Pensjon

Glemte å opplyse om tilleggspensjon: Gikk glipp av hundre tusen kroner

Enken fikk aldri beskjed fra trygdekontoret at hun kunne ha rett på gjenlevendepensjon etter ektemannen. Dermed gikk hun glipp av mange års pensjonsinntekter.

DU KAN FÅ TILLEGGSPENSJON: Du kan ha rett på gjenlevendepensjon når ektefellen dør, men du må søke for å få det. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
DU KAN FÅ TILLEGGSPENSJON: Du kan ha rett på gjenlevendepensjon når ektefellen dør, men du må søke for å få det. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du gift når ektefellen dør, kan du ha rett på ektefellepensjon fra tjenestepensjonsordningen.

Men det finnes pensjonsordninger for etterlatte også i det offentlige trygdesystemet - sammen med en rekke tilleggsytelser som etterlatte kan søke på.

Men både når det gjelder gjenlevendepensjonen og andre stønader, krever det at du faktisk vet om det - for at du skal kunne søke på dem.

Enken vi omtaler innledningsvis, fikk aldri informasjonen fra Trygdekontoret om at hun kunne søke om gjenlevendepensjon.

Visste ikke om det

Dersom ektefelle eller samboer dør, kan du ha rett på gjenlevendepensjon. Dette er noe du må søke om og det er mange ting som kan spille inn på hvorvidt du får det - og hvor mye penger det er snakk om.

Når Nav får melding om et dødsfall, plikter de å veilede etterlatte om eventuelle ytelser de kan få.

Enken vi her omtaler, ble enke etter 23 års ekteskap, 46 år gammel.

Det lokale trygdekontoret hadde som fast rutine å sende ut informasjon om mulige rettigheter for gjenlevende ektefelle og barn.

Men rutinen ble ikke fulgt i dette tilfellet - og ettersom enken ikke visste om denne pensjonen, eller at hun kunne ha krav på det, søkte hun heller ikke.

Først fem år seinere sender enken søknad om gjenlevendepensjon - som hun da får innvilget.

Enken mener imidlertid at hun allerede ved ektefellens død fem år tidligere, ville hatt rett på støtte - og hevder at trygdekontoret har brutt veiledningsplikten og at hun derfor vil ha rett på etterbetaling for flere år.

Selv om trygdekontoret først avviser kravet om etterbetaling i tre år, får enken medhold i Trygderetten - som er ankeinstans for saker om trygd og pensjon.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Ingen unnskyldning

- Trygdekontoret hadde som fast rutine å sende ut informasjon om mulige rettigheter i folketrygden til gjenlevende ektefelle og barn. Rutinen var ikke fulgt i dette tilfellet, heter det i Trygderettens kjennelse.

De påpeker at de ikke kan se at det er en unnskyldning for at enken ikke fikk denne informasjonen:

- Det forelå ingen unnskyldelig grunn til at rutinen var brutt i dette tilfellet, skriver retten.

2906 kroner per måned blir 104.600 kroner på tre år

Gjenlevendepensjonen består av flere deler og beregnes ut fra en rekke faktorer, som blant annet avdødes inntekt og etterlattes eventuelle inntekt.

Enkens gjenlevendepensjon ble opprinnelig fastsatt til 2906 kroner per måned for den første delen av perioden hun opprinnelig fikk støtte for - og som hun i det opprinnelige vedtaket fra trygdekontoret skulle få etterbetalt for tre måneder.

Med forbehold om at dette er beløpet som blir grunnlaget for etterbetalingen tre år tilbake i tid, vil det kunne være snakk om 104.600 kroner.

Loven åpner kun for etterbetaling i tre år etter søknadstidspunktet. Det vil si at enken kan ha gått glipp av utbetalinger for ytterligere to år - som hun ikke vil få etterbetalt. Og forutsatt at hun ville hatt rett på ytelsen på det tidspunktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.