Nav

Flere kombinerer pensjon med AFP og mange er uføre før alderspensjon

Flere og flere kombinerer alderspensjon med avtalefestet pensjon, melder Nav. Og veldig mange er på uføretrygd før alderspensjon - spesielt kvinner.

ALDERSPENSJON: Mange flere kombinerer AFP med alderspensjon - og blant kvinner er veldig mange uføre før de går av med pensjon. Foto: Kristin Sørdal
ALDERSPENSJON: Mange flere kombinerer AFP med alderspensjon - og blant kvinner er veldig mange uføre før de går av med pensjon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Antallet som kombinerer alderspensjon og AFP har for første gang passert 100 000, melder Nav i en fersk pressemelding i forbindelse med kvartalsrapporten om alderspensjon.

Flere og flere kombinerer alderspensjon med avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor - og ved utgangen mars 2022 var antallet 101 500, som utgjør 1 av 10 alderspensjonister.

I gjennomsnitt mottok disse 26 500 kroner i måneden, hvorav AFP utgjorde 5700 kroner. Tjenestepensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg.

Foreløpig er det bare AFP-ordningen i privat sektor som gir livsvarige utbetalinger - men som må tas ut sammen med alderspensjon. Noen omgår dette ved å sette uttaket av alderspensjon fra Nav på vent etter å ha startet uttak. Det kan gjøres ved å sette uttaksgraden for alderspensjon til null prosent.

I offentlig sektor er AFP en tidligpensjonsordning, men fra 2025 er det avtalt en omlegging der offentlig AFP vil likne mer på den i privat sektor.

Mange går fra ufør til alderspensjon

I den ferske kvartalsrapporten fra Nav beskriver de i tillegg mange andre ting rundt alderspensjon og når og hvordan denne tas ut, som blant annet:

Hvor mange som tar ut «tidligpensjon»; hvor mange som tar ut gradert pensjon; ulikheter om når kvinner og menn tar ut pensjon og hvor mye kvinner og menn faktisk har utbetalt i alderspensjon i ulike aldersgrupper - og om pensjonistene jobbet eller hadde andre ytelser to måneder for de mottok alderspensjon.

Og ja, veldig mange går fra en annen ytelse enn ordinær lønnsinntekt, før de går ut i alderspensjon:

Det var mindre enn halvparten av de nye alderspensjonistene i 2021 som gikk rett fra jobb til alderspensjon, begge kjønn sett under ett.

Men ser man adskilt på kvinner og menn så var det flere kvinner som gikk fra uføretrygd til alderspensjon enn de som gikk fra arbeid uten tilleggsytelser. Dette skriver vi mer om nedenfor.

Men generelt for begge kjønn samlet, viser Navs rapport statusen til de nye alderspensjonistene to måneder før de mottok første utbetaling, som ser slik ut:

  • 48,1 prosent av alderspensjonistene var registrert med et arbeidsforhold to måneder før de startet første uttak av alderspensjon. Blant disse var 7,8 prosentpoeng registrert med både et arbeidsforhold og en ytelse, som for eksempel uføretrygd og AFP i offentlig sektor.
  • 26 prosent av personene var registrert kun med uføretrygd.
  • 10,4 prosent hadde kun avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor før alderspensjon.
  • 0,7 prosent har kun mottatt ytelse til gjenlevende ektefelle.
  • 13,4 prosent er oppført med «annet». Dette kan være selvstendig næringsdrivende, personer som mottar tjenestepensjon og som ikke er i arbeid, mottakere av sosialhjelp samt hjemmeværende som blir forsørget av ektefelle/partner.

Flere kvinner på uføretrygd og offentlig AFP

Hvis man sammenligner menn og kvinner, så er det en større andel menn enn kvinner som er i arbeid to måneder før uttak av alderspensjon.

I alderspensjonsrapporten skriver Nav at det var en noe høyere andel kvinner enn menn som var registrert med kun uføretrygd av de som var nye alderspensjonister.

Ifølge rapporten er det også flere kvinner enn menn som har kun AFP i offentlig sektor før alderspensjon.

Ifølge Nav henger dette blant annet sammen med at det er noe flere kvinner enn menn som mottar uføretrygd, og at det også er overvekt av kvinner som tar ut AFP i offentlig sektor.

Arbeid vs uføretrygd før alderspensjon for kvinner:

  • 30,7 prosent kvinner var registrert med status arbeid uten andre ytelser før alderspensjon
  • 31,2 kvinner hadde status uføretrygd

Til sammenlikning er tallene for menn slik:

  • 50,1 prosent gikk fra arbeid uten andre ytelser
  • 20,8 gikk fra uføretrygd

Det var 2 400 personer som kombinerte alderspensjon og gradert uføretrygd ved utgangen av mars 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.