Helse, jobb og trygd: Dette blir nytt i 2023

Det er mye nytt allerede fra 1. januar 2023, som både gjelder sykdom, helse, egenandeler, regler, jobb og Nav. Her er oversikten over noen av de viktigste endringene.

ØKTE EGENANDELER: Du må påregne økte egenandeler både for betaling av medisiner og omsorgstjenester i kommunen, i 2023. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ØKTE EGENANDELER: Du må påregne økte egenandeler både for betaling av medisiner og omsorgstjenester i kommunen, i 2023. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rett før juleferien har Stortinget vedtatt en mengde endringer som vil påvirke mange av oss i løpet av året som kommer. Vi oppsummerer noen av de viktigste endringene fra Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og likestillingsdepartementet her.

Fritt behandlingsvalg avvikles

Ordningen med fritt behandlingsvalg slik den har vært, avvikles fra 1. januar 2023.

Avviklingen betyr at private aktører ikke lenger kan godkjennes av Helfo for å yte spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. Private aktører kan fortsatt levere offentlig finansierte spesialisthelsetjenester gjennom avtaler med regionale helseforetak.

Konsekvensen for deg som pasient er:

  • Hvis du før 1. januar 2023 har påbegynt behandling hos et privat behandlingssted som er godkjent av Helfo, vil du kunne fortsette å få behandling der i inntil tolv måneder.
  • Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og behandling ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil behandlingen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak.

Du kan lese mer om hva du må foreta deg dersom du rammes av endringen her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.