Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ved en skilsmisse kan det oppstå uenighet rundt arv av for eksempel gjenstander med høy verdi, eller hytter, som er gitt en av partene da de fortsatt var gift.
Hvis man for eksempel arver noe med høy verdi, blir dette automatisk felleseie fordi man er gift?
Hovedregelen er at det meste blir felleseie - med ett viktig unntak i regelen.

Samlivsbrudd i 60-70-årsalderen kan få store økonomiske konsekvenser
Vi Pluss
Arv fra barnløse: Hvem har rett på arv?
Vi Pluss- Er hytta felleseie eller særeie?
Nettopp dette er tvilen til et ektepar som er i ferd med å skilles. Mannen i forholdet arvet en hytte fra sin gamle barnløse tante for fem år siden.
- Jeg mener å ha lest at arv automatisk blir særeie. Min kone (snart eks) mener at hytta er felleseie – og at den skal likeledes. Hvem av oss har rett? spør han arverettsadvokat Kjell Morten Méd, som er Vi over 60-ekspert på arv og testament.
Méd forklarer hva arveloven sier i tilfeller som dette:
- Antakelig har ingen av dere rett. Jussen er som følger: En eiendom (eller andre verdier) blir felleseie hvis den ikke konkret er gjort til særeie. Dette gjelder selv om den er arvet. Den kan bli særeie på to måter. Ektefellene kan avtale særeie i en ektepakt – eller – giver eller arvelater kan pålegge særeie på gaven eller arven. Spørsmålet blir da om din tante etterlot seg et testament hvor hun bestemte at eiendommen skulle være ditt særeie? Hvis det foreligger et slikt testament, er eiendommen særeie og kan holdes utenfor delingen etter ekteskapsloven.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
Arvingene vil ikke eie familiehytta sammen - hva er alternativene?
Vi PlussUnntatt felleseie også uten testament
Altså er den generelle regelen at hvis det ikke foreligger et slikt testament, er gaven felleseie, og da skal verdien av denne i utgangspunktet likeledes.
- MEN, den hytta du arvet faller inn under unntaket om skjevdeling av arv i ekteskapslovens paragraf 59. 1. ledd, påpeker Méd.
- Der står det at verdien av formue som den ene ektefellen har arvet kan kreves holdt utenfor delingen. Det er flere krav som må oppfylles – og beviskravene er strenge. Men så lenge du kan bevise at du har arvet og du fortsatt eier hytta bør du ganske enkelt få medhold i at hyttas verdi holdes utenfor delingen. Selv om den ikke er særeie, understreker Méd.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.