OTP Pensjon

Feil pensjonssparing fra jobben – hva kan jeg gjøre?

Har du avtalt en høyere sats på din pensjonsopptjening enn det arbeidsgiver faktisk har gitt deg? Dette kan du gjøre for å få riktig pensjon.

OBLIGATORISK TJENESTEPENSJON: Hva gjør du om det er avtalt en høyere sats for din tjenestepensjon, enn det arbeidsgiver faktisk gir deg? Foto: NTB
OBLIGATORISK TJENESTEPENSJON: Hva gjør du om det er avtalt en høyere sats for din tjenestepensjon, enn det arbeidsgiver faktisk gir deg? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Med en obligatorisk tjenestepensjon kan du ha en innskuddsbasert pensjonsordning hvor det årlige innskuddet utgjør en prosentandel av lønna, der minstekravet er 2 prosent.

Men hva gjør du om du har avtalt en høyere sats med arbeidsgiver enn minstekravet, men oppdager at jobben ikke har gitt deg det du har krav på?

Avtalen er avgjørende

I dette konkrete eksempelet har arbeidstakeren opplevd at arbeidsgiver har justert ned på satsen – uten å ha fått informasjon om dette. Han lurer derfor på om dette er noe arbeidsgiveren kan gjøre uten å informere om det.

Spørsmålet er stilt til en av Advokatforeningens advokater på deres tjeneste «Advokaten hjelper deg»:

«Jeg var inne på Digipost i dag og oppdaget noe rart: Jeg trodde vi fortsatt hadde 7 prosent pensjonssparing som vi fikk muntlig beskjed om før jul i 2021, og jeg finner i Digipost et dokument fra 13. november 21 som bekrefter dette.

Deretter er det flere nye dokumenter, ett fra 5. januar 22 der satsen er på 2 prosent, mens den er satt opp til 4 prosent etter ett år. Deretter er det kommet et nytt brev 11. januar 23 hvor satsen er satt ned til 2 prosent igjen. Kan arbeidsgiver gjøre dette uten å informere? Og hvorfor opp og ned ved årsskifte?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.