Frykter forfremmelse kan føre til oppsigelse

55-åringen har fått et fristende tilbud om forfremmelse på jobben, men er redd for å stå uten jobb etter prøvetida. Les ekspertens råd.

PRØVETID OG RISIKO FOR OPPSIGELSE? følge arbeidsmiljøloven er det lettere å si opp en ansatt i prøvetida enn ved fast ansettelse. Foto: NTB Shutterstock
PRØVETID OG RISIKO FOR OPPSIGELSE? følge arbeidsmiljøloven er det lettere å si opp en ansatt i prøvetida enn ved fast ansettelse. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prøvetid kan avtales i alle typer arbeidsforhold, og det kan avtales prøvetid også ved midlertidige tilsettinger, både vikariater og andre midlertidige ansettelser, samt åremål, skriver Eivind Arntsen ved Varder advokatfirma på Arbeidsmiljøloven.com.

Ifølge arbeidsmiljøloven må prøvetid avtales skriftlig. Hvis en arbeidstaker skulle bli oppsagt i prøvetida må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglig dyktighet eller pålitelighet. Dette vil da være en saklig oppsigelse.

Arbeidsmiljølovens paragraf 15-6 gir arbeidsgiver en mer romslig adgang til å si opp en ansatt i prøvetiden enn ved fast ansettelse etter prøvetiden. Arbeidstaker har likevel et vern i prøvetiden og arbeidsgiver må ha relevant, faktisk grunnlag for oppsigelsen og må følge arbeidsmiljølovens saksbehandlingsregler for oppsigelser.

Frykt for oppsigelse ved forfremmelse

En av Vi over 60s lesere har fått tilbud om forfremmelse, men frykter at hen ikke skal takle det nye ansvaret og bli oppsagt:

«Jeg er 55 år og har vært ansatt i samme bedrift i de siste 20 årene. Jeg er nå avdelingsleder, men er blitt spurt om jeg vil erstatte daglig leder som snart går av med pensjon. I tilbudet står det at jeg vil ha seks måneders prøvetid. Dette er et fristende tilbud, men jeg er i tvil om jeg vil klare en slik rolle og ønsker ikke å stå uten jobb om seks måneder. Hva anbefaler du?»

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

- Be om retrettmulighet

Advokat Erik Råd Herlofsen svarer:

- Jeg synes at du skal akseptere tilbudet, men samtidig be om retrettmulighet om du eller arbeidsgiver ikke skulle være fornøyd med endringen. Arbeidsgiver har rett til å inngå avtale om prøvetid, men du har uansett alminnelig stillingsvern om arbeidsgiver i eller etter prøvetiden ønsker å si deg opp i rollen som daglig leder. Dette med mindre du ved avtaleinngåelsen fraskriver deg stillingsvernet mot etterlønn. Stillingsvernet er riktignok noe svakere i prøvetiden. En retrettmulighet vil imidlertid normalt bidra til at en eventuell stillingsendring skjer i minnelighet og på en god måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.