Dyrere å bo

Frykter millionsmell på eldre boliger

Bokostnadene har økt med 18 prosent det siste året - og vil øke med ytterligere 16 prosent i løpet av neste år. I tillegg lurer et nytt EU-direktiv om energieffektivisering i kulissene, som ekspertene frykter kan bety millionkostnader for norske boligeiere.

DYRERE Å BO: Kostnadene ved å eie og bo i sin egen bolig øker kraftig fra 2021 til 2022 med en oppgang på 18 prosent. Det er en økning i snitt på hele 23.000 kroner, eller nesten 2000 kroner i måneden. Og kostnadene vil øke ytterligere med 16 prosent, ifølge prognosene. Foto: NTB
DYRERE Å BO: Kostnadene ved å eie og bo i sin egen bolig øker kraftig fra 2021 til 2022 med en oppgang på 18 prosent. Det er en økning i snitt på hele 23.000 kroner, eller nesten 2000 kroner i måneden. Og kostnadene vil øke ytterligere med 16 prosent, ifølge prognosene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Huseierne har nettopp sluppet en oversikt over hva det koster å bo i en enebolig på 120 kvadratmeter og en leilighet i storbyene på 70 kvadratmeter.

Rapporten er nedslående for norske boligeiere.

  • Kostnadene ved å eie og bo i sin egen bolig øker kraftig fra 2021 til 2022 med en oppgang på 18 prosent. Det er en økning i snitt på hele 23.000 kroner, eller nesten 2000 kroner i måneden.
  • Ifølge prognosen til Huseierne, vil bokostnadene øke med ytterligere 16 prosent i 2023, til i gjennomsnitt 178.000 kroner for den typiske eneboligen.

- Dette er svært høye tall. Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte renter, strømpriser, økte kommunale avgifter, vedlikehold og generell prisoppgang. Vi frykter for husholdningenes økonomi i månedene og åra framover, sier generalsekretær Morten Meyer i Huseierne.

Boligkostnadsindeksen gir detaljerte beskrivelser av hva det koster å eie og drifte en bolig i alle landets kommuner. Du kan selv sjekke hva det koster i din kommune på Huseiernes nettside (klikk her). Søker du opp kommunen din, får du svar på hvordan kostnadene fordeler seg på energikostnader, renter, vedlikehold, kommunale gebyrer, eiendomsskatt og forsikring - og hvor mye prisene for de enkelte postene har økt siste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.