Flyttet sammen med eksmannen - det ga pensjonsregning på 270 000 kr

Etter å ha levd fra hverandre i mange år, flyttet ektefellene igjen sammen - uten at minstepensjonen ble justert for dette. Det ga kvinnen et tilbakebetalingskrav på over 270 000 kroner.

TILBAKEBETALING TIL NAV: Kvinnen burde forstått at hun fikk for mye i pensjon etter å ha flyttet tilbake sammen med ektefellen, slår Trygderetten fast. Foto: NTB
TILBAKEBETALING TIL NAV: Kvinnen burde forstått at hun fikk for mye i pensjon etter å ha flyttet tilbake sammen med ektefellen, slår Trygderetten fast. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er man enslig alderspensjonist og mottar minste pensjonsnivå, mottar man pensjon etter én sats. Dersom man derimot bor sammen med en annen minstepensjonist, er satsen en annen og det gjøres en reduksjon i pensjonen til den enkelte.

For kvinnen vi omtaler i denne saken, ble det ikke gjort en slik reduksjon da hun og mannen flyttet sammen på nytt i 2012 - selv om hun selv hevder å ha gitt beskjed til Nav om dette på telefon.

Først i 2019, da mannen gikk bort, ble feilen oppdaget, etterfulgt av et krav om tilbakebetaling av 271 938 kroner.

Lavere sats for ektefeller enn enslige

Før de to ektefellene flyttet sammen i 2012, mottok kvinnen minstepensjon for enslige. Denne pensjonen skulle vært redusert da de flyttet sammen, noe den altså ikke ble - og det er disse pengene Nav nå krever tilbake.

Det at hun ikke lenger var enslig innebar at hun skulle ha utbetalt et lavere beløp hver måned. Hun skal på utbetalingsbilagene for april og oktober hvert år ha blitt orientert om at endringer i sivilstand og samboerforhold kan føre til at pensjonen blir endret og at hun har meldeplikt til Nav ved slike endringer, påpeker Nav Klageinstans.

De har regnet ut differansen mellom opprinnelig utbetalt pensjon basert på at kvinnen var enslig, og pensjonen hun skulle hatt utbetalt i perioden.

«Dette innebærer at den ankende part i perioden fra august 2012 til og med november 2019 har fått utbetalt 271.938 kroner mer enn hun har hatt krav på».

Saken er tatt videre til Trygderetten, som både er enig i at det har skjedd en feilutbetaling av pensjon, og at beløpet må betales tilbake. Du kan lese hele Trygderettens vedtak her.

Trygderetten enig i tilbakebetalingskrav

Trygderetten skriver i sitt vedtak at de er enig i at det i perioden august 2012 til november 2019 ble beregnet alderspensjon som om den ankende part var enslig, selv om ektefellene i denne perioden ikke lenger levde adskilt.

Dermed har kvinnen fått utbetalt for mye pensjon fra Nav i disse årene, som kan kreve pengene tilbake slik folketrygdloven sier.

Kvinnen selv hevder å ha gitt Nav beskjed på telefon om at hun flyttet sammen med ektemannen igjen i 2012, noe Trygderetten betviler - ettersom dette ikke er loggført av Nav. Og ettersom pensjonen ikke er blitt endret i etterkant av dette, mener retten at kvinnen burde forstått at det var snakk om en feilutbetaling.

De viser også til at Trygderetten i en rekke kjennelser har påpekt at dersom man unnlater å lese og sette seg inn i informasjonen som man får tilsendt fra Nav, så er dette i seg selv uaktsomt. Og regelverket sier som Vi.no har fortalte tidligere, at Nav kan kreve tilbake feilutbetalte beløp dersom mottakeren har forårsaket feilutbetalingen ved uaktsomt å gi Nav mangelfulle eller misvisende opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.