Nav

Feil Nav-dom blir ikke slettet fra strafferegisteret

Feilaktig Nav-dømte får ikke slettet dommen fra strafferegisteret.

NAV-SKANDALEN: Feilaktig dømte i Nav-skandalen får ikke slettet dommen fra politiets straffesaksregister, ifølge en artikkel i Dagbladet. Ifølge Nav, er over 7000 personer berørt med saker siden 2012, hvorav 64 er frikjent ved dom. Nav har oppfordret alle med saker tilbake til 1994 til å ta kontakt. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav
NAV-SKANDALEN: Feilaktig dømte i Nav-skandalen får ikke slettet dommen fra politiets straffesaksregister, ifølge en artikkel i Dagbladet. Ifølge Nav, er over 7000 personer berørt med saker siden 2012, hvorav 64 er frikjent ved dom. Nav har oppfordret alle med saker tilbake til 1994 til å ta kontakt. Fotomontasje. Foto: NTB/Nav Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav-ofre får ikke slettet feilaktige domfellelser i strafferegisteret. Det skriver Dagbladet i en større sak om et av ofrene fra Nav-skandalen i 2019.

For saken som omtales i Dagbladet, kan en konsekvens være avslag på turistvisum til USA (ESTA).

Nav-skandalen er også omtalt som «trygdeskandalen». Nav og norske myndigheter omtaler sakskomplekset som «feiltolkningen av EØS-reglene».

Den ble rullet opp i 2019 da det ble avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på feil grunnlag krevd trygdeytelser tilbakebetalt eller anmeldt folk for trygdesvindel.

Dette gjaldt nordmenn som hadde mottatt arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger mens de har hatt opphold i utlandet.

I juli 2021 slo Høyesterett fast at trygdeskandalen gjelder saker helt tilbake til 1994.

Flere tusen mennesker ble berørt og ifølge Dagbladet har Gjenopptakelseskommisjonen avsluttet 64 saker - og alle har endt med frifinnelse for ofrene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.