Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ifølge forskere ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på Universitetet OsloMet har flere nordmenn nå økonomiske ufordringer. En ny SIFO-rapport viser at 18 prosent av norske husholdninger i mars 2023 svarte at de hadde økonomiske utfordringer. Det er langt flere enn i juni 2021 hvor det var syv prosent av norske husholdninger som svarte dette, skriver Forskning.no.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss
Enke valgte uskiftet bo - fikk gjeldskrav etter ektemannen
Ifølge SIFO-forskerne har flere skrudd ned innetemperaturen og dusjet mindre. Flere enn før har begynt å handle billigere matvarer.
Tydeligere forskjeller mellom folk
Forsker Christian Poppe uttaler til NTB at forskjellene mellom folk blir tydeligere. Ifølge Poppe klarer tre firedeler seg veldig godt, mens 18 prosent sliter betydelig. Andelen nordmenn som har kuttet i forbruket for å ha råd til mat har økt fra 11 prosent i fjor til 28 prosent i mars i år. Økte bokostnader er blitt en alvorlig belastning for mange og flere har vært på en matstasjon de siste seks månedene. Vi.no har tidligere i år skrevet om hvordan blant annet minstepensjonister havner i matkø hos Frelsesarmeen på grunn av utfordringer med økonomien den siste tiden.

Overføring av eiendom: Når slipper man dokumentavgift?
Vi Pluss
– Henry Rinnan var min onkel
Vi PlussI rapporten kommer det også fram at en av ti norske husholdninger har kontaktet minst én kreditor i løpet av de siste seks månedene. Blant disse fikk fire av ti hjelp med betalingsproblemer.
Mange har også måttet få en alternativ betalingsplan på boliglånet for å klare seg.
Ifølge forskerne er det spesielt enslige forsørgere som sliter. Den økononomiske situasjonen går også hardt ut over den psykiske helsa til folk.
De trygge er godt voksne
I rapporten har forskerne delt befolkningen inn i grupper etter hvor utsatte de er økonomisk. De fire gruppene er «de trygge», «de utsatte», «sliterne» og «ille ute».
Den trygge gruppen omfatter rundt 1,25 millioner hushold (49) prosent. De står støtt økonomisk, men andelen trygge hushold har gått betydelig ned siden april 2017, da de utgjorde 65 prosent av alle husholdninger. Den største nedgangen kom mellom 2021 og 2022. Denne gruppen er eldre og bedre økonomisk stilt ann andre. Gjennomsnittsalderen er 55 år, noe som er rundt ti år eldre enn i de andre gruppene. Dette er den mest velstående gruppen med gjennoomsnittlig brutto husholdsinntekter på rundt 766.000 i året. De hadde minst inntektstap under pandemien. Dette har en sammenheng med at 38 prosent av dem er pensjonister.

Endre vaner? - Slik gir du deg selv flere sjanser til å lykkes
Vi PlussEn tredjedel i denne gruppa er selveiere uten boliglån eller rammelån. Her er også gruppen med den klart minste andelene leietakere (8 prosent).
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.