Skatt på pensjon

Foreslår høyere skatt på pensjon

Skatteutvalget anbefaler i sin utredning at skatten på middels og høyere pensjonsinntekter økes, slik at den nærmer seg skatt på lønnsinntekter

VIL ENDRE SKATTEN: Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik, presenterer sin utredning under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Alf Simensen / NTB
VIL ENDRE SKATTEN: Skatteutvalget, ved utvalgsleder Ragnar Torvik, presenterer sin utredning under en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mandag 19. desember la Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik frem sin utredning for finansminister Slagsvold Vedum.

Blant anbefalingene fra utvalget, er økt skatt på høyere pensjonsinntekter. I dag skattlegges pensjon lavere enn lønns- og næringsinntekter. Deler av pensjonistene bør derfor betale mer skatt, ifølge utvalget.

Økt skatt for å sikre skatteinntekter

Skatteutvalget, som ble nedsatt av Solberg-regjeringen 18. juni 2021 for å gjøre en helhetlig gjennomgang av skattesystemet, og som fikk et tillagsmandat av finansminister Trygve Slagsvold Vedum i desember i fjor, har i dag lagt frem flere anbefalinger om endringer av det norske skattesystemet.

Økt skatt på pensjon er en av disse anbefalingene.

Utvalget påpeker i sin rapport at skatt på arbeidsinntekt, trygd og pensjon er viktig for å finansiere offentlige tjenester og overføringer, men at aldringen av befolkningen svekker skattegrunnlagene over tid.

De sier videre at dagens regler for skattlegging av pensjonsinntekter innebærer at det betales vesentlig lavere skatt av pensjonsinntekt enn av samme lønnsinntekt.

Utvalget foreslår derfor endringer i skattereglene for pensjonsinntekter som målretter skattefordelene mer mot de laveste pensjonene, samtidig som nye regler kan bidra til å styrke insentivene til å stå lenger i arbeid og til å kombinere pensjon og arbeid. Forslaget får støtte fra Virke.

- Et arbeidsfradrag innebærer lavere skatt på inntekt fra arbeid, noe som vil gjøre det mer lønnsomt å jobbe og å stå i jobb lenger. Det vil også gjøre det gunstigere å kombinere jobb og pensjon. Det er riktig og nødvendig for å styrke arbeidslinjen fremover, i en tid der befolkningen blir eldre, hvor mange er på helserelaterte ytelser og et altfor høyt antall står utenfor arbeidslivet, sier leder for bransjepolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

De laveste pensjonene skal være skattefrie

Skatteutvalget ønsker altså å skjerme de med de laveste pensjonene, som fremdeles skal være skattefrie, men mener at det er rom for å redusere skattefordelene for høyere pensjoner.

I rapporten kommer det ikke frem hvor grensen skal gå mellom lave og middels til høye pensjoner - og påfølgende skattefordeler.

Med tanke på de anbefalte endringene fra utvalget, viser de også til et utvalg som har evaluert pensjonsreformen (NOU 2022: 7) som har foreslått at folketrygdens aldersgrenser på 62 og 67 år oppjusteres når levealderen øker.

«Skattereglene for pensjon bør være i tråd med disse nye aldersgrensene», skriver utvalget i rapporten.

De anbefaler blant annet at:

  • Skattefordelene for pensjon reduseres med om lag 5,5 mrd. kroner (til om lag 20 mrd. kroner) ved å øke nedtrappingen av pensjonsskattefradraget og øke trygdeavgiften på pensjon, samtidig som de laveste pensjonene skjermes.
  • Samlet skatteverdi av minstefradraget i pensjon overføres til pensjonsskattefradraget (provenynøytralt). Det forenkler skattereglene og styrker insentivene til å kombinere pensjon med arbeid. Minstefradraget i lønn vil da redusere marginalskatten på lønn i et større inntektsintervall enn i dag for pensjonister som arbeider ved siden av pensjonen.
  • Nivået på pensjonsskattefradraget justeres dersom personfradraget økes, slik at innslagspunktet for skatt på pensjon holdes uendret.
  • Aldersgrensen for å få skattefradrag for pensjonsinntekt heves til 67 år. Aldersgrensen økes deretter i takt med aldersgrensene i folketrygdens alderspensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.