Arveoppgjøret NRK

Fryktet at de skulle krangle om arv

Familien Nordheggen stilte opp i programmet Arveoppgjøret på NRK. - Det er mye følelser knyttet til arv. Det handler jo om død, sier Elizabeth Nordheggen.

VIKTIGE SAMTALER: Frank Nordheggen og søsteren Elizabeth Nordheggen er glade for at familien har fått snakket ut om arv. Her er de sammen med programleder Siri Kristiansen i NRK-programmet Arveoppgjøret. Foto: NRK
VIKTIGE SAMTALER: Frank Nordheggen og søsteren Elizabeth Nordheggen er glade for at familien har fått snakket ut om arv. Her er de sammen med programleder Siri Kristiansen i NRK-programmet Arveoppgjøret. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg hadde overhodet ikke trodd at jeg skulle få tårer i øynene av å prate om det. Men det handler vel om at jeg kjente på følelser og tanker som hadde vært der i lang tid, sier Frank Nordheggen til Vi.no.

Han snakker om samtalen med Siri Kristiansen i Arveoppgjøret på NRK der han snakker arvespørsmålet som er blitt nevnt i familien. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Hadde det vært spøk eller alvor da søsteren sa at hun ville benytte seg av odelsretten til familiegården?

- Det kan ha gnaget meg mer enn jeg trodde. Jeg er veldig glad i søstra mi selv om hun er ei ertekråke. Jeg er veldig knyttet til familien både på morssida og farssida. Vi har et sterkt samhold. Jeg var redd for at det skulle bli konflikter på grunn av noe så idiotisk som penger. Men det er helt utrolig hva penger kan gjøre med folk, sier han til Vi.no.

FJERN TANKE: For Elizabeth Nordheggen har det vært fjernt å tenke på at hun skulle ta over familiegården. Men etter et samlivsbrudd begynte hun å kjenne at hun hadde lyst til å flytte tilbake til familiegården på Hadeland. Foto: NRK
FJERN TANKE: For Elizabeth Nordheggen har det vært fjernt å tenke på at hun skulle ta over familiegården. Men etter et samlivsbrudd begynte hun å kjenne at hun hadde lyst til å flytte tilbake til familiegården på Hadeland. Foto: NRK Vis mer

Ville flytte hjem

- Jeg sa at han ikke kom til å arve noe fordi jeg hadde odelsrett. Det var bare fjas fra min side, men så har han gått og tenkt på det. Han har nok også forsøkt å ta det opp noen ganger uten at jeg har fulgt det opp. For meg så er det selvfølgelig ikke sånn at ett barn arver alt. Det er trist at han har gått og tenkt på det og sett for seg at vi skal bli uvenner, sier Elizabeth Nordheggen til Vi.no.

Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Da Elizabeth ble født hadde hun odelsrett på familiegården på Hadeland. Gjennom oppveksten fikk hun også brev fra odelsjentelaget, men etter hvert som hun ble voksen skjønte hun at gården var for liten til at det var odelsrett på den.

Med mann og barn på Grünerløkka, hvor hun hadde bodd store deler av livet, var også tanken om å flytte hjem fjern. Men da hun nylig gikk gjennom et samlivsbrudd åpnet det seg en mulighet.

- Jeg begynte å kjenne på hvor innmari lyst jeg hadde til å flytte tilbake til Hadeland. Plutselig stod jeg der og spurte mamma og pappa om å få kjøpe en tomt og bygge på tomta. Det kom som lyn fra klar himmel for dem. Men det falt meg ikke inn at jeg skulle be om forskudd på arv.

Ville overta gården

Da broren tok initiativ til å snakke om arv skjønte hun først ikke hvorfor. Men da temaet kom på banen fikk hun for alvor lyst til å overta gården.

Frank, som selv ikke har noe ønske om å bli bonde, hadde også gjerne sett at søsteren tok over gården slik at den ble i familien. Samtidig har det vært viktig for ham at arven skal bli så rettferdig fordelt som mulig. Han er også trygg på at det er noe foreldrene ønsker.

- Hvis det hadde blitt sånn at hun måtte få 300-400 000 mer enn meg for å få regnestykket til å gå opp så hadde det vært greit, men hvis det hadde blitt en million i forskjell hadde jeg ikke blitt begeistret for det, sier han.

