OTP Pensjon

Feil pensjonssparing fra jobben – hva kan jeg gjøre?

Har du avtalt en høyere sats på din pensjonsopptjening enn det arbeidsgiver faktisk har gitt deg? Dette kan du gjøre for å få riktig pensjon.

OBLIGATORISK TJENESTEPENSJON: Hva gjør du om det er avtalt en høyere sats for din tjenestepensjon, enn det arbeidsgiver faktisk gir deg? Foto: NTB
OBLIGATORISK TJENESTEPENSJON: Hva gjør du om det er avtalt en høyere sats for din tjenestepensjon, enn det arbeidsgiver faktisk gir deg? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Med en obligatorisk tjenestepensjon kan du ha en innskuddsbasert pensjonsordning hvor det årlige innskuddet utgjør en prosentandel av lønna, der minstekravet er 2 prosent.

Men hva gjør du om du har avtalt en høyere sats med arbeidsgiver enn minstekravet, men oppdager at jobben ikke har gitt deg det du har krav på?

Avtalen er avgjørende

I dette konkrete eksempelet har arbeidstakeren opplevd at arbeidsgiver har justert ned på satsen – uten å ha fått informasjon om dette. Han lurer derfor på om dette er noe arbeidsgiveren kan gjøre uten å informere om det.

Spørsmålet er stilt til en av Advokatforeningens advokater på deres tjeneste «Advokaten hjelper deg»:

«Jeg var inne på Digipost i dag og oppdaget noe rart: Jeg trodde vi fortsatt hadde 7 prosent pensjonssparing som vi fikk muntlig beskjed om før jul i 2021, og jeg finner i Digipost et dokument fra 13. november 21 som bekrefter dette.

Deretter er det flere nye dokumenter, ett fra 5. januar 22 der satsen er på 2 prosent, mens den er satt opp til 4 prosent etter ett år. Deretter er det kommet et nytt brev 11. januar 23 hvor satsen er satt ned til 2 prosent igjen. Kan arbeidsgiver gjøre dette uten å informere? Og hvorfor opp og ned ved årsskifte?»

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Slik lyder svaret fra advokat Ådne Jareld:

– Innskuddet skal minst utgjøre 2 prosent av den lønn opp til 12 G som det enkelte medlem mottar fra foretaket i løpet av innskuddsåret. Dette er lovens minstekrav. Det er opp til arbeidsgiver å øke satsen, så lenge det gjøres for samtlige ansatte. Om arbeidsgiver har anledning til å redusere satsen til lovens minimumskrav, vil være basert på avtalegrunnlaget mellom arbeidsgiver og de ansatte, forklarer Jareld.

– Hvis det er avtalt en høyere sats som arbeidsgiver er bundet av, må arbeidsgiver forholde seg til avtalen. Hvis ikke noe er avtalt, så vil arbeidsgiver stå fritt, sier han.

Vi.no har spurt advokaten hva slags avtale som kreves for at arbeidsgiver er bundet av avtalen, og hva arbeidstaker kan gjøre dersom arbeidsgiver er bundet av en slik avtale, men likevel velger å gi de ansatte en dårligere sats på pensjonsavtalen.

Pensjon må avtales i arbeidsavtalen

– Det må normalt kreves at avtale om pensjon er inntatt i den enkelte arbeidstakers skriftlige arbeidsavtale for at en skal kunne kreve mer enn lovens minimumskrav (OTP), forklarer advokat Ådne Jareld som svar på den første delen av spørsmålet.

Har du avtalt dette, og opplever at arbeidsgiveren gir deg en dårligere sats likevel, er første steg ifølge Jareld å melde krav om dette til arbeidsgiver.

– Hvis arbeidsgiver ikke retter tilstanden, må det sendes prosessvarsel. Hvis arbeidsgiver fortsatt ikke retter tilstanden, må en gå til sak ved å gå til domstolene, sier han.

Du kan gå til arbeidsrettssak

Ifølge Jareld vil dette være en arbeidsrettssak.

– Man behøver ikke å gå om forliksrådet, men kan ta ut stevning i arbeidsrettssak direkte til tingretten. En stevning i en arbeidsrettssak er gebyrfri. Men man må betale sin egen advokat og arbeidsgivers advokat om man taper saken. Saken kan både reises som en «fastsettelsessak» og som en «fullbyrdelsessak», forteller Jareld, og forklarer nærmere hva dette innebærer:

– I en fastsettelsessak dømmes arbeidsgiver ansvarlig for å oppfylle arbeidsavtalen. I en fullbyrdelsessak dømmes arbeidsgiver til å betale et beløp for skyldig forsikringspremie som kan tvangsinndrives. Valget mellom disse to saksformene/hva saken skal gjelde, vil besluttes i samråd med egen advokat, sier Jareld.

– Hvis en fastsettelsessak vinnes, må en gå ut fra at arbeidsgiver frivillig retter opp tilstanden. Hvis ikke, må det reises fullbyrdelsessak. Det vil en ansvarlig arbeidsgiver neppe risikere, da arbeidsgiver må bekoste begge parters omkostninger ved fullbyrdelsessaken pga. at rettsforholdet er endelig fastslått i den opprinnelige fastsettelsessaken, avslutter advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.