Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): – Det er nå det egentlig begynner, fordi mange nå opplever at lønna slutter å komme. Vi er forberedt på enda mer trykk framover, sier Evelina Olsson i Finanstipset, et selskap som reforhandler forbruksgjeld for nordmenn med lånetrøbbel.
Etter at coronaviruset kom til Norge er situasjonen blitt spesielt ille for dem som sliter med høy forbruksgjeld.

I Finansavisen 21. mars fortalte Olsson om stort trykk fra fortvilte personer som gråt i telefonen. De trengte akutt økonomisk hjelp fordi coronakrisa gjorde det umulig å holde forbrukslånene i sjakk.
– Det er personer som er blitt permittert eller som har gått konkurs, sier Olsson.
Olsson opplyser at selskapet har refinansiert over 70 millioner norske kroner siden coronaviruset kom til Norge.
Hun understreker at den økonomiske hjelpen må iverksettes så fort som mulig.
– Utsetter man å betale regninger øker gjelden mye fra dag til dag. I gjennomsnitt refinansierer vi 3 millioner kroner i forbruksgjeld og boliglån. En av refinansieringsbankene samler da all gjelden i et nytt boliglån. Det er vanlig at 30 prosent av den totale gjelden er usikret, rundt én million går da med til å betale forbruksgjeld.
Samler gjelda
Finanstipset er agent for refinansieringsbanker som Kraft Bank, Nordax Bank og Bank2. Olssons ansatte går gjennom gjelden til klientene før de gjør en avtale med refinansieringsbanken.
– Det er ikke uvanlig at folk har 30 ulike forbrukslån, sier Olsson.
– Dette blir i praksis å samle alle forbrukslånene inn i ett nytt lån med pant i bolig?

Coronakrisa: Pensjonistene kommer best ut økonomisk
– Det stemmer. Det er et alternativ til tradisjonelle banker som ikke aksepterer dårlig betalingshistorikk og mislighold av lån. Fordi det er høyere risiko blir renta noe høyere, sier Olsson.
En samling av kundens forbruksgjeld hos en av spesialbankene vil gi mellom 4,5 og 8 prosents lånerente.
– Det er en høyere rente enn på et vanlig boliglån, men en lavere rente enn gjennomsnittet på 30 forbrukslån. Noen forbrukslån kan ha en rente på 25 prosent. Det forventes også at kunden etter noen måneder søker hjelp hos sin ordinære bank igjen, sier Olsson.
Pest eller kolera
Ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent for mange som økonomisk rådgiver i TV-programmet Luksusfellen på TV3, vil de fleste inkassoselskap som regel strekke seg langt for å hjelpe deg om du sliter med å betale, men de er bundet av mandatet fra sine kunder som er forbrukslånsbankene.
Les også: Ender opp som ansvarlig for barnas gjeld
Han har sett at enkelte forbrukslånsbanker gir avdragsfrie måneder på forbruksgjeld. Det er likevel stor forskjell på bankene og du er prisgitt hvem du skylder penger.
– Hva tenker du om å samle forbruksgjeld og lån hos refinansieringsbanker?
– Mange har ikke noe annet valg nå. Det blir litt som å velge mellom pest eller kolera, sier Kvadsheim og peker på at det er fallgruver:
– Et nytt lån med lavere rente kan høres bra ut, men hvis du ikke har skaffet deg full oversikt kan det hende at det nye lånet bare dekker 80 prosent av forbrukslånene du har. Tre-fire lån du ikke har oversikt over kan dermed føre til inkasso, sier han og påpeker:
- Før du går til en refinansieringsbank med bolig- og forbrukslånene dine, bør du være oppmerksom på at ikke alle ordinære banker vil ha deg tilbake før det er gått noen år. Du blir gjerne værende i refinansieringsbanken lenger enn du hadde håpet, med høy boligrente.
Les også: Tapte 7000 i måneden på å jobbe lenger
Han er likevel ikke negativ til refinansieringsbanker.
– Jeg vet at en del refinansieringsbanker jobber bedre med kundene sine enn andre. De hjelper dem med å få oversikt og er mer «hands on». De gjør det på en ordentlig måte, sier Kvadsheim.
– Ha en dialog
Kvadsheims klare råd til personer som sliter med forbruksgjeld er å løfte telefonen.
– Ha en dialog med de du skylder penger, sjekk om du kan fryse enkelte krav. Ikke stikk hodet i sanden. Valgene du tar nå har betydning for økonomien din etter at perioden med corona er over, sier han.
Olsson viser til en artikkel i Dagbladet fra november i fjor som slår fast at nordmenn har 170 milliarder i forbruksgjeld. Hun beskriver situasjonen som alvorlig allerede før coronaviruset kom til Norge.
Les også: Jo styggere det er, desto bedre selger det
– Forbruksgjeld har vært en trussel for samfunnet de siste åra. Rundt 30 000 nordmenn har ti forbrukslån eller mer. Denne gruppa skylder opp mot en million kroner i snitt, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.