Frykter ikke konflikt

Gjennom programmet kommer det også fram at Elizabeth ikke har odelsrett på gården.

Betzy Dahl døde alene på et sykehjem da hun var 92 år. I hjembyen Harstad var den velkledde damen en kjent byoriginal, men ingen ante at Betzy hadde båret på en stor hemmelighet nesten hele livet. Klipp: NRK Vis mer

- Jeg er glad for at det viste seg at det ikke var odel på gården. Jeg trodde det var sånn loven var og det har plaget meg litt med jevne mellomrom. Og jeg har tenkt at det kan komme til å bli vanskelig når det kommer et arveoppgjør hvis hun mener det er rettferdig, sier Frank Nordheggen.

Han synes det er en lettelse at familien har hatt de viktige samtalene.

- Hadde det vært odelsrett på gården tror jeg det kunne ha blitt en småkrangel i offentlig påsyn. Jeg er trygg på at det ikke blir konflikter nå. Vi er veldig glade for hjelpen vi har fått for nå vet vi litt mer om hva lover og regler sier. Mor trodde også at far hadde særeie på gården, men det viste seg også at det ikke var særeie lenger fordi hun har bidratt økonomisk inn i gården gjennom mange år.

Også Elizabeth er glad for at familien har pratet sammen. Hun anbefaler sterkt andre familier om å gjøre det samme.

- Det er en veldig lur ting å gjøre. Jeg gruer meg ikke til arveoppgjøret i familien. Det er veldig hyggelig og. Vi har kommet nærmere hverandre. Det er bra å snakke om disse tingene når man er på et godt sted selv om det blir emosjonelt og kanskje litt tårer, sier hun.

Vanskelig å snakke om

Elizabeth forteller at hun synes arv er vanskelig å snakke om.

- Det er mye følelser knyttet til arv. Det handler jo om død. Vi arver jo ingenting før noen er død. I tillegg er det følelser knyttet til gjenstander og bolig, sier hun og understreker at det også er godt å få svar.

- Frank og jeg fikk også en veldig god følelse av hvor viktig det er for mamma og pappa at det skal være likt. Vi visste det fra før, men det er noe med å høre dem si det.

Gjennom samtalene familien har hatt synes Elizabeth at det også har vært vanskelig å fortelle om sine egne ønsker. Også fordi foreldrene var uenige i om de ville flytte fra gården nå eller om de ville fortsette å bli boende.

- Hvis jeg sa veldig mye hva jeg ønsket så følte jeg at jeg tok parti og holdt med den ene eller andre i og med at mamma og pappa hadde forskjellige ønsker, sier Elizabeth.

Hun understreker at det har vært viktig å respektere foreldrene i prosessen.

- Far trengte masse tid. Det gikk veldig fort fra å snakke om det til at han plutselig skulle gi fra seg gården og flytte inn i leilighet som mamma ønsket. Det er ikke bare, bare. Til syvende og sist er det de som må ta valget.

Vanskelig å snakke om

Som broren Frank felte også Elizabeth et par tårer i løpet av programmet. Gjennom en av samtalene trodde hun at faren ikke ville at hun verken skulle ta over gården eller kjøpe tomt.

- For meg så handlet det også om at jeg var i ferd med å endre livet mitt. Jeg skulle kanskje flytte til Hadeland og bygge hus. Det handler om store, viktige ting i livet. Det er fort gjort å bli emosjonell. Plutselig misforstod jeg hva faren min mente.

Hun var ikke overrasket over at hun etter loven i dag ikke har odelsrett.

- Jeg lurte litt på om det kunne ha tilbakevirkende kraft fordi jeg hadde odelsrett da jeg ble født.

Familien har fått nei fra kommunen til å skille ut tomt på familiegården. Elizabeth skal ikke ta over familiegården på nåværende tidspunkt, men har kjøpt seg en gård i nærheten.

- Vi har vært gjennom og snakket mye sammen. Sånn det er nå skal jeg ikke ta over gården. Kanskje muligheten byr seg senere, så får vi se da om jeg orker eller har lyst, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.