Penger i julegave?

- For noen ungdommer vil pengegaver være ekstra kjærkomment akkurat i år

Vi skal i snitt bruke 6000 kroner på julegaver; pensjonister skal bruke 8000 kroner - og nest etter klær blir penger den vanligste gaven under norske juletrær denne jula. Men hvor mye penger skal du gi?

PENGER TIL JUL? Pengegaver er på topp fem både på ønskelista og for planlagte julegaver. Foto: Kristin Sørdal
PENGER TIL JUL? Pengegaver er på topp fem både på ønskelista og for planlagte julegaver. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rekordmange 600 000 gruer seg til jul og vanskeligere økonomi vil prege jula for flere, ifølge en undersøkelse fra UNICEF Norge. Nesten fire av ti sier de kunne tenkt seg en jul uten gaver i år, ifølge en undersøkelse fra DNB, og 11 prosent av disse forklarer dette med den økonomiske situasjonen.

- Stadig flere strever med å løse hverdagsøkonomien, og når jula nærmer seg forsterkes disse problemene. I tillegg øker også forventningspresset vi som samfunn skaper, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge.

I snitt planlegger vi å bruke 6000 kroner på julegaver i år - og pensjonistene planlegger å bruke 8000 kroner, ifølge en undersøkelse fra Danske Bank.

Pengegaver og gavekort er på topp fem både for planlagte gaver og gaveønsker. Men hva skal vi tenke om penger i gave i år? Og hvilke beløp er det «vanlig» å gi eller bruke på julegaver til barn, barnebarn, nieser, nevøer og venner?

- Pengegaver vil være ekstra kjærkomment i år

Unicef understreker at det er de voksne som legger lista for hva som skal bli familiens gavetradisjon - og oppfordrer til å be barna lage ønskeliste med realistiske rammer.

Når det gjelder spørsmålet om hva man skal tenke rundt pengegaver til barn og barnebarn til jul i år og hvordan størrelsen på pengegaven kan påvirke de i kretsen rundt, sier Oudmayer til Vi.no at alle kan bidra til å senke press, ulikhet og følelsen av utenforskap. Men likevel sier hun at pengegaver kanskje er spesielt velkomment akkurat i år:

- For noen ungdommer vil pengegaver være ekstra kjærkomment akkurat i år, og da er det fint å kunne gi dem det, hvis man har mulighet, sier Oudmayer, og fortsetter:

- Samtidig er den økonomiske situasjonen til mange så presset nå, at vi alle kan ha godt av å tenke over hvordan vi kan bidra til å senke presset og følelsen av både ulikhet og utilstrekkelighet. Kanskje er nettopp denne jula her, en anledning til å dra gavefokuset ned, og heller fokusere på tid og det man gjøre sammen, sammen med gode samtaler om hvorfor man velger å gjøre det slik.

Direktør for barns rettigheter og bærkraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer. Foto: Carl J. Asquini
Direktør for barns rettigheter og bærkraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer. Foto: Carl J. Asquini Vis mer

Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, uttaler til Vi.no at hun mener man står fritt til å gi de beløpene man ønsker - men:

- Når det er sagt, mener jeg vi alle bør være bevisste på hvilke signaleffekter store pengebeløp, i form av gaver, kan gi til de rundt deg og den du gir pengegaven til. Barn sammenlikner seg selv med andre, enten vi vil eller ei, sier Olsen.

Hva er det vanlig å bruke på gave?

Unicef oppfordrer til å be barna lage ønskeliste med realistiske rammer. Og flere av forbrukerøkonomene Vi.no har snakket med, oppfordrer til ikke å tenke på hva som er forventet - men heller å fokusere på hva du har lyst til å gi.

- Det finnes ingen fasit for hva som er riktig sum å gi i pengegaver til barn og barnebarn, understreker forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank. Hun sier videre at det er store variasjoner for hva som blir gitt og ikke minst hva man har muligheten til å gi.

Thea Olsen, forbrukerøkonom, Danske Bank. Foto: Danske Bank
Thea Olsen, forbrukerøkonom, Danske Bank. Foto: Danske Bank Vis mer

- I disse tider mener jeg det er svært viktig ikke å gi mer enn man egentlig har råd til. Er det trangt økonomisk, og du ikke har muligheten til å gi like mye som tidligere år – vær åpen om det. Det vil overraske meg stort om noen reagerer negativt på en slik beskjed. Åpenhet er så viktig, spesielt i disse tider! sier Olsen.

Også Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB, oppfordrer til åpenhet om økonomiske utfordringer.

