Gjeld

Frykter inkasso-eksplosjon vil ramme minstepensjonister og uføre

- Strømregninga kommer til å velte mange flere over på inkassosiden, tror inkassoselskap. Og det er de lavtlønte, minstepensjonistene og uføre som vil rammes hardest.

RAMMER LAVTLØNTE: Inkassoselskap frykter eksplosjon i inkassosaker når ubetalte strømregninger begynner å sendes til inkasso - og det er lavtlønte som minstepensjonister og uføre som rammes hardest. Foto: NTB
RAMMER LAVTLØNTE: Inkassoselskap frykter eksplosjon i inkassosaker når ubetalte strømregninger begynner å sendes til inkasso - og det er lavtlønte som minstepensjonister og uføre som rammes hardest. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Inkassobransjen har tidligere sagt at de venter en økning av personer med betalingsproblemer som etterdønninger av høye strømpriser.

Nå uttaler Geir Grindland, daglig leder i inkassoselskapet Inkassopartner AS, at han frykter inkassoeksplosjon - og han tror det er lavtlønte som minstepensjonister og uføre som vil rammes hardest:

- Vi må forvente at strømregninger som går til inkasso vil eksplodere med dagens ekstreme strømpriser - sammen med høye bensinpriser og renteøkninger. Nå kjennes strømkrisen i privatøkonomien, sier Grindland til Vi.no, og legger til:

- Dette vil nok ramme de lavtlønte, minstepensjonister og de uføre.

- De lavtlønte sliter mest

Han frykter at priser på det nivået vi ser nå, legger et stort press på en del nordmenn.

- Mange med lavere inntekter, har ikke ekstra penger å bruke, sier Grindland, og legger til:

- Vi ser at det er de lavtlønte som sliter mest - og det er blant annet uføretrygde og minstepensjonistene.

Inkassoselskapet Intrum har tidligere pekt på at de under pandemien har sett en økning i inkassosaker for husholdninger med lav inntekt - mens de med høyere inntekt har fått enda bedre råd.

Magnus Solstad, analysesjef i Kredinor, sier til Vi.no at de ikke har registrert veldig mange flere strømsaker til inkasso hittil i 2022, sammenliknet med tilsvarende periode i fjor - men han forteller at kronebeløpet per sak er nær doblet.

- Det betyr at foreløpig ser vi ingen kraftig vekst i personer som sliter med strømregninga. På den annen side er situasjonen mer krevende enn tidligere for de som i utgangspunktet har betalingsproblemer. Det kan typisk gjelde for uføre, unge og andre med begrenset yrkesdeltakelse, der strømregninga nå utgjør en betydelig andel av disponibel inntekt, sier Solstad.

Han hevder det foreløpig er for tidlig å se hva for eksempel renter, inflasjon og bensinpriser kan ha å si på inkassotallene.

- Her må man nok nærmere sommeren før det er mulig å konkludere hvordan dyrere mat og bensin treffer forbrukerne, samt om det kommer nye statlige støtteordninger for å avhjelpe de mest utsatte, sier Solstad.

Betaler strømmen - men sender annet til inkasso

Grindland sier at strømregninga vanligvis er noe folk prioriterer - men at dette kan resultere i at andre regninger ikke betales:

- Vi ser at folk prioriter strømregninga og lar andre fakturaer gå til inkasso, som for eksempel netthandel.

Dette er også noe som Kredinor får mange henvendelser om:

– Fellesnevneren for henvendelsene er at folk ikke klarer å betale strømregningene de har fått, samtidig er også kapasiteten til å betale andre regninger i faresonen, har Ole Marius Thorstensen, direktør i Kredinor, uttalt i en pressemelding.

Kredittselskapet blir kontaktet av kunder som ønsker veiledning om hva som skal prioriteres og hvordan de kan få utsettelser eller delbetaling.

Det er først nå strømregninga havner hos inkasso

Intrum har gjennom hele pandemien sett en utvikling i retning av flere inkassosaker på faste avgifter til strøm, telekom og offentlige tjenester.

- Samtidig som flertallet av nordmenn har fått en mer robust økonomi, har et mindretall fått det strammere økonomisk. Dette viser seg gjennom en økning i husholdninger som ikke klarer å betale faste utgifter som normalt prioriteres høyt. Denne utviklingen er bekymringsfull, uttaler sier Siv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør for Intrum i Skandinavia.

Selv om de høye strømprisene har vært en stund, er det først nå de vil vise seg som saker hos inkassoselskapene.

- De høye strømprisene fra høsten i fjor har ført til at inkassovolumet fra strømregninger har økt etter nyttår. Ettersom det tar noe tid fra strømfakturaen ikke betales til den ender hos eksempelvis Kredinor, kan man anta at det som oversendes akkurat nå fortsatt gjelder strømforbruk før nyttår, sier Solstad.

Nye inkasso-kunder

Grindland hevder at de har hatt en økning i inkassosaker på over 20 prosent det siste kvartalet - og han sier at økningen i saker som er sendt til namsmannen for tvangsinndrivelse, er enda høyere.

- Vi merker også en økning av inkassosaker av nye personer som aldri før har vært registrert hos oss. Den stygge utviklingen skyldes at personer som vanligvis betaler regningene sine, nå havner hos inkasso, sier Grindland.

Hvis den som skylder penger ikke gjør opp for seg, kan namsmannen tvangsinndrive kravet eller gjennomføre tvangssalg. Namsmannen er en del av Politiet.

De over 60 er «verst»

Nordmenns inkassogjeld er på et rekordhøyt nivå:

Ifølge Finanstilsynets siste rapport er vår samlede inkassogjeld på 115 milliarder kroner. Ved utgangen av juni 2021 var det nærmere 6,3 millioner uløste inkassosaker.

- Kanskje overraskende står de over 60 år for 17 prosent av inkassogjelden, uttaler Grindland.

Dette er noe som inkassobransjen har sett over flere år:

Ifølge Lindorff-rapporten for 2021 har inkasso i befolkningen de seineste ti årene flyttet seg fra yngre til eldre personer i økende grad.

Dette forklares med langsiktige endringer i befolkningssammensetningen og kredittvaner.

I rapporten kommenterer Lindorff (nå Intrum) at misligholdet i aldersgruppen 60 pluss øker mer enn befolkningsveksten i aldersgruppen skulle tilsi:

- Dette henger sammen med at personer som fyller 60 år i dag har en høyere kredittaktivitet enn de som fylte 60 år for 10 og 20 år siden. Økt kredittaktivitet øker misligholdet.

Til gjengjeld er det stadig færre personer under 30 år som får betalingsproblemer. Dette tror inkassoselskapet henger sammen med at det tar lengre tid for yngre å etablere seg og ta opp lån til blant annet boligkjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.