Forlenger avtalen om inkluderende arbeidsliv i to år

Avtalen skal blant annet forhindre unødvendig frafall fra arbeidslivet, som at ansatte går av med pensjon for tidlig.

IA-AVTALEN: Målet med avtalen er blant annet å forhindre frafall fra arbeidslivet. Nå forlenges den i to år til. Foto: NTB
IA-AVTALEN: Målet med avtalen er blant annet å forhindre frafall fra arbeidslivet. Nå forlenges den i to år til. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Partene i arbeidslivet og regjeringen er enige om å forlenge avtalen med to år, skriver Virke i en pressemelding.

Avtale om inkluderende arbeidsliv (IA) ble inngått i 2001 og har siden blitt revidert flere ganger av partene i arbeidslivet. Avtalen ble sist reforhandlet i 2018. Da ble det gjort flere prinsipielle endringer. Tiltakene ble blant annet gjort tilgjengelige for hele næringslivet, og det ble iverksatt en rekke bransjerettete tiltak, skriver Virke.

Regjeringen skriver på sine nettsider at regjeringen og partene i arbeidslivet onsdag 2. november ble enige om å forlenge dagens IA-avtale med to år. Samtidig er det enighet om å forsterke innsatsen for å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet.

Forhindre tidligpensjonering

Regjeringen skriver på sine nettsider at det overordnede målet for IA-samarbeidet er å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.

Dette skal gjøres gjennom to nasjonale mål: Å redusere sykefraværsprosenten med 10 prosent sammenliknet med årsgjennomsnittet for 2018, og redusere frafallet fra arbeidslivet.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Med frafall menes personer i yrkesaktiv alder som ikke kommer tilbake til arbeid etter fravær. Det er vanligvis langtidssykmeldte som går over på arbeidsavklaringspenger (AAP) og etter hvert til uføretrygd, eller personer som går over til tidligpensjonering, ifølge regjeringen.

Nordmenn bør jobbe lenger

De siste åra er det mange ganger pekt på et behov for at flere av oss jobber lenger. En nordisk rapport som kom i mai, påpekte at det er behov for at flere nordmenn jobber lenger.

Også Nav har påpekt dette behovet, samtidig som det ikke alltid lar seg gjøre i praksis: Flere melder om at eldre arbeidstakere skvises ut av arbeidslivet, noe blant annet Bjørn Erik Thon, Likestillings- og diskrimineringsombud, mener er et problem.

Jobbeksperter Vi.no har snakket med tidligere i år, påpeker at det krever både bevisstgjøring av arbeidsgivere, og kompetanseheving av de ansatte, for å prioritere de eldre arbeidstakerne bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.