Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Rett før juleferien har Stortinget vedtatt en mengde endringer som vil påvirke mange av oss i løpet av året som kommer. Vi oppsummerer noen av de viktigste endringene fra Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og likestillingsdepartementet her.

Behandlingsreiser til utlandet: Alt om helseopphold i sola på statens regning
Vi Pluss
Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi PlussFritt behandlingsvalg avvikles
Ordningen med fritt behandlingsvalg slik den har vært, avvikles fra 1. januar 2023.
Avviklingen betyr at private aktører ikke lenger kan godkjennes av Helfo for å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Private aktører kan fortsatt levere offentlig finansierte spesialisthelsetjenester gjennom avtaler med regionale helseforetak.
Konsekvensen for deg som pasient er:
- Hvis du før 1. januar 2023 har påbegynt behandling hos et privat behandlingssted som er godkjent av Helfo, vil du kunne fortsette å få behandling der i inntil tolv måneder.
- Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og behandling ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil behandlingen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak.
Du kan lese mer om hva du må foreta deg dersom du rammes av endringen her.

Ingen arveavgift i desember 2022 - bør du ta arvegrep før nyttår?
Vi Pluss
Julesnacksen som gir deg bedre helse
Vi PlussØkt egenandel på medisiner
Fra nyttår må du betale en høyere egenandel hver gang du henter ut medisinene dine: Egenandelen økes da fra 39 prosent til 50 prosent.
Maksgrensa per resept holdes på 520 kroner, som før.
Dette gjelder for egenandelene du betaler for legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell som omfattes av blåreseptordninga.
Det var Støre-regjeringen som foreslo det i sitt forslag til statsbudsjett for 2023.
- En økning av prosentsatsen vil gjøre at brukere av relativt billige legemidler, som ikke når opp til egendelstaket og får frikort, vil få økte utgifter, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.
Gebyret for å ikke møte til spesialist økes
Fra nyttår lønner det seg ikke å glemme oppmøte hos spesialist du er henvist til. Nå er det bestemt at gebyret for å ikke møte til time går opp til 1500 kroner.
I 2022 er satsen for dette gebyret tre ganger egenandelsbeløpet, det vil si 1125 kroner.
Gebyret teller ikke med i grunnlaget for frikort.
Fra nyttår lønner det seg ikke å glemme oppmøte hos spesialist. Nå er det bestemt at gebyret for å ikke møte går opp til 1500 kroner.

Gitte (60) sluttet i jobben, solgte huset - og kjøpte bobil
Vi Pluss
Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi PlussJustering av satser for utgifter ved reise til helsetjenester
Justeringene gjelder pasienter, ledsagere og pårørende sine rettigheter til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskrifta). Det gjelder satsene for dekning av utgifter i forbindelse med pasientreiser, som kostgodtgjørelse, overnatting, tapt arbeidsinntekt, reiseutgifter/kilometergodtgjørelse og sats for egenandel. Du kan se alle nye satser her - men dette er noen av dem:
- Kostgodtgjørelse ved reise over 12 timer økes fra 244 kr til 253 kr pr. døgn
- utgifter til nødvendig overnatting under reisen økes fra 631 kr til 655 kr per døgn
- Ved hver enkelt reise skal pasienten betale en egenandel på kr 164 hver vei/kr 328 tur/retur (økes fra 159 hver vei/kr 318 tur/retur). Når pasienten benytter retten til å velge behandlingssted utenfor egen bostedsregion, skal pasienten betale en egenandel på kr 400 hver vei/kr 800 tur/retur (samme som tidligere).
Endra egenandeler for kommunale helse- og omsorgstjenester
Helse- og omsorgsdepartementet melder om at fribeløp og egenandeler med hjemmel i forskrift om egenandeler for kommunale helse- og omsorgstjenester er oppdatert i samsvar med den generelle kostnadsøkningen med virkning fra 1. januar 2023. Fribeløpet ved langtidsopphold i institusjon er økt fra 9100 kr til 9400 kroner per år. Fribeløpet for beboere, som uten å ønske det blir lagt inn på dobbeltrom, er 45 400 kroner (fra 44 100 kr). Egenandelen for korttidsopphold økes fra 180 kr til 185 kr per døgn og fra 100 til 105 kr per dag/natt.
Maksimal egenandel for hjemmetjenester med samlet husholdningsinntekt under 2G er satt til 220 kroner per måned (opp fra 215 kr).

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussFlere endringer i dagpengeregelverket i 2023:
Arbeids- og inkluderingsdepartementet oppsummerer endringene i dagpengeregelverket slik:
- 1: Barnetillegg
Med virkning fra 1. januar 2023 gis barnetillegg til begge foreldre som forsørger barn og mottar dagpenger. Satsen økes til 35 kroner per barn per dag fra og med 1. februar 2023.
- 2: Ferietillegg
Fra og med ferieåret 2023 gjeninnføres rett til ferietillegg på 9,5 prosent for medlemmer som har mottatt dagpenger i mer enn åtte uker i opptjeningsåret. Som følge av det innføres et ferietillegg for dagpengemottakere, blir det også gjeninnført en tilsvarende rett til et ferietillegg i sykepengeordningen for dem som har mottatt sykepenger på grunnlag av dagpenger.
Som følge av at det innføres ferietillegg, avvikles ordningen med rett til ferie med dagpenger. De som har opptjent en slik rett, gis mulighet til å avvikle feriefravær med dagpenger i inntil fire uker til og med 31. januar 2023. Forskrift om overgangsregler fastsettes av departementet
- 3: Endringer i gjenopptaksregelen
Særregler om gjenopptak av dagpenger etter avbrudd i stønadsperioden på mer enn 52 uker på grunn av sykdom som skyldes svangerskap, avtjent verneplikt eller deltakelse i arbeidsmarkedstiltak, oppheves. Retten til gjenopptak ved avbrudd i dagpengeperioden på inntil 52 uker vil fortsatt gjelde og dekker de fleste tilfeller.

Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi PlussMer til vanskeligstilte
Budsjettforliket sikrer en engangsutbetaling på tre tusen kroner til uføre som mottar uføretrygd etter minstesatsene. Satsene for barnetillegg til arbeidsavklaringspenger og kvalifiseringsstønad økes til 35 kroner per barn per dag. Endringene skal gjelde fra 1. februar og vil bli fastsatt i forskrifter.
Endringer i arbeidsmiljøloven - styrking av retten til heltid
Lov om endringer i arbeidsmiljøloven (styrking av retten til heltid) trer i kraft 1. januar 2023. Det innføres en normgivende bestemmelse om at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid, og at behov for deltidsansettelse skal dokumenteres av arbeidsgiver og drøftes med tillitsvalgte.

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi Pluss
Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Viktige arveregler: Dette kan redusere arven din
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.