om eierne bare skulle ta seg en liten tur i kiosken. Det store hotellet vitner om at mange mennesker har likt å komme hit, før de større og mer bynære anleggene åpnet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.