Pensjon

- Har vi virkelig et pensjonssystem hvor det er umulig å få beregnet alderspensjonen?

Den 62-årige AFP-pensjonisten Torbjørn Aasen ville vite hva han kunne forvente i pensjon når han blir 67 - men fikk beskjed fra pensjonsselskapet om at dette ikke var mulig å svare på. Han ble bedt om å komme tilbake om fire år, når han var blitt 66.

DIN PENSJON: Det er mange som ikke vet hva de kommer til å få i pensjon når den dag kommer - og mange synes det er vanskelig å skaffe seg oversikt. Det blir ikke enklere når pensjonsselskapet ber deg vente til du er 66 med å spørre om fremtidig pensjon. Foto: NTB
DIN PENSJON: Det er mange som ikke vet hva de kommer til å få i pensjon når den dag kommer - og mange synes det er vanskelig å skaffe seg oversikt. Det blir ikke enklere når pensjonsselskapet ber deg vente til du er 66 med å spørre om fremtidig pensjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vet du egentlig hva du kommer til å få i pensjon når den dagen kommer? Tidligere undersøkelser har vist at nesten 60 prosent av 45–60-åringene ikke vet hvor mye de får i pensjon og hvor mye de bør spare til pensjonisttilværelsen. Mange tror også, feilaktig, at de vil få tilstrekkelig utbetalt i pensjon fra det offentlige, når den dag kommer.

Men selv om du ønsker å skaffe deg en oversikt over framtidig alderspensjon, er det ikke alltid like enkelt - som denne historien til Vi over 60-leser Torbjørn Aasen vitner om:

- Jeg er 62 år og har nylig gått av med AFP (avtalefestet pensjon). Da jeg ønsker økonomisk forutsigbarhet, henvendte jeg meg til KLP med forespørsel om hva jeg vil få utbetalt i alderspensjon/offentlig tjenestepensjon fra fylte 67 år. Jeg må innrømme at jeg trodde det var en misforståelse da jeg fikk svaret fra KLP på min forespørsel, forteller Torbjørn Aasen til Vi.no.

Svaret han fikk, var ifølge Aasen: «Vi ber deg om å ta kontakt på nytt når du har fylt 66 år.»

- Jeg lurte på om jeg leste riktig. Må jeg vente i fire år før jeg kan få beregnet hva jeg får i pensjon fra fylte 67 år?

Aasen forteller at han igjen henvendte seg til pensjonsselskapet og viste til at det måtte være en feil, at det umulig kunne være slik at han først om fire år kan få vite hva pensjonen blir, og bad om en oppdatering.

- Men nei, ingen misforståelse. Svaret jeg da fikk var:

«Viser til tidligere henvendelse hvor vi svarte at vi dessverre ikke har mulighet til å beregne alderspensjon før det er omtrent ett år igjen. Dette er på grunn av overgang til nye systemer, og stor pågang på manuelle beregninger hos vår pensjonsavdeling.»

OVERRASKET: - Har vi virkelig et pensjonssystem hvor det er umulig å få beregnet alderspensjonen? Da blir jo alt veldig usikkert, med tanke på framtidig planlegging, sier Torbjørn Aasen. Foto: Privat
OVERRASKET: - Har vi virkelig et pensjonssystem hvor det er umulig å få beregnet alderspensjonen? Da blir jo alt veldig usikkert, med tanke på framtidig planlegging, sier Torbjørn Aasen. Foto: Privat Vis mer

- Er det virkelig så komplisert?

Aasen sier til Vi.no at dette egentlig ikke er en stor kampsak for han, og at han uansett får sove godt om natta.

- Men jeg er jo nysgjerrig. Og synes jo at en viss grad av økonomisk forutsigbarhet er å foretrekke. Jeg trodde det bare var å kontakte pensjonsselskapet og at man da kunne få svar - men så er det altså ikke fullt så enkelt.

- Jeg er veldig overrasket over at pensjonssystemet er så komplisert at det ikke går an å beregne min framtidige pensjon fra fylte 67 år, før jeg er 66, sier Aasen.

- Har vi virkelig et pensjonssystem hvor det er umulig å få beregnet alderspensjonen? Da blir jo alt veldig usikkert, med tanke på framtidig planlegging.

