AFP

Flere får AFP

Antallet som mottar avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor har økt med 9 prosent sammenliknet med samme tid i fjor, og Nav forventer at dette vil fortsette å øke. Menn er i flertall - og det er også de som får den høyeste AFP-lønna.

KAN DU FÅ AFP? Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor er noe du får i tillegg til pensjon fra folketrygden. Offentlig AFP er også under endring og foreslått å bli liknende med privat AFP. Foto: NTB
KAN DU FÅ AFP? Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor er noe du får i tillegg til pensjon fra folketrygden. Offentlig AFP er også under endring og foreslått å bli liknende med privat AFP. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Per mars 2023 var det 116 200 personer som mottok avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Det er en økning på 9,0 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i 2022. Da var det 106 600 mottakere, ifølge ferske tall fra Nav.

Nav-tallene viser også at det er stor overvekt av menn som mottar AFP i privat sektor - og som du kan se av tallene nedenfor er det også menn som får den største AFP-lønna.

Nav forventer fortsatt økning

Det er Nav som står for utbetalingen av privat AFP - og derfor kommer tallene fra dem. Ordningen administreres imidlertid av Fellesordningen for AFP.

Rundt 840 000 nordmenn er omfattet av privat AFP - og 11 200 foretak er tilsluttet fellesordningen.

Tallene fra Nav sier ingenting om offentlig AFP - som for øvrig er under endring og er foreslått å endres til en liknende ordning som privat AFP. Hvordan ny ordning for offentlig AFP blir, er ikke klart ennå. Og per i dag har ikke Nav gode nok data til å publisere statistikk for offentlig AFP.

Men det er altså 9 prosent økning i antallet som får utbetalt privat AFP i første kvartal, sammenliknet med samme tidspunkt i fjor. Og Nav venter at antallet vil fortsette å øke:

- I en del år framover ventes det høyere antall personer som kommer inn i AFP-ordningen enn antallet som går ut – slik at antallet mottakere vil fortsette å øke.

- Dette er helt som forventet og skyldes at et nytt årskull har blitt 62 år og har startet uttak av AFP, sier Svein Aartun Bye, assisterende direktør i Fellesordningen for AFP til Vi.no.

- Grunnen til at dette øker hvert år er at ny-AFP i privat sektor ble etablert i 2011. De som startet uttak den gang er i all hovedsak i 70-åra nå. Siden ytelsen er livsvarig og gjennomsnittlig levealder i Norge er over 80 år, vil hvert nye årskull i all hovedsak komme som tillegg til totalt antall mottakere, forklarer han videre.

Han presiserer at antall nye mottakere er så å si konstant, som det har det vært siden 2012, men med mindre variasjoner som stort sett følger størrelsen på årskullene.

Ifølge Nav kom det 2900 nye AFP-mottakere inn i ordningen i første kvartal i 2023.

- Det er høyere enn i samme periode i 2022, hvor antallet var 2500. Økningen fra 2022 til 2023 er på 16,1 prosent, skriver Nav.

Menn i flertall

Som vi nevner innledningsvis, er det stor overvekt av menn som mottar privat AFP:

Ifølge Navs ferske statistikk ser fordelingen menn og kvinner slik ut per mars 2023:

  • 27,4 prosent av mottakerne var kvinner
  • 72,6 prosent var menn

De fleste av de nye mottakerne velger å ta ut AFP ved 62 år, hele 82,8 prosent. Det er få personer som tar ut AFP ved 67 år eller seinere – kun 2,8 prosent av alle nye mottakere i samme periode.

Hva kan du få i AFP?

Gjennomsnittlig årlig ytelse var 69 800 kroner i 2022. Det er 2,0 prosent høyere enn i 2021, hvor gjennomsnittlig ytelse var 68 400 kroner. I samme periode steg konsumprisindeksen (KPI årsvekst) med 5,8 prosent.

Det vil si at det har vært noe økning i gjennomsnittlig årlig ytelse fra 2021 til 2022, men lavere vekst enn prisstigningen. Fra 2020 til 2021 økte årlig ytelse med 1,3 prosent - mens KPI steg med 3,5 prosent.

Og som vi nevner innledningsvis: I tillegg til å være i flertall blant de som mottar privat AFP, får også menn den største AFP-lønna:

  • Gjennomsnittlig årlig pensjon for kvinner er 62 471 kroner (2022)
  • For menn er årlig AFP 72 476 kroner
PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Kan du få AFP?

Det er stor forskjell på AFP i offentlig sektor og AFP i privat sektor.

Det er ikke er alle som har rett på AFP: Det krever at dette er nedfelt i en tariffavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Privat AFP er et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra Nav og tjenestepensjonen. Du kan også jobbe i tillegg til å ta ut AFP.

Offentlig AFP som per i dag er en førtidspensjonsordning som ikke kan kombineres med andre ytelser som alderspensjon, uføretrygd, gjenlevendepensjon eller AAP - men dette er som nevn i endring.

Uttakstidspunkt for privat AFP er «nøytralt», slik at du ikke må ta den ut fra 62, som noen kan tro.

Det er imidlertid viktig å vite privat AFP er en «pengebeholdning» som du sprer ut over flere år ved tidlig uttak, akkurat som for alderspensjonen fra Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.