Eldre diskrimineres på leiemarkedet

- Følte meg som hun gamle, skrøpelige dama

Eldre på leiemarkedet taper konkurransen om boligene og betaler unødvendige gebyrer.

SLITER: Eldre som ikke eier bolig kan oppleve vanskeligheter med både å få leid leilighet, og få banklån. Foto: NTB Scanpix
SLITER: Eldre som ikke eier bolig kan oppleve vanskeligheter med både å få leid leilighet, og få banklån. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Høye husleier og følelsen av skam er bare noen av problemene eldre på leiemarkedet opplever.

Ti prosent av de mellom 50-79 år leier boligen sin, og Leieboerforeningen sier de har grunn til å tro at det foregår diskriminering i denne gruppen.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med vår journalist!

- Det vi ser er at de i langvarige leieforhold er særlig utsatt for boligspekulanter som ønsker å pusse opp og leie ut til høyere pris, eventuelt å selge med fortjeneste. Vi ser også at eldre blir overkjørt i oppsigelsessaker, sier ansvarlig advokat i Leieboerforeningen, Ragnhild Løseth, til Vi.no.

Betaling av husleien kan også være problematisk.

- En del utleiere ønsker å ta i bruk e-faktura, mens mange eldre foretrekker giro. Da kan de bli belastet med ekstra gebyr. Mange eldre frykter også inkasso, og betaler både ulovlige gebyrer og husleieøkninger, i frykt for å bli kastet ut eller få en inkassosak, forteller Løseth.

OVERKJØRES: Eldre er en utsatt gruppe på leiemarkedet, sier ansvarlig advokat i Leieboerforeningen, Ragnhild Løseth. FOTO: Øystein Klock
OVERKJØRES: Eldre er en utsatt gruppe på leiemarkedet, sier ansvarlig advokat i Leieboerforeningen, Ragnhild Løseth. FOTO: Øystein Klock Vis mer

- Hun gamle, skrøpelige dama.

En 76-åring som Vi.no har snakket med, sier hun som godt voksen på leiemarkedet opplevde at ingen tok kontakt etter visning.

Hun ønsker ikke å stå fram med fullt navn og bilde.

- Jeg kunne ikke skjønne hvorfor utleierne ikke tok kontakt. Jeg hadde referanse fra gårdeier der jeg hadde leid i 16 år. Likevel hørte jeg ikke noe.

- En utleier fortalte at vennene hans advarte mot å ta inn gamle personer, fordi de ikke var oppegående og kunne medføre trøbbel.

- Hva tenkte du da?

- Jeg visste ikke hva jeg skulle si, det er vel trøbbel med de unge også? Da skjønte jeg plutselig at dette var et problem. På visning føltes det som jeg var «hun gamle, skrøpelige dama».

Hun beskriver situasjonen på leiemarkedet som vanskelig og utrygg. Husleien for toromsleiligheten hennes øst i Oslo er på 11.500 kroner. Det går akkurat. Hun er redd for å måtte flytte på nyåret, når treårskontrakten hennes går ut og husleien vil stige.

VANSKELIG: En 76 år gammel dame Vi.no har snakket med opplevde det som vanskelig å skulle konkurrere med de unge på leiemarkedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Lisa M. Wisløff
VANSKELIG: En 76 år gammel dame Vi.no har snakket med opplevde det som vanskelig å skulle konkurrere med de unge på leiemarkedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Lisa M. Wisløff Vis mer

- Settes leien opp så mye at jeg ikke kan bo her, må jeg på markedet igjen å finne meg noe annet. Men hva annet er det å finne, spør hun.

Lett å føle skam

Størstedelen av nordmenn eier egen bolig og har opplevd stor prisvekst på boligen. For gruppene som ikke eier egen bolig, er det motsatt.

- Vi hører ofte i media at det er ufornuftig å leie, men for mange er det ikke et aktivt valg, sier avdelingsleder for bomiljø i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, til Vi.no.

De økonomisk vanskeligstilte er overrepresenterte på leiemarkedet sier Andal, og for eldre i denne gruppen er det mange som sliter med høye husleier.

Inngangsbilletten til boligmarkedet har også endret seg radikalt siden mange eldre selv kjøpte sin første bolig.

- I Norge har det å eie bolig nærmest blitt en indikasjon på at man har klart seg bra. Jeg tror derfor at mange som leier over lengre tid føler skam over ikke å ha klart å komme seg inn på boligmarkedet, sier Andal.

Hun etterlyser en mer profesjonell leiesektor som vil gi mindre diskriminering og økt stabilitet. Husbanken tilrettelegger for at gode, profesjonelle utleiere skal få bedre rammevilkår, mens andre utleiere allerede har henvendt seg til eldre, som ikke bare er for de rikeste.

- Det gir oss håp om bedre tider for eldre leieboere, forteller Andal.

Vanskeligere å få lån

76-åringen vi har snakket med har vært i flere banker hun har et nært forhold til, i håp om å få lån til å kjøpe egen bolig. For det hun betaler i husleie hver måned kunne hun ha betjent et banklån, men kravet til egenkapital på 15 prosent av kjøpesummen gjelder for alle, og gjør det uaktuelt for henne å møte lånekravene, forteller hun.

Forbrukerøkonom i Sparebank 1 og tidligere «Luksusfellen»-hjelper, Magne Gundersen, bekrefter at det kan være krevende å få boliglån etter man har blitt pensjonist.

- Det er inntekten som blir bortimot halvert og ikke alderen som jobber mot deg når du har blitt pensjonist. Hvis du ikke har kommet på boligmarkedet de første 65 årene i livet, så gjetter jeg at du ikke har spart så mye til egenkapital, som må være 15 prosent av kjøpesummen. Man kan heller ikke låne mer enn fem ganger inntekt, sier Gundersen, til Vi.no.

IKKE LETT: Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, sier lav inntekt ofte gjør det vanskelig for eldre å få lån. FOTO: Sparebank 1
IKKE LETT: Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, sier lav inntekt ofte gjør det vanskelig for eldre å få lån. FOTO: Sparebank 1 Vis mer

Ta en runde med banken for å se om du kan låne deler av summen, er rådet hans.

- Man trenger kanskje ikke låne hele beløpet. Noen arver også sent eller kommer til å arve. Det er også helt i orden for eldre å bruke søsken, barn, eller andre nærstående som kausjonister.

Å få lang nedbetalingstid blir vanskeligere etter fylte 70, tror han.

- Men som alltid når det kommer til lån, så er det en individuell vurdering, sier Gundersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.