Forbrukslån

Har man ansvar for ektefellens forbrukslån og kredittkortgjeld?

Syns du mannen eller kona di handler på kreditt eller tar opp forbrukslån uforsvarlig? Se hvem som har en ansvaret for denne gjelden når dere er gift.

FORBRUKSLÅN ELLER KREDITTKORT? Kan du få ansvaret for ektefellens høye forbruk og gjeld? Foto: NTB
FORBRUKSLÅN ELLER KREDITTKORT? Kan du få ansvaret for ektefellens høye forbruk og gjeld? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du ikke enig i pengebruken til ektefellen din, eller er skeptisk til bruken av kredittkort og forbrukslån? Og bekymret for at du skal få ansvaret dersom pengebruken går over styr?

Det er ekteskapsloven som sier noe om hvordan ansvaret for gjeld fordeles mellom to ektefeller. Og selv om ektefeller i en del tilfeller har ansvar for felles gjeld, gir paragraf 40 i ekteskapsloven svar på problemstillingen knyttet til en enkelt ektefelles forbruksgjeld.

- Kun ansvarlig for lån tatt opp i eget navn

- Selv om man er gift, er man bare ansvarlig for lån tatt opp i eget navn, og for lån man har tatt opp sammen, forklarer Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 til Vi.no.

Sparebank 1s jurister viser til at Ekteskapslovens paragraf 40s hovedregel er at en ektefelle ikke kan stifte gjeld med virkning for den andre ektefellen.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Der ektefellen inngår kredittkortavtale eller forbrukslån er derfor praksis at bankene vil kreve utestående kun fra den ektefellen som har inngått kredittavtalen, forklarer de videre.

Sparebank 1 legger til at de ikke tilbyr nye kredittavtaler hvor begge ektefellene er ansvarlige for avtalen og gjelden.

Hva med tilleggskort til kredittkortet?

Enkelte ektefeller har kanskje et tilleggskort til en kredittkortavtale. Men selv ikke her kan den med et tilleggskort bli holdt ansvarlig for gjelden - det er personen viss navn står i kredittkortavtalen som står ansvarlig.

Har man derimot tatt opp boliglån hvor den ene av ektefellene er hovedlåntaker og den andre er medlåntaker, er situasjonen en annen.

- Da er man selvfølgelig felles ansvarlig for hele lånet, sier Gundersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.