– Vit at du ikke er alene hvis du synes det er tøft nå. Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Men jeg vet også at det hjelper å dele. Snakk med dine nærmeste og nøl ikke med å kontakte banken hvis du trenger økonomisk rådgivning, sier Spiten.

Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

Ifølge undersøkelsen fra DNB opplever 62 prosent av de spurte et stort kjøpepress i forbindelse med jula. Og mer enn en fjerdedel av befolkningen sier de er avhengig av å benytte kredittkort eller utsatt betaling for å dekke jula i år.

– Mer enn halvparten av alle nordmenn opplever at høyere utgifter ville begrense julefeiringen. Det er særlig de med lavere inntekt som får det tøft og som kan trenge litt ekstra støtte og omsorg denne jula, sier Spiten.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Også Derya Incedursun i Nordea kommenterer at noen av oss bruker mer enn det vi har råd til, i tida rundt jul.

- Det er gjennom våre handlinger vi skaper kultur, og jeg tror at vi har etablert en mening gjennom vårt forbruk. Vi er nå i en dyrtid og veldig mange sliter økonomisk. Mitt råd er at vi bruker denne høytida til å reflektere over de tingene som virkelig betyr noe, og at vi ikke har fokus på hva alle andre tenker og forventer når vi gir en gave. Ikke føl deg forpliktet til å gi mer enn du har råd til. Tenk på hva du har lyst til å gi i julegaver og ikke hva du bør gi, sier Incedursun.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom, Nordea. Foto: Nordea
Derya Incedursun, forbrukerøkonom, Nordea. Foto: Nordea Vis mer

Dette skal vi bruke på gaver i år

Men hva slags gavebudsjett er det egentlig vi har for julegaven til barna, barnebarna, besteforeldre, venner, han og henne, far og mor denne jula?

DNB har innhentet tall på hva vi planlegger å bruke på julegavene til de ulike relasjonene denne jula, som du kan se listet opp nedenfor.

Olsen påpeker dessuten dette med rettferdighet i gavebeløpene til de enkelte i familien:

- Rettferdighet er også noe som står sterkt i de aller fleste familier. Da er det viktig å huske på at du bør gi like beløper, om det er barn imellom eller til barnebarn. For mange besteforeldre kan det bli mange barn og barnebarn å gi gaver til. Det bør man derfor ha med i vurderingen når man bestemmer seg for hvilket beløp man ønsker å gi, sier Olsen.

Dette er hva vi planlegger å bruke på julegaver i år til ulike relasjoner, ifølge en undersøkelse fra DNB. Beløpene er totalbeløp, som for eksempel totalt til alle egne barn.

 • Egne barn: 2866 kroner
 • Egne barnebarn: 2040 kr
 • Ektefelle/samboer: 1935
 • Egne foreldre eller svigerforeldre (pr. person): 1039 kr
 • Nieser/nevøer: 857 kr
 • Andre (egne vener/barnas venner, etc.): 726 kr
 • Dine søsken: 779 kr

Ifølge DNB, skal vi bruke mer penger på våre egne barn i år, sammenliknet med tidligere år. Vi skal bruke litt mindre på gaver til nieser, nevøer og venner.

Julegave tips: Dette ønsker vi oss - og dette skal vi gi

Ifølge DNBs undersøkelse er dette gaveønsker denne jula - og det vi planlegger å gi:

Topp fem julegaveønsker:

 • 1: gavekort
 • 2: opplevelser
 • 3: klær
 • 4: pengegaver
 • 5: mat og drikke

Topp fem planlagte julegavekjøp:

 • 1: klær
 • 2: pengegaver
 • 3: gavekort
 • 4: leker til barn
 • 5: mat og drikke

Incedursun i Nordea peker på at pengegaver også kan være for eksempel BSU-konto og fondssparing - hvor du kan se at pengene trolig vil øke i verdi over en lengre periode.

- Jeg tror det er mer fokus på sparing nå enn før, og at flere begynner å spare i spareprodukter for barnet eller barnebarnet - som gir mer avkastning, sier Incedursun.

Mange oppfordrer til å velge brukte julegaver. 1 av 4 sier at det er aktuelt å gi bruke gaver til jul framfor nye - og nesten fire av ti kunne tenkt seg en jul uten gaver i år, ifølge DNB-undersøkelsen.

– Brukte gaver under treet står høyt på ønskelista hos mange og er en kjempefin måte å ivareta både miljøet og lommeboka på i jula, sier Spiten i DNB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.