Flere eldre arbeidstakere vil gi økt sykefravær

Den nye rapporten fra Arbeidstilsynet om framtidas arbeidsliv, Utsikt, spår at flere eldre arbeidstakere blant annet vil kreve bedre tilrettelegging på arbeidsplassene, stadig ny kompetanseheving - og vil gi mer sykefravær.

ELDRE ARBEIDSTAKERE: Hvordan vil det norske arbeidslivet se ut om 10-15 år? Det prøver Arbeidstilsynet å gi noen svar på. De spår blant annet at økningen i eldre arbeidstakere vil føre til mer tilrettelegging, men muligens og økt sykefravær. Illustrasjonsfoto: NTB
ELDRE ARBEIDSTAKERE: Hvordan vil det norske arbeidslivet se ut om 10-15 år? Det prøver Arbeidstilsynet å gi noen svar på. De spår blant annet at økningen i eldre arbeidstakere vil føre til mer tilrettelegging, men muligens og økt sykefravær. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan vil arbeidslivet se ut om 10-15 år? Det prøver Arbeidstilsynet å si noe om i sin ferske rapport «Utsikt», der de blant annet sier noe om hvordan en større andel eldre arbeidstakere vil påvirke arbeidslivet.

Generelt vil det være en befolkningsvekst de neste åra, men den relative økningen vil være størst i de eldste aldersgruppene, og i 2030 vil det for første gang være flere personer i alderen 65+ enn under 20, ifølge rapporten. .

«En konsekvens av at andelen i pensjonsalder (65 år og oppover) kontra arbeidsfør alder (20–64 år) øker, er at forsørgerbyrden per person i yrkesaktiv alder vil øke noe»., skriver Arbeidstilsynet, og påpeker at en konsekvens av dette er at flere må stå lengre i arbeid.

Ikke bare innebærer dette at det vil bli behov for flere sysselsatte innen helse og omsorgsyrker, men flere eldre arbeidstakere vil også ha implikasjoner for arbeidshelse og kompetanseutvikling i arbeidslivet.

Mer tilrettelegging for eldre arbeidstakere

I rapporten trekker Arbeidstilsynet fram noen utviklingstrekk hvor de også graderer sannsynligheten for at dette vil inntreffe, der meget sannsynlig defineres som meget god grunn til å forvente, mens sannsynlig er noe det er grunn til å forvente.

Når det gjelder eldre arbeidstakere, mener de at flere eldre arbeidstakere kan gi økte behov for tilrettelegging i arbeidet. De ser på det som meget sannsynlig at veksten i antall eldre vil føre til at vi må stå i jobb lenger, som vil ha implikasjoner for arbeidshelsen. De påpeker at dagens eldre arbeidstakere i mindre grad er eksponert for risikofaktorer i arbeidet enn yngre arbeidstakere, men har høyere forekomst av enkelte helseproblemer. Det er derfor sannsynlig at aldringen i arbeidsstokken vil medføre økt arbeidsrelatert sykefravær og frafall før pensjonsalder.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Arbeidstilsynet ser dessuten på det som sannsynlig at det for at flere skal klare å stå i jobb lenger, blir et økt behov for tilrettelegging når det gjelder f.eks. arbeidstid og fysisk krevende arbeid for eldre arbeidstakere.

Ny kompetanse hele arbeidslivet

En annen faktor som vil påvirke arbeidstakere generelt, og kanskje eldre arbeidstakere spesifikt, er knyttet til den teknologiske utviklingen, sier rapporten. Ny teknologi kan tenkes å føre til økte kompetansekrav, og det vil blant annet kunne gi et kontinuerlig behovet for å oppdatere kompetansen gjennom hele livet, for eksempel gjennom økte krav knyttet til personlige egenskaper som tilpasningsdyktighet, selvstendighet, tverrfaglighet og fleksibilitet, skriver Arbeidstilsynet.

De tror arbeidstakere sannsynligvis vil måtte oppdatere ferdighetene kontinuerlig gjennom hele karrieren. «En ulempe med dette er at det kan føre til såkalt “teknostress”, hvor arbeidstakerne må tilegne seg ny og kompleks kunnskap hele tiden. Når stadig flere av rutineoppgavene blir automatisert, vil en voksende andel oppgaver kreve høy teknisk kompetanse», skriver de i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.