Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
En stor del av DNBs kunder får i disse dager melding fra banken med krav om å legitimere seg på nytt. I slutten av forrige uke kunne Nettavisen fortelle at dette førte til lange køer utenfor DNBs filial på Karl Johan i Oslo - og at det også har vært vanskelig å få kontakt med banken både på telefon og på nett.
Da vi begynte å sende ut så mange brev, undervurderte vi responsen fra kundene. Vi undervurderte at det var mange som trengte trygghet for at vår henvendelse ikke var svindel - og at det mange som ønsket å ringe og si at «jeg vil legitimere meg». Der hadde vi ikke gitt god nok informasjon og det gjør vi noe med nå, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB.
Det handler altså om at veldig mange kunder nå blir bedt om å legitimere seg på nytt.
Akkurat hvor mange dette gjelder, vil ikke DNB si – men det er kunder over hele landet, og det gjelder i all hovedsak de som har vært kunder siden før 2016.
- Det gjelder et betydelig antall kunder, sier Spiten til Vi.no.

Noen kan få skattepengene allerede neste uke

Spesielt viktig for en gruppe pensjonister
Vi PlussMangler oppdatert informasjon
- Det mange lurer på, er hvorfor. De tenker kanskje at banken vet jo hvem jeg er og jeg har vært kunde lenge - så hvorfor må jeg legitimere meg på nytt nå?, forteller Spiten om spørsmålene banken har fått de siste dagene.
- Og grunnen til at dette skjer nå, er at vi enten ikke har oppdatert informasjon på kunden, eller at vi ikke har god nok info lagret i henhold til hvitvaskingsreglene, forklarer hun.
Hvitvaskingsreglene har som formål å forebygge og avdekke hvitvasking og terrorfinansiering. Den nyeste loven kom i 2018, og det er kravene til legitimering i 2018-loven som bankene må forholde seg til.

Pengehjelp? - Har sett forsøk på Ukraina-svindel

Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi PlussDet samme har skjedd i flere banker
At banken ber kundene legitimere seg på nytt, er ikke noe DNB er alene om. Vi har tidligere lest om liknende historier også for andre store banker som Sparebank1-gruppen og Nordea.
Finanstilsynet har også vært ute og advart mot en av måtene bankene oppfordrer til legitimering på; hvor bankene ber kundene om oppdatert legitimasjon via lenker tilsendt på e-post eller SMS og skjema som ikke ligger bak BankID-innlogging.
Grunnen for Finanstilsynets advarsel der er at dette likner veldig på framgangsmåten for svindlere - og at det derfor kan bidra til å undergrave sikkerheten.
Ikke hørt noe? Da slipper du å gjøre noe!
Spiten understreker at alle som må legitimere seg på nytt overfor banken, vil bli kontaktet.
Dersom dette gjelder deg, og du ikke allerede har fått e-post, brev eller melding i mobilbank eller nettbanken, så vil du få beskjed innen påske.
Med andre ord:
- Har du ikke fått brev til påske, behøver du ikke gjøre noe, understreker Spiten overfor Vi.no.

Den beste pensjonssparingen er enkel
Vi Pluss
Store bankkort-endringer
Slik kan du legitimere deg
Dersom du må legitimere deg på nytt, vil du få informasjon fra banken om hvordan du kan gjøre det. Dette kan skje både på nett, via app på mobiltelefonen og ved personlig frammøte i banken.
De oppfordrer imidlertid til å gjøre legitimeringen hjemmefra, via id-sjekk i BankID-appen, eller ved å laste opp bilde av passet til nettbanken.
Her skal du imidlertid merke deg at for å kunne gjøre dette, må du ha en telefon som lar seg oppdatere til nyere programvare: Det kreves iOS 13 eller nyere for iPhone - og Android må være 7.0 eller nyere.
Trenger du hjelp for å få til den digitale legitimeringen, skal du kunne få assistanse via kundeservice på telefon.

Stor økning: - Sparepengene dine er søkk vekk!
DNB hadde opprinnelig planlagt at legitimering ved fysisk oppmøte kun kunne gjøres ved filialene etter avtale. Men på grunn av den store pågangen, er dette nå endret – og du skal kunne få gjort det ved alle DNB-kontorer, som ifølge listen på DNB.no er 61 filialer. Men DNB oppfordrer til å sjekke på forhånd hva som gjelder for drop-in, timebestilling og åpningstider ved de ulike kontorene.
Det er også mulig å sende kopi av legitimasjonen via brevpost. Det stilles ingen krav til «rett kopi».
Spiten forteller at de også jobber med å se om de kan finne en løsning for hvordan legitimering kan foregå på steder der det er langt mellom filialene - og hvor noen dermed kan ha problemer med å få legitimert seg. Her nevnes Nord-Norge spesielt.

Slik kan du få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet
Vi Pluss
Snart kommer pengene tidligere
Tidsfristen bekymrer
Mange som kontakter banken er også bekymret for tidsfristen: I brevet som kundene får, settes nemlig en frist på at legitimering må være gjort innen tre måneder.
Spiten understreker imidlertid at man vil kunne finne løsninger for den enkelte dersom dette blir problematisk, som for eksempel på grunn av lange pass-køer.
Og i tilfeller der kunden kanskje ikke har pass eller ønsker dette, må man finne fram til en annen type legitimasjon som kan være godkjent.
Dette er gyldig legitimasjon:
- Norsk eller utenlandsk pass.
- Norsk utlendingspass
- Norsk reisebevis for flyktninger
- Norsk nasjonalt ID-kort
- Norsk førerkort utstedt etter 01.01.98.
- Norsk bankkort med bilde, fra en annen bank.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.