Vil du gi bort familiehytta?

Gi bort hytta? Dette må du vite

Coronaviruset har gjort hytteferier mer aktuelle enn noen gang. Ønsker du å gi bort hytta til barna er det mange ting du må tenke over.

HYTTEMINNER: Mange familier har gode minner knyttet til familiehytta. Ønsker du å gi bort hytta til ett eller flere av barna er det mange ting du bør tenke over på forhånd.
Foto: Geir Olsen NTB Scanpix
HYTTEMINNER: Mange familier har gode minner knyttet til familiehytta. Ønsker du å gi bort hytta til ett eller flere av barna er det mange ting du bør tenke over på forhånd. Foto: Geir Olsen NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er mer bruk av hyttene. Mange lurer på om det er smart å gi bort familiehytta til den yngre generasjonen nå med tanke på at det ikke er arveavgift, sier Espen Kheradmandi, tidligere advokat i Huseierne til Vi.no.

Ifølge Kheradmandi er noen redde for at arveavgiften kan bli gjeninnført ved et eventuelt regjeringsskifte ved neste valg. I så fall kan det være penger å spare på å sørge for at den kommende generasjonen overtar hytta du eier nå.

Ifølge Randi Bull, advokat ved Bull & Co Advokatfirma AS, er spørsmålet om overdragelse av hytta til den yngre generasjonen et tema som alltid dukker opp om sommeren.

– Coronaviruset aktualiserer spørsmålet om man ønsker å bevare hytta i familien. Folk er mer opptatt av å ha ei hytte å feriere på og de eldre er kanskje lei av å drive med vedlikehold av hytta. Samtidig vil de beholde hytta i familien, sier hun.

Bull tror det er en reell risiko for at arveavgiften, som ble opphevet i 2014, vil komme tilbake igjen ved et eventuelt regjeringsskifte neste år.

– Ønsker man å gi bort hytta er det ingen grunn til å vente og så utsette seg selv eller barna for en arveavgift. Det er snakk om mye penger. Det har aldri vært så gunstig å overføre verdier som hytter fra en generasjon til en annen.

Ifølge Kheradmandi er det flere ting du må tenke over hvis du vil gi bort hytta. Det kan ha skattemessige implikasjoner og du må huske at du uansett må betale dokumentavgift på 2,5 prosent av markedsverdien til hytta.

– Er hytta verdt fire millioner koster det deg 100 000 i dokumentavgift å overføre den til andre, sier Kheradmandi.

Du mister råderetten over hytta

Ifølge Kheradmandi er det også viktig å tenke over om du virkelig ønsker å gi fra deg hytta.

– Du gir den faktisk bort til barna med mindre dere har klare, skriftlige avtaler på noe annet. Når du overfører den betyr det full råderett til den som får den. Det er viktig å vite at det da er barna som eier og disponerer den fullt ut, med mindre man gjør avtaler for en livsvarig bruksrett eller annet, sier han.

Hvis hytta gis bort til søsken bør det også gjøres avtaler om bruk. Er det eksempelvis to søsken som skal eie sammen anbefaler Kheradmandi å skrive en sameieavtale.

– Bli enige om bruk, fordeling av vedlikehold, regninger og hvem som skal bruke hytta når. Alle vil jo bruke hytta i fellesferien, påskeferien og i juleferien, sier han.

– Hvordan reguleres eieforholdene hvis hytta skal gis til flere barn?

– Det bør være likedeling. Jeg har sett uheldige eksempler på at de som har fått hytte ikke eier like mye, sier han.

For den som eier minst kan det bli vanskelig å selge seg ut hvis vedkommende ønsker det.

– Ingen vil kjøpe 10 prosent av ei hytte på Geilo.

Mye følelser og mange diskusjoner

Ifølge Bull er avtale om bruksrett av hytta en løsning, men da er det viktig å huske på at du som gir bort hytta ikke kan disponere hytta mer enn 50 prosent av disposisjonsrett.

– Hvis foreldrene forbeholder seg for mye av disposisjonsretten til eiendommen vil det være risiko for at eiendomsretten ikke anses for å være gått over til barna.

Ifølge Bull kan det dukke opp komplikasjoner knyttet til hytteoverdragelse hvis det er flere barn i bildet.

– Det er mye følelser rundt dette og mange diskusjoner. Et viktig spørsmål er: skal flere barn få eie hytta sammen eller skal hytta gis til ett av barna?

Bull understreker at du må ta en vurdering på om barna er egnet til å eie hytta sammen. Er de gode venner og har de en felles oppfatning av hvordan hytta skal driftes? Er de enige om hvor mye penger de skal bruke på å holde hytta i stand? Også hun oppfordrer partene til å skrive en sameieavtale som regulerer disponering av hytta og hvem som skal ha ansvar for hva av vedlikehold.

– Mange oppfatter dette som det vanskeligste, sier Bull.

Advokaten er skeptisk til at mange søsken skal eie sammen.

– Det er en vakker tanke at hytta skal være knutepunkt for familien, men hvis det ender opp med å bli det motsatte er det veldig leit.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer