Forvirring om nye Nav-trekk: - Dette kan da ikke være lov?

Mange reagerer etter at Nav har endret måten de beregner skattetrekk på AAP og dagpenger: De sier de nå får mindre utbetalt og at det har blitt helt uberegnelig hva de får fra gang til gang. Nav svarer nå at de vil vurdere om justeringer er mulig.

SKATT OG NAV: Mange er forvirret etter at Nav nå beregner skatt på AAP og dagpenger på en annen måte enn tidligere, og sier at de nå ikke vet hva neste utbetaling blir og at de får mindre utbetalt enn før. - Dette her blir jo helt umulig å forholde seg til når økonomien alt er anstrengt fra før, sier leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen. Foto: NTB
SKATT OG NAV: Mange er forvirret etter at Nav nå beregner skatt på AAP og dagpenger på en annen måte enn tidligere, og sier at de nå ikke vet hva neste utbetaling blir og at de får mindre utbetalt enn før. - Dette her blir jo helt umulig å forholde seg til når økonomien alt er anstrengt fra før, sier leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, har nylig kommet med følgende oppfordring til sine medlemmer:

- Vi oppfordrer alle som mottar AAP eller dagpenger til å endre sitt skattekort fra å bli trukket etter tabell til å få prosenttrekk på skatten sin. Grunnen til denne oppfordringen er hva som står på nav.no, skriver Thoresen, og viser til informasjon som Nav nå har lagt ut på sine nettsider om hvordan de beregner skatt når du har tabelltrekk.

Du kan lese nøyaktig hva Nav skriver, lenger nede i denne artikkelen.

Men enkelt forklart handler saken om at Nav nå har endret måten de beregner skatt på denne typen ytelser på. Dette har ført til at mange opplever at de blir trukket mer i skatt - og dermed får mindre utbetalt enn de har pleid.

I tillegg gjør den nye beregningsmåten at utbetalingene varierer fra gang til gang, som gjør at det blir vanskelig å planlegge for hva man vil få utbetalt:

- At dette blir helt umulig å forholde seg til er klart. AAP-mottakere vet jo ikke hva de har å forholde seg til i inntekt. Den endres hver 14. dag, sier Thoresen til Vi.no.

- Er det lovlig?

Oppfordringen om å endre til prosentkort i stedet for tabell sier Thoresen er fordi du med prosenttrekk skal bli trukket samme prosent ved hver utbetaling.

- Med prosentene så skal det trekkes likt hver 14. dag og dette skal derfor kunne gi mer forutsigbarhet. Derfor anbefaler vi at alle på AAP og dagpenger endrer fra tabelltrekk til prosenttrekk på all inntekt. Det er et enkelt tiltak som hver og en kan ta selv så slipper de dette tungrodde Nav systemet, sier Thoresen til Vi.no.

I AAP-aksjonens gruppe på Facebook (klikk her for å se innlegget) er det mange som kommenterer at de opplever å bli trukket mer i skatt med tabelltrekk nå - og dermed få vesentlig mindre utbetalt per måned. Problemet mange peker på er at det har blitt så uberegnelig. De spør om dette er lov.

Selv om oppfordringen er å gå over til prosenttrekk, er det flere medlemmer av AAP-aksjonens gruppe som skriver at de må betale mer i skatt med prosenttrekk, enn med tabelltrekk.

Thoresen sier til Vi.no at sluttsummen som betales i skatt skal bli riktig i løpet av et år og være den samme - men at spørsmålet er om flere av disse med tabelltrekk på AAP og dagpenger nå betaler for mye skatt - og vil få igjen skatt ved neste skatteoppgjør.

AAP-aksjonen stiller også spørsmål ved om denne endringen som Nav nå har gjort, er lovlig.

- Det framstår eller oppleves som at Nav vurderer skatten din ut i fra det du får utbetalt i måneden og ikke hva du får utbetalt hver 14. dag. Og dette kan ikke være lovlig, sier Thoresen, og legger til at ingen med tabelltrekk har opplevd denne variasjonen i sine utbetalinger tidligere. Så hva er grunnen til at det skjer nå? spør hun.

Nav: - Vil vurdere om justeringer er mulig

Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i Nav, sier til Vi.no at Nav de siste dagene fått tilbakemelding fra brukere som melder om store variasjoner i utbetalingene av arbeidsavklaringspenger.

- Disse variasjonene skyldes endringer i hvordan skattetrekk gjennomføres i ny utbetalingsløsing. Vi har forståelse for at slike variasjoner i utbetalingene gir redusert forutsigbarhet for den enkelte. Nav vil derfor nå vurdere om det er mulig å gjøre justeringer i hvordan skattetrekk gjennomføres, sier Fålun.

Øverst i artikkelen viser vi til informasjon som Nav har lagt ut på sine nettsider om hvordan de beregner skatt på dagpenger og AAP når du har tabelltrekk. Dette er hva de skriver (klikk her for å lese det hos Nav.no). Legg også merke til informasjonen om trekkperioder, som ifølge Thoresen og AAP-aksjonen virker å være ny informasjon hos Nav.

Thoresen forteller at hun har vært i kontakt med Skatteetatens svartjeneste på nett - og at de sier at Navs praksis er lovlig, og i tråd med regelverket når det gjelder trekkperioder. De sier videre at det at skattetrekket blir beregnet tre ganger i løpet av en måned, betyr bare at det justeres etter hver utbetaling, og at skattetrekket skal være riktigst mulig etter siste utbetaling.

Vi.no vil følge opp saken og komme med mer informasjon både fra Nav og Skatteetaten.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.