Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Nær 1 av 4 har spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Andelen er mer enn doblet siden koronakrisen, viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen.
Da samme spørsmål ble stilt i november 2020 svarte 9 prosent det samme. Nå gjelder det hele 23 prosent.
Det er husholdninger med samlet inntekt under 500.000 kroner som har spurt mest om hjelp fra familie, venner og organisasjoner, og som også vil kutte mest i innkjøp av gaver og mat.
- Mange hadde utfordringer også under koronakrisen, da tusenvis ble permittert. Nå ser vi lavere arbeidsledighet, men en historisk høy og bratt kostnadsvekst på blant annet mat, drivstoff og bolig, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen i en pressemelding.
- Undersøkelsen vår viser også at stadig flere av de som har bedt om hjelp fra familie og venner, har gjort det for første gang. 43 prosent svarte ja på dette i 2020 mot 54 prosent i år, sier Smith-Solevåg.

Nedslående for pensjonister og uføre: - Viser at velferdsstaten svikter

Desember-utbetalinger? Pengene kan komme tidligere
900 000 klarer ikke uforutsett utgift
Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2022 viser samtidig at svært mange sliter om de får en uforutsett utgift: I august skrev SSB at 900 000 nordmenn ikke ville klare en stor uforutsett utgift på 19 000 kroner.
16 prosent av befolkningen har svart at de ikke har råd til minst en av disse godene: bytte ut utslitte møbler (9 prosent), bil (6 prosent); gå til tannlegen (4 prosent) eller holde boligen passe varm (1 prosent). Dette kategoriseres som materielle mangler.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
- Økonomiske problemer er ett av få tabu vi har igjen
Matkøene er mangedoblet
Frelsesarmeen skriver videre at de deler ut langt mer mat rundtom i landet, og at matkøene har mangedoblet seg flere steder på grunn av trengende husholdninger.
Undersøkelsen fra Ipsos bekrefter samme trend.
- 1 av 7 svarer at de har måttet be om økonomisk hjelp fra en offentlig eller ideell virksomhet i år og nær halvparten av disse har gjort det for første gang, sier Smith-Solevåg.
- Det ligger dypt i den norske folkesjela å skulle klare seg selv. Det gjør inntrykk på oss i Frelsesarmeen å daglig møte fortvilede folk i økonomisk krise, og i et omfang de selv ofte ikke engang har forestilt seg at de kunne havne i, sier Smith-Solevåg.
Undersøkelsen viser at 20 prosent vil bruke mindre penger på mat i jula, og at hele 31 prosent svarer at de i år vil bruke mindre penger på julegaver.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.