Pensjon

Har fått for mye etterlattepensjon: Må betale tilbake 500 000 kr

Opprinnelig var regningen på 734 000 kroner – men enkemannen «slipper» med å betale tilbake drøye 500 000 kroner.

FOR MYE PENSJON: Enkemannen hadde fått for mye etterlattepensjon og fikk krav om tilbakebetaling på 500 000 kroner. Foto: NTB
FOR MYE PENSJON: Enkemannen hadde fått for mye etterlattepensjon og fikk krav om tilbakebetaling på 500 000 kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du etterlattepensjon som en del av tjenestepensjonen din? Har du offentlig tjenestepensjon, er ektefellepensjon/etterlattepensjon en del av pensjonsavtalen – mens det er de færreste i privat sektor som har det - der er det vanligere med gruppelivsavtaler som gir engangsutbetalinger ved død.

74-årige «Harald», som vi her skal fortelle om, har hatt utbetalinger fra etterlattepensjon etter sin kone fra han var 50 år, i 1998.

20 år seinere, i 2018, får han beskjed om at han har fått for mye utbetalt – og at dette har pågått i veldig mange år. I løpet av kort tid får Harald flere brev med tilbakebetalingskrav fra pensjonsselskapet.

Det totale, opprinnelige kravet settes til 733 815 kroner – men som du kan lese lenger ned i artikkelen så modererer pensjonsselskapet etterhvert kravet til 557 213 kroner.

For Harald vil det å måtte betale tilbake en så stor sum ha stor innvirkning på hverdagen. Fordi det har gått over så lang tid, har han innrettet seg etter inntekten. Pengene er brukt opp. Og som han sier til Trygderetten når saken er oppe til behandling:

Han har hele tiden trodd at det han fikk, var riktig. Han har aldri søkt om etterlattepensjon, men fått det automatisk, og har derfor mottatt det «i god tro». Han mener selv han ikke har oppgitt feil opplysninger. Og han peker på at reglene er for kompliserte.

Med hjelp fra advokat har han klaget på tilbakebetalingskravet og saken har havnet i Trygderetten. Hvordan det gikk, kan du se nedenfor.

Tidligere feil

Å få et tilbakebetalingskrav på over en halv million kroner er ikke hverdagskost, hverken for en aktiv arbeidstager eller for en pensjonist. Og hvordan kan det egentlig skje, at man over 20 år får utbetalt feil pensjon slik at det til slutt summerer seg opp til over en halv million kroner - for dermed å måtte betale tilbake?

I Haralds sak er det gjort flere feil med ektefellepensjonen, også før vi kommer så langt som til kravene om tilbakebetaling.

Opprinnelig fikk han ikke utbetalt noe fra ektefellepensjonen fordi dette var en såkalt «behovsprøvd pensjon» - og han tjente for godt.

Men etter en dom i EFTA-domstolen, kom det en lovendring i 2010 – og Harald fikk plutselig likevel rett på etterlattepensjon. Han fikk etterbetalt nesten 1,5 millioner kroner for alle årene han skulle hatt etterlattepensjon. Og han ble beregnet til å få månedlige utbetalinger fremover.

Samordning Nav og tjenestepensjon

Problemet var at beregningene var basert på opplysninger fra Nav. Og det er dette som i bunn og grunn er årsaken til det høye tilbakebetalingskravet som Harald nå har fått mot seg. Saken er nemlig den at tjenestepensjon skal samordnes med pensjon fra Nav – og at hva du får fra Nav vil ha en direkte innvirkning på hva du får fra tjenestepensjonen.

I Haralds tilfelle skyldes det meste av feilutbetalingene at pensjonsselskapet har utbetalt pensjon på bakgrunn av feil inntektsopplysninger – og at ytelsene ikke er samordnet med ytelsene fra Nav, som de skulle ha vært. Høyere ytelser fra Nav vil typisk føre til lavere ytelser fra tjenestepensjonsordningen, som her etterlattepensjonen.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Mottakers opplysningsplikt

Som vi skriver ovenfor, argumenterer Harald at han har vært i god tro, at han ikke selv har søkt om eterlattepensjonen, at han ikke selv har gitt pensjonsselskapet feil opplysninger– og at han hele tiden har trodd at pensjonene var samordnet.

Pensjonsselskapet avfeier alle disse argumentene. De påpeker at mottager alltid får brev fra pensjonsselskapet ved oppstart av en ytelse - og at det der informeres om at den som får utbetalingen har en selvstendig opplysningsplikt overfor pensjonsselskapet dersom inntekten endrer seg eller de samordningspliktige ytelsene endrer seg.

Man må også gi beskjed dersom man gifter eller skiller seg/inngår samboskap. Dette er fordi alt dette kan ha en innvirkning på ytelsene fra pensjonsselskapet.

Pensjonsselskapet svarer på nesten alle Haralds argumenter med opplysningsplikten. Ingenting han argumenterer med fritar pensjonisten fra plikten om alltid å informere til pensjonsselskapet direkte, ved endringer i inntekt eller sivilstatus.

Han må betale

Hva blir så enden på visa for Harald? I forhold til saken i Trygderetten så må han belage seg på å betale tilbake den drøye halve millionen som pensjonsselskapet krever. Trygderetten gir pensjonsselskapet medhold på alle punkter.

Trygderetten peker på at Harald hadde fått informasjon om at han måtte melde ifra dersom opplysningene rundt beregningen av pensjonen var mangelfulle eller uriktige.

- I likhet med Statens pensjonskasse finner retten at den ankende part opptrådte uaktsomt da han ikke varslet Statens pensjonskasse om at de aktuelle opplysningene om hans inntekt var feil. Han han hadde mottatt informasjon om at han måtte gjøre det, og det må forutsettes at man setter seg inn i den informasjonen man mottar. Selv om regelverket for pensjon er komplisert, kan ikke retten se at feilopplysningen om hans inntekt var særlig vanskelig å oppdage, skriver Trygderetten.

Retten bemerker også at klager ikke har bestridt at beløpet som pensjonsselskapet har beregnet seg frem til, er feil.

Pensjonsselskapet får altså fullt medhold om tilbakebetalingskravet, på alle punkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.