Pensjon

Flere får AFP - men det er store kjønnsforskjeller

Ferske Nav-tall viser at stadig flere i privat næringsliv tar ut AFP. Det er stort flertall av menn - som også får mye mer utbetalt enn kvinner.

SNART PENSJONIST? Stadig flere ansatte i privat næringsliv tar ut AFP - og Nav forventer at antallet mottakere vil øke i årene som kommer. De fleste starter uttak ved 62 år, som er tidligst mulig tidspunkt. Foto: NTB
SNART PENSJONIST? Stadig flere ansatte i privat næringsliv tar ut AFP - og Nav forventer at antallet mottakere vil øke i årene som kommer. De fleste starter uttak ved 62 år, som er tidligst mulig tidspunkt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stadig flere benytter seg av muligheten til å ta ut AFP:

Ferske tall fra Nav viser at det er hele 9,3 prosent flere som mottar AFP i privat sektor per juni 2022, sammenliknet med samme tidspunkt i 2021.

I juni 2021 var antallet mottakere 99 900 - nå er det 109 100 personer. Og som du kan lese nedenfor: Det er store kjønnsforskjeller både hva gjelder hvem som får det og hva de får utbetalt.

Men først er det viktig å vite at det er to forskjellige AFP-ordninger, som per i dag er ganske ulike.

Privat og offentlig AFP

Det er to ordninger for avtalefestet pensjon (AFP): En for ansatte i privat næringsliv og en for ansatte i offentlig sektor.

Mens AFP i privat sektor er et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra folketrygden, er AFP i offentlig sektor fortsatt en tidligpensjonsordning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.