Arveavgift

- Gode grunner for å gjeninnføre en skatt på arv

Skatteutvalget anbefaler å gjeninnføre arveavgiften, i sin anbefaling til det norske skattesystemet.

ØNSKER ARVEAVGIFTEN TILBAKE: Skatteutvalget, her ved leder Ragnar Torvik, mener det er gode grunner til å gjeninnføre arveavgiften, og viser til at dette har vært utbredt internasjonalt. Et flertall av OECD-landene skattlegger arv på ulike måter, skriver de i sin rapport. Foto: NTB
ØNSKER ARVEAVGIFTEN TILBAKE: Skatteutvalget, her ved leder Ragnar Torvik, mener det er gode grunner til å gjeninnføre arveavgiften, og viser til at dette har vært utbredt internasjonalt. Et flertall av OECD-landene skattlegger arv på ulike måter, skriver de i sin rapport. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mandag 19. desember kunne Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik legge fram sin utredning om det norske skattesystemet for finansminister Trygve Slagsvold Vedum. I sin rapport kommer de med en rekke anbefalte endringer av dagens skattesystem, der de blant annet foreslår økt skatt til de med de høyeste pensjonene.

Samtidig skriver utvalget i sin rapport at det er gode grunner til å gjeninnføre arveavgiften, som ble opphevet i 2014.

Flere ønsker å gjeninnføre arveavgiften

De siste månedene er det flere som har tatt til orde for å få tilbake arveavgiften, i hovedsak av rettferdighetsmessige årsaker. Dette gjelder blant annet fagforeningene, og også SV jobber for en skatt på arv - selv om de ikke fikk gjennomslag for dette i budsjettforliket for 2023 mellom dem og regjeringen.

SVs Cato Brunvand Ellingsen uttalte nylig til Vi.no at de ventet med spenning på Skatteutvalgets utredning - for å se om det ville komme noe om arveskatt her.

Og det gjorde det altså: Under avsnittet Arveskatt skriver Skatteutvalget: «Utvalget mener at det er gode grunner for å gjeninnføre en skatt på arv».

Derfor vil Skatteutvalget ha skatt på arv

Skatteutvalget skriver at en skatt på arv for det første har positive effektivitetsvirkninger sammenliknet med de fleste andre skatteformer, og at skattlegging av arv dessuten er gunstig fra et fordelingsperspektiv.

De mener skattlegging av arv motvirker opphoping av formue i enkeltfamilier, og innebærer økt beskatning av formue som en person ikke selv har bygd opp, og relativt mindre skatt på formue som er betinget av egeninnsats.

ARV PÅ 15 MILLIONER: Da Styrk Lirhus døde etterlot han seg 15 millioner kroner. I NRK-programmet Ukjent arving blir alle steiner snudd for å finne ut om han hadde ukjente arvinger. Klipp: NRK, Foto: Paul Hofseth Vis mer

«Både effektivitets- og fordelingshensyn tilsier at slik formue kan skattlegges hardere enn formue som skyldes personens egen sparing», skriver utvalget i rapporten.

Andre gode grunner til å gjeninnføre en skatt på arv, er ifølge utvalget at en arveskatt også kan fange opp skattegrunnlag som ikke utnyttes fullt ut gjennom gevinstbeskatning, noe som muliggjør lavere satser på en gitt total skatteinntekt, og det kan gi rom for å redusere formuesskatten.

Hvordan kan en framtidig arveavgift se ut?

Utvalget skriver videre at de legger særlig vekt på at store verdier ikke skal kunne overføres gjennom arv uten at man må skatte av disse verdiene.

Dermed foreslår utvalgets flertall at en ny arveskatt innføres med et relativt høyt bunnfradrag og progressive satser i to trinn: 6 prosent mellom 2 millioner og 3,5 millioner kroner og 15 prosent på det overskytende, som er høyere enn i den tidligere arveavgiften.

Derimot foreslår deler av utvalget at satsene i de to trinnene blir som i den tidligere arveavgiften: For nærmeste arving etter loven 6 prosent og 10 prosent, og for andre 8 prosent og 15 prosent.

Du kan lese mer utfyllende om utvalgets forslag til skatt på arv i rapporten Et helhetlig skattesystem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.