Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Sivilombudet mener Nav har behandlet saker uriktig og for strengt, som kan ha ført til at folk har gått glipp av ytelser eller fått mindre enn de har krav på.
I stedet for å behandle saker der folk ber om omgjøring av vedtak med lavere terskel, som de egentlig skulle, har Nav behandlet sakene like strengt og med samme regler som ved søknad om gjenopptak.
Sakene det gjelder handler i hovedsak om uføretrygd og arbeidsavklaringspenger (AAP).

- Feilen har forekommet i lang tid
Kritikken kommer i en fersk rapport fra Sivilombudet.
Du kan lese mer om bakgrunnen for kritikken og noe av forklaringen om feilen i denne artikkelen på Vi.no
Sivilombudet mener feilen har blitt gjort i fem år, fra 2017 til 2022. Det vites ennå ikke hvor mange som kan være rammet.

Yrkesskade og yrkessykdom: Derfor får mange avslag fra Nav
Vi Pluss
Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi Pluss- Har merket oss kritikken
Vi.no har spurt Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) om de er enige i kritikken om hva de tenker om det som framkommer i Sivilombudets rapport.
- Vi har merket oss Sivilombudets kritikk. Vi vil nå gå gjennom Sivilombudets uttalelse sammen med Arbeids- og velferdsdirektoratet og svare ombudet innen fristen 31. august, svarer arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
I rapporten skriver Sivilombudet at departementet burde gjort en større innsats for å kartlegge feilen i Nav og en bedre vurdering av hvilke konsekvenser det kan ha hatt for utfallet av de berørte sakene.
- Hvor mange er det som er berørt av saken og hvilke konsekvenser kan det ha hatt for de som er berørt?
- I forbindelse med svaret vårt til Sivilombudet vil vi be Arbeids- og velferdsdirektoratet om en vurdering av konsekvenser og tiltak, sier Mjøs Pedersen.
I rapporten ber ombudet departementet vurdere hvordan de personene som er berørt av feiltolkningen på en egnet måte kan informeres om feilen og muligheten de har for å be Nav om en ny vurdering av omgjøringsspørsmålet etter korrekt og mindre streng lovtolkning.
- Hva kan de som mener de er berørt av dette, gjøre? Og hva vil dere gjøre for å sikre at Nav finner de det gjelder - og kontakter dem?
- I forbindelse med svaret vårt til Sivilombudet vil vi be om en vurdering fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, uttaler Mjøs Pedersen.

Dette kan Nav dele om deg
Vi PlussNav: - Tar det på største alvor
Vi har også spurt Nav hva de tenker om kritikken og hvordan de vil behandle dette videre.
- Vi tar kritikken fra Sivilombudet på største alvor og vi vil nå gå grundig gjennom uttalelsen for å se hvordan denne skal følges opp og hvilke konsekvenser den vil ha for vår saksbehandling, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Nav til Vi.no.
Hun legger til at de vil svare Sivilombudet innen fristen, som er satt til 31. august.

- Glemmer å søke: Dette kan du få som ufør fra andre enn Nav
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.