Søke jobb etter 55 år

Godt voksen på jobbjakt? Slik blir du ansatt

Klart du kan få jobb selv om du har bikka 55. Eksperttipsene får du her.

SØK I VEI: Det er litt mer utfordrende for godt voksne å bli ansatt i ny jobb, men på ingen måte umulig. Imidlertid er det et par ting du bør være ekstra nøye med når du søker på stillinger. Foto fra filmen The Intern med Robert De Niro
SØK I VEI: Det er litt mer utfordrende for godt voksne å bli ansatt i ny jobb, men på ingen måte umulig. Imidlertid er det et par ting du bør være ekstra nøye med når du søker på stillinger. Foto fra filmen The Intern med Robert De Niro Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du bør du slutte med å fortelle lange historier om den første delen av din karriere rundt 1980. Snakk heller frem hvilke resultater du har skapt for arbeidsgiver de siste 15 årene, sier karriererådgiver Steinar Algot Hopland ved Hopland & Co.

Det er rådgiverens første tips til godt voksne jobbsøkere i møte med en ny, potensiell arbeidsgiver.

– Dernest bør du nevne hva du har lært de siste ti årene, og hvordan muligheten for å levere varene har økt de siste fem, fortsetter han.

I søknaden

Trikset er helt enkelt å vite hva du skal fremheve av egen kompetanse og styrke – og hva du aldri bør nevne, verken i søknad eller intervju.

Og vet du det, bør du slett ikke gi opp håpet om ansettelse – selv om du har bikka 55 år.

Når du skriver en søknad, er det helt essensielt at du ikke nevner at du har søkt 50 jobber, understreker Hopland.

– Så bør søkeren la være med å illustrere sin kompetanse med arbeidsstykker utført for 30 år siden. De kan gjerne være helt relevante, men du trenger ikke gni din alder inn i ansiktet på dem som leder rekrutteringsprosessen, sier han.

– For en HR sjef på 32 vil dine eksempler fra 1983 gi følelsen av at hun skal vurdere en fra den tidlige jernalder!

Hopland mener at det bør komme frem at du kan bedriften, har lest deg opp på dens visjon og mål, produkter og tjenester. Og mest av alt – du bør fortelle klart og frimodig hvordan du kan bidra til at firmaet eller organisasjonen kan få et løft med deg i staben.

– Vær så konkret som mulig, og etter at du har sendt inn søknad, og eventuelt blitt innkalt til intervju, investere tid i forberedelsen til møtene hos bedriften.

Fokus på intervju

Om du blir innkalt til intervju er det ifølge rådgiveren viktig å være ydmyk, men du skal ikke overdrive.

– Dropp å takke så inderlig for at du fikk komme til intervjuet hvis du fatter mistanke om at noe er galt på andre siden av bordet, tipser Hopland.

Så er det viktig å ikke «bable»:

– Gi relativt korte og konsise svar. Noen av de eldre kandidatene føler ofte i siste del av intervjuet at nå går det virkelig bra! Og så starter de med en «rambling behavior», eller på norsk, de skravler, for lenge og om for mye. I det øyeblikk digresjonene starter er du ute av prosessen! Husk det, understreker han.

Det å snakke om betingelser og opprettholdelse av disse, må tones ned eller fjernes, ifølge Hopland.

I stedet kan du heller:

  • Stille spørsmål om bedriftens forretningsmessige utvikling, eller etatens måloppnåelse de siste to år, om arbeidsmiljøet, og om lederens ønsker for deg og for avdelingen.
  • Være saklig og forretningsorientert. Ikke gå over til å bli den joviale bestefaren eller bestemor Duck.
  • Huske at lederen på andre siden sitter hele tiden med dette spørsmål i hodet: Hvordan kan han eller hun hjelpe meg til å lykkes i min jobb, og bringe virksomheten videre fremover? Dette må du besvare flere ganger i løpet av samtalen.
  • Fremheve at du er villig til å lære mer.
  • Keep smiling! Det verste man vet er en 50 plussvariant som også virker overskyet og halvt deppa!

Utfordringer for eldre arbeidssøkere

Selv om man sitter på solid erfaring og mye kunnskap, er det ikke til å komme unna at man som godt voksen arbeidssøkende har en større utfordring med å bli ansatt enn det yngre har.

– Vi har en lang rekke studier i Norge og ute som viser at det blir en slakk oppoverbakke for dem som er født før 1968 og har mistet jobben. Arbeidsgivere ser ut til å komme i tvil, selv om kandidaten er solid kvalifisert. Har man fylt 55 er døren på det nærmest lukket, mener Hopland.

Dette er et stort paradoks tatt i betraktning at aldersgrensen nå i Arbeidsmiljøloven er 72 og trolig vil bli 75 år om et par år, eller fjernet helt som flere partier har programfestet.

– Jeg har gang på gang sett på nært hold i rekrutteringsarbeidet at man skyver fra seg den beste kandidaten fordi hun eller han har for lang erfaring! Mang en bedrift har på denne måten senket kvaliteten på sin stab, men tror de gjør det motsatte, sier han.

Hopland forklarer noen av grunnene til at seniorer kan være strålende kandidater:

– Erfaring pluss lite korttidsfravær pluss sterkere lojalitet pluss sterkere ønske om å gjøre en god jobb pluss mindre krav om rask karriere oppover, er lik en medarbeider man virkelig får glede av!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.