Legitimering hos DNB

Fristen er to uker - så kan kontoen sperres

DNB sier de prøver å finne løsninger der kundene har vanskeligheter med å få legitimert seg.

MANGLER PASS ELLER LEGITIMASJON: DNB mangler fremdeles legitimasjon fra kunder. Frist for innsending av legitimasjon er i utgangspunktet 10 dager fra du mottok brevet fra dem, skriver DNB til kundene. Dersom man ikke kan legitimere seg på grunn av lang leveringstid på pass eller ID-kort, bes kundene kontakte banken. Foto: NTB
MANGLER PASS ELLER LEGITIMASJON: DNB mangler fremdeles legitimasjon fra kunder. Frist for innsending av legitimasjon er i utgangspunktet 10 dager fra du mottok brevet fra dem, skriver DNB til kundene. Dersom man ikke kan legitimere seg på grunn av lang leveringstid på pass eller ID-kort, bes kundene kontakte banken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har tidligere skrevet om at mange DNB-kunder har fått beskjed fra banken om å legitimere seg på nytt - som har ført til lange køer både på telefon, på nett - og i DNBs fysiske kontorer. Kunder har fortalt om problemer med å komme i kontakt med banken.

Legitimeringen gjelder et betydelig antall kunder, hovedsakelig de som vært kunder siden før 2016. Det er fremdeles kunder som ennå ikke har legitimert seg.

- Vi har kommet langt med arbeidet, men det gjenstår fortsatt en del kunder som ikke har svart og som vi fremdeles ikke har riktige dokumenter på. Vi arbeider med å purre og kontakte disse slik at vi skal komme helt i mål, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Da Vi.no skrev om saken i mars, var fristen for legitimering satt til tre måneder.

Nå er fristen to uker:

- I brevene til kundene så sier vi at vi ønsker oppdateringene raskest mulig - og innen to uker, sier Dalsbø.

Bakgrunnen for legitimeringskravet er at banken ikke har oppdatert informasjon på kunden eller at de ikke har god nok info i henhold til hvitvaskingsreglene.

Kan sperre kontoen din

Kundene som blir bedt om å legitimere seg får samtidig beskjed om at dersom dette ikke skjer så kan banken sperre kontoen deres.

På spørsmål om banken faktisk har gått til det skrittet og sperret kontoer eller at de faktisk kan komme til å gjøre det, svarer Dalsbø:

- Vi vil både purre og forsøke å kontakte kunder før de blir sperret. For kunder som har fått purrebrev fra oss så haster det nå med å legitimere seg. Myndighetene pålegger oss å sperre kunder der vi ikke har godkjent dokumentasjon.

Lang leveringstid på pass og ID-kort

Politiet har lenge varslet om leveringsproblemer på pass og ID-kort, og det siste nå er at de sier de ikke klarer ikke levere pass og nasjonale ID-kort til alle før ferien. Leveringstida på ID-kort er imidlertid kortere enn på pass. Politiet estimerer at situasjonen først vil normalisere seg i oktober/november.

- Så hva skjer nå, med legitimering i banken, dersom kunden ikke har gyldig legitimasjon på grunn av pass-problemene?

- Vi har stor forståelse for at kunder av ulike grunner har problemer med å legitimere seg, og vi strekker oss langt for å finne en løsning for kundene våre, sier Dalsbø, og videre:

- De aller fleste har et gyldig pass og legitimerer seg hjemme og via app. Problemene med pass er en utfordring for noen, og gjør at de ikke kan legitimere seg via app. Da må de benytte seg av andre alternativer for legitimering.

Spesielt om pass-utfordringene skriver DNB til kundene på nett at frist for innsending av legitimasjon i utgangspunktet er 10 dager fra du mottok brevet fra dem.

- Men dersom du ikke har fått passtime etter fristen er du nødt til å opplyse om når du har fått passtime slik at vi kan følge opp og du får muligheten til å relegitimere deg, ifølge DNB.

Dalsbø poengterer at de godtar flere andre former for legitimasjon:

Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Gyldig legitimasjon

- Det er enkelt å legitimere seg hjemme med bruk av app og pass, eller på våre kontorer. For kunder som av ulike grunner ikke har mulighet til å legitimere seg så forsøker vi å finne andre løsninger, men det er uansett viktig å kontakte banken så raskt som mulig for å be om utsettelse, sier Dalsbø.

Banken godtar ulike identifikasjonspapirer som gyldig legitimasjon:

  • norsk eller utenlandsk pass
  • norsk utlendingspass
  • norsk reisebevis for flyktninger
  • norsk nasjonalt ID-kort og ID kort fra EU/EØS land
  • norsk førerkort utstedt etter 01.01.98.
  • norsk bankkort med bilde, fra en annen bank

Banken godkjenner ikke nødpass og bankkort fra DNB; ved bruk av bankkort som legitimasjon må dette være fra en annen bank. DNB skriver i tillegg at legitimasjonens utløpsdato ikke må være passert.

Utgått legitimasjon?

Et alternativ for legitimering er førerkort - men da må dette være utstedt etter 01.01.98.

På spørsmål om hvorfor det er slik at det kun er de førerkortene som er utstedt etter denne datoen som er gyldig, henviser banken til Statens vegvesen som har dette som krav ved legitimering på trafikkstasjonen.

Statens vegvesen har imidlertid innført et unntak slik at førerkort kan være gyldig selv om det er utløpt:

«Så lenge førerkortet er utstedt fra og med 1. januar 1998, er det godkjent også om det er utløpt. Statens vegvesen har en midlertidig godkjenning av legitimasjon som er utløpt med inntil seks måneder til og med 31. august 2022.»

DNB har imidlertid ikke et liknende unntak verken for førerkort eller pass/id-kort:

- I utgangspunktet godtar vi kun de som er oppført på websiden, men i tilfeller der kunder har problemer med å framskaffe godkjent ID, for eksempel kunder langt opp i åra, så er vi pragmatiske og ser på alternative løsninger. Her er vi imidlertid avhengig av legeerklæring for å kunne gjøre unntak, sier Dalsbø til Vi.no

Her er det snakk om legeerklæring på at man ikke har mulighet til å møte i banken eller skaffe seg ID, som for eksempel på grunn av fysiske utfordringer eller demens. Her vil banken forsøke å finne løsninger sammen med familie eller institusjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.