Pensjon

Flere får AFP - men det er store kjønnsforskjeller

Ferske Nav-tall viser at stadig flere i privat næringsliv tar ut AFP. Det er stort flertall av menn - som også får mye mer utbetalt enn kvinner.

SNART PENSJONIST? Stadig flere ansatte i privat næringsliv tar ut AFP - og Nav forventer at antallet mottakere vil øke i årene som kommer. De fleste starter uttak ved 62 år, som er tidligst mulig tidspunkt. Foto: NTB
SNART PENSJONIST? Stadig flere ansatte i privat næringsliv tar ut AFP - og Nav forventer at antallet mottakere vil øke i årene som kommer. De fleste starter uttak ved 62 år, som er tidligst mulig tidspunkt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stadig flere benytter seg av muligheten til å ta ut AFP:

Ferske tall fra Nav viser at det er hele 9,3 prosent flere som mottar AFP i privat sektor per juni 2022, sammenliknet med samme tidspunkt i 2021.

I juni 2021 var antallet mottakere 99 900 - nå er det 109 100 personer. Og som du kan lese nedenfor: Det er store kjønnsforskjeller både hva gjelder hvem som får det og hva de får utbetalt.

Men først er det viktig å vite at det er to forskjellige AFP-ordninger, som per i dag er ganske ulike.

Privat og offentlig AFP

Det er to ordninger for avtalefestet pensjon (AFP): En for ansatte i privat næringsliv og en for ansatte i offentlig sektor.

Mens AFP i privat sektor er et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra folketrygden, er AFP i offentlig sektor fortsatt en tidligpensjonsordning.

Det er imidlertid bestemt at den offentlige AFP-en skal endres etter modell fra den private ordningen, fra 2025, som er mye omtalt i rapporten fra Pensjonsutvalget som ble presentert i juni. Akkurat hvordan den nye offentlige AFP-en blir, er imidlertid ennå ikke vedtatt.

Nav poengterer at den ferske statistikken som vi omtaler her, handler om de som har den nye 2011-ordningen med AFP i privat sektor - og de påpeker at det er forventet at antall mottakere vil fortsette å øke i en del år fremover flere personer kommer inn i AFP-ordningen enn det går ut.

Hvor mange det er snakk om som har AFP i offentlig sektor, vil ikke Nav si noe om, da de mener dataene er for dårlige. Men ifølge Pensjonsutvalgets rapport var det 29 000 som mottok offentlig AFP ved utgangen av 2021, så det er altså mange færre med offentlig AFP enn med privat.

Det er også verdt å nevne at det er bestemt at AFP i offentlig sektor skal legges om etter mønster fra AFP-ordningen i privat sektor, som vil gjelde for ansatte født i 1963 eller senere, og som vil tre i kraft fra 2025. Pensjonsutvalget påpeker også i sin rapport at man etter omleggingen av privat AFP i 2011 opplevde at flere stod i arbeid lengre. Og det er som kjent noe av det myndighetene ønsker å oppfordre til med en endring av pensjonssystemet.

Menn får mest

Hvor mye du kan få i privat AFP, avhenger av hvor mye pensjonsgivende inntekt du har hatt fra du var 13 til 61 år. Det er Nav Pensjon som beregner og utbetaler AFP-ytelsen.

De aller fleste starter uttak av privat AFP ved 62 år: Det gjelder hele 84,4 prosent, ifølge Navs nye statistikk. De forteller videre at det er få personer som tar ut AFP ved 67 år eller senere – kun 3,3 prosent.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Og ja, i likhet med at menn har en gjennomsnittlig høyere alderspensjon enn kvinner, og at flere menn enn kvinner tar ut tidligpensjon, er det også slik for AFP: Det er mange flere menn som mottar AFP - og de mottar mye mer i kroner og øre.

  • Ifølge Nav, er 72,8 prosent av mottakerne av privat AFP menn, og 27,2 prosent av mottakerne er kvinner (per juni 2022).

Gjennomsnittlig årlig ytelse var 68 400 kroner i 2021. Menn får imidlertid mye mer utbetalt enn kvinner:

  • Menn har gjennomsnittlig årlig utbetalt 70 971 kroner i privat AFP - mens kvinner har 61 253 kroner (2021).

AFP-ordningene

Alle ansatte i offentlig sektor er omfattet av AFP, men kun rundt halvparten av ansatte i privat sektor jobber i en virksomhet som er tilsluttet AFP-ordningen.

Det er mange vilkår og begrensninger forbundet med de ulike AFP-ene, her er noen:

1: AFP i privat sektor er en livsvarig ytelse for deg som har fylt 62 år og som tar ut minst 20 prosent alderspensjon samtidig. Dette er en ekstra utbetaling du kan få som kommer i tillegg til alderspensjon og tjenestepensjon. Du må være ansatt i en privat virksomhet med tariffavtale med AFP - og du må oppfylle visse krav til ansiennitet og uttaksdato.

2: AFP i offentlig sektor er en tidligpensjonsordning for deg som er mellom 62-67 år og kan ikke kombineres med alderspensjon - men du kan fremdeles jobbe samtidig med at du tar ut AFP.

Det jobbes med et nytt regelverk for AFP i offentlig sektor for deg som er født i 1963 eller senere. Ordningen skal gjelde fra 2025 og vil ligne på AFP i privat sektor. Det er ikke per nå bestemt nøyaktig hvordan dette blir - men dette er noe som er mye omtalt i Pensjonsutvalgets rapport som myndighetene skal ta stilling til.

- Tydelig reformeffekt med AFP

I Pensjonsutvalgets rapport peker de blant annet på at sysselsettingen har økt i eldre aldersgrupper i årene etter 2011 og at det er en tydelig reformeffekt i privat sektor med AFP.

- Alderspensjonsreformen og samtidig omlegging av AFP i privat sektor fra en tidligpensjonsordning til å bli et livsvarig tillegg til alderspensjon fra folketrygden, og uten avkorting mot arbeidsinntekt, bidro til økt arbeidstilbud for ansatte i privat sektor med AFP. Forventet yrkesaktivitet etter 50 år og gjennomsnittlig avgangsalder har økt. Andre forhold enn pensjonsreformen har også bidratt til dette, blant annet bedret helse og økt utdanningsnivå, skriver Pensjonsutvalget.

Forslaget fra pensjonsutvalget er på høring og skal deretter behandles av regjeringen og Stortinget.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.