Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det kan være mange som ønsker å trappe ned arbeidslivet før man går av som pensjonist på heltid - og for mange kan det være gode grunner til det.
– Det kan være fornuftig å jobbe redusert inn mot pensjonsalder av helsemessige eller andre grunner, men vurder alternativene dine. Du får sannsynligvis mindre i pensjon, sier pensjonsøkonom Øyvind Røst i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).
Som pensjonist får du noe av pensjonen din fra Nav og noe fra tjenestepensjon, som er offentlig eller privat, avhengig av om du er ansatt i offentlige virksomheter i stat eller kommune eller om du jobber i privat næringsliv.
For deg som har offentlig tjenestepensjon er det én viktig ting å merke seg:
Hvor stor eller liten betydning det kan få for pensjonen din å jobbe redusert opp mot pensjonsalder, vil avhenge av når du er født: Mens det kan ha stor innvirkning på noen årganger, kan det faktisk også ikke ha noen som helst betydning for andre.

Jobbe mindre før du blir pensjonist? Dette er konsekvensene
Vi PlussDette betyr det for deg med privat tjenestepensjon
For deg som jobber i privat næringsliv og dermed har privat tjenestepensjon, vil det å jobbe redusert opp mot pensjonsalder faktisk ikke ha så mye å si, ifølge Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB:
- Har man innskuddspensjon har ikke redusert stilling og inntekt så mye å si, dersom man gjør det tett opp til pensjonsalder. Da er det i praksis kun den redusert lønnen man ikke får opptjening for, sier han til Vi.no.

Skilt etter 25 år: Fikk eksmannens pensjon
Han forklarer dette slik:
Tjener du 100 000 kroner mindre og har en ordning som sparer 5 prosent, gir det 5000 kroner mindre i pensjonssparing som igjen betyr 500 kroner mindre i pensjon hvert år i 10 år.
Revheim poengterer at dersom du jobber redusert tidligere i karrieren så vil det ha en større betydning, ettersom dette er penger som står i fond og dermed vil nyte godt av rentesrente effekten over tid.
- Har du den samme reduksjonen i lønn 30 år før pensjonsalder (altså at du tjener 100 000 kroner mindre, red.anm.) er det ikke lengre snakk om 5000 kroner mindre, men hele 28 700 kroner mindre i pensjonskrukka.
Dette blir så mye mer på grunn av avkastningen over mange år: 5000 kroner i 100 prosent aksjefond over 30 år med 6 prosent gjennomsnittlig avkastning blir 28 700 kroner mindre i pensjonskrukka, forklarer pensjonseksperten.
Husk også pensjonsopptjeningen hos Nav, som er adskilt fra privat tjenestepensjon:
Mindre lønn vil også gi mindre i pensjonsbeholdningen fra folketrygden/Nav. Akkurat hvordan dette vil slå ut, vil avhenge av når du er født, fordi det er ulike regler for opptjening ut fra årskull. Men som hovedregel for deg som er født etter 1963 så tjener du pensjon på all pensjonsgivende inntekt.

Deltidsfella som kan koste deg hundretusener i tapt pensjon
Vi PlussVurderer du deltid? Husk dette
Revheim har følgende tips til hva du bør ta med i beregningen, dersom du vurderer å jobbe deltid noen år:
- Sjekk hva som inngår i pensjonsgrunnlaget hos din arbeidsgiver
- Dersom du jobber deltid men samtidig mye overtid eller ekstravakter: Husk at overtid oftest ikke er med i pensjonsopptjeningen. Fastlønn er bedre enn overtid og bonus
- Pass på at sparingen din ikke har for lav aksjeandel
- Sparer ikke arbeidsgiver det for deg, bør du spare det selv.
- 25 prosent pensjonssparing etter BSU-alder vil gi deg en veldig god pensjon, sier Revheim: - Folketrygden sparer 18,1 prosent, arbeidsgiver betaler minst 2 prosent, og resten bør du spare selv, oppfordrer pensjonseksperten.

- Glemmer å søke: Dette kan du få som ufør fra andre enn Nav
Vi PlussSjekk din situasjon
Pensjonseksperter anbefaler alle til å sette seg godt inn i egen pensjon, både pensjonen fra folketrygden og pensjonen fra arbeidsgiver. Det er aldri lurt å ta en så viktig avgjørelse på bakgrunn av kontorets selvutnevnte «pensjonsekspert». For det er mange variabler som kun gjelder for deg: Opptjening, helse, andre økonomiske midler, eventuell partner og så videre.
Det finnes flere tjenester du kan bruke: Norskpensjon.no, Din pensjon hos Nav.no og pensjonskalkulatorer hos tjenestepensjonsselskapene.
Der kan du beregne hva du vil få i pensjon og hva som blir effekten av å gå ned i redusert stilling eller om du jobber noen år lengre eller kortere.
Husk også å sette deg godt inn i reglene for uttak av ulike pensjonsordninger. Og hva det kan bety for pensjon og rettigheter dersom du for eksempel er helt eller delvis ufør før pensjonsalder.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.