Vi.no har tidligere skrevet om skuespiller Geir Kvarmes opplevelser av akkurat det samme: Det er vanskelig å forutse akkurat hvor mye man vil få utbetalt som pensjonist. Og som Kvarme sier til Vi.no:

- Jeg har fortsatt litt følelse av at det vil komme litt som julekvelden på kjerringa når den tid kommer. Jeg synes det er en jungel, og forstår ikke at det skal være så vanskelig.

Aasen forteller at han seinere ble oppringt fra pensjonsselskapet som da muntlig kunne bidra med et overslag på hva pensjonene hans vil bli. Dette var det imidlertid kun mulig å få muntlig - de ville ikke gi det skriftlig, sier Aasen

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

KLP: - Skyldes en misforståelse

Vi.no har kontaktet KLP for å høre om det virkelig er slik, at medlemmer ikke lenger kan få beregnet pensjonen sin - og om dette med nye systemer og stor pågang for manuelle beregninger er et nylig oppstått problem.

– Vi skal selvfølgelig svare på spørsmål om hvor mye framtidige pensjonister kan forvente å få i pensjon, sier direktør Yngve Kristoffersen for kunde- og veiledningssenteret i KLP, og videre:

- Uten at vi kan gå inn på detaljer i enkeltsaker, skyldes det en misforståelse at vi ikke gjorde det i denne saken. Vi beklager det som skjedde, og det har vi nå ryddet opp i. De som tar kontakt med oss skal få et svar med anslag om hvor mye de kan forvente i pensjon.

Kristoffersen sier videre at de har stor forståelse for ønsket om å planlegge for, og forberede seg på den økonomiske situasjonen i pensjonisttilværelsen.

- Da er en beregning fra KLP viktig. Vi oppfordrer de fleste til å bruke pensjonsveilederen på klp.no til å beregne og simulere sin framtidige pensjon, sier Kristoffersen.

- Så vet vi at noen grupper ikke kan bruke den fordi de har mer kompliserte saker som kan skyldes yrkeslivet, regler for beregning eller dagens situasjon. Slike saker regner vi manuelt på.

Han sier avslutningsvis at for akkurat denne saken, som gjelder Torbjørn Aasen, så vil KLP ta kontakt for å gi han det han ønsket seg.

Departementet: - Har forståelse for utfordringene for pensjonsleverandørene

Aasen har også kontaktet Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og spurt om det er slik at pensjonsreformen virkelig har bidratt til et enda mer komplekst pensjonssystem - slik at det går «feil vei».

AID understreker i brev til Aasen at KLP ikke er en underliggende virksomhet av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men svarer likevel at nye elementer i pensjonsberegningen og flere valgmuligheter for den enkelte helt riktig har gitt pensjonsselskapene større utfordringer:

- Regelverket knyttet til offentlig tjenestepensjon har lenge vært kjent for å være komplekst. Pensjonsberegningen inkluderer samordning av tjenestepensjon med alderspensjon fra folketrygden. Det er videre innført flere nye elementer i pensjonsberegningen som følge av pensjonsreformen. Reformen har blant annet gitt flere valgmuligheter for den enkelte, skriver AID, og videre:

- Summen av nytt og gammelt regelverk har derfor gitt utfordringer for pensjonsleverandørene. Endringene har medført et økt informasjonsbehov til medlemmene. Vi legger til grunn at leverandørene informerer så godt de klarer om regelverket, men har også forståelse for utfordringene som endringene skaper.

Dette får du i pensjon

En undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for DNB i 2021, viser blant annet at 3 av 10 yrkesaktive ikke vet hvordan pensjonen er beregnet - og at 1 av 3 ikke har noen formening om når de skal gå av med pensjon. Halvparten av nordmenn vet ikke hva de vil få i framtidig pensjon.

- Det er nok flere årsaker til at man ikke vet hva man får i pensjon. Det ene er at man rett og slett ikke vet hvordan man skal finne ut av det og det andre er at man utsetter å finne ut av det fordi man tenker at det er jo så lenge til, sier Sandmæl til Vi.no i denne artikkelen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.