Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Nav-ofre får ikke slettet feilaktige domfellelser i strafferegisteret. Det skriver Dagbladet i en større sak om et av ofrene fra Nav-skandalen i 2019.

Dette kan Nav dele om deg
Vi Pluss
Glemte å varsle om pensjon: Fikk kjempekrav
For saken som omtales i Dagbladet, kan en konsekvens være avslag på turistvisum til USA (ESTA).
Nav-skandalen er også omtalt som «trygdeskandalen». Nav og norske myndigheter omtaler sakskomplekset som «feiltolkningen av EØS-reglene».
Den ble rullet opp i 2019 da det ble avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på feil grunnlag krevd trygdeytelser tilbakebetalt eller anmeldt folk for trygdesvindel.
Dette gjaldt nordmenn som hadde mottatt arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger mens de har hatt opphold i utlandet.
I juli 2021 slo Høyesterett fast at trygdeskandalen gjelder saker helt tilbake til 1994.

- Et stort framskritt for uføresøkere
Flere tusen mennesker ble berørt og ifølge Dagbladet har Gjenopptakelseskommisjonen avsluttet 64 saker - og alle har endt med frifinnelse for ofrene.
Men nå viser det seg altså at selv om Nav-ofre har blitt frikjent for trygdebedrageri, får de ikke slettet de feilaktige domfellelsene i politiets strafferegistre.
Mari Hersoug Nedberg i Kripos sier til Dagbladet at gjeldende praksis i alle typer saker er at dette er opplysninger som alltid vil framgå av straffesaksregisteret og reaksjonsregisteret.
Hun forklarer at tidligere domfellelser ikke blir slettet fordi det kun er faktiske feil som rettes eller slettes i politiets register og at politiet trenger oversikt over straffesakene og historikk. Frifinnelse vil imidlertid framgå i både straffesaksregisteret og reaksjonsregisteret.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi PlussDine opplysninger på en vandelsattest
Du kan søke Politiet om å få vite hvilke opplysninger som er registrert om deg selv. Dette gjør du via skjema for «begjæring om innsyn». Politiet kan nekte innsyn om det er til hinder for etterforskning eller bryter personvernet.
Informasjon som framgår av reaksjonsregisteret/strafferegisteret, vil framgå på en vandelsattest. Enkelte yrker og verv krever at det framlegges vandelsattest, også kalt straffeattest.
En vandelsattest er ganske enkelt en utskrift fra reaksjonsregisteret.
Opplysninger som registreres i reaksjonsregisteret/strafferegisteret er type reaksjon, personalia, tiltak, hvilken myndighet som har truffet avgjørelsen, hvilke straffebestemmelser som er overtrådt, hvor stor straffen er og hvorledes den i tilfelle er utholdt.

Kommune krevde brødre for 260 000 kr etter morens død

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi PlussReaksjoner som registreres i strafferegisteret:
- straffedommer
- vedtatte forelegg (ikke forenklede forelegg)
- frihetsstraff
- samfunnsstraff
- ungdomsstraff
- bot for lovbrudd
- overføring til tvungent psykisk helsevern
- tvungen omsorg m.m.
Nav-skandale-rammet? - Kontakt Nav
2. juli 2021 konkluderte Høyesterett at feiltolkningen av EØS-regelverket gjelder tilbake til 1994, og ikke bare for saker før juni 2012, som man først mente.
Dermed gikk Nav da ut og ba alle som mener de kan være rammet av feiltolkningen av EØS-reglene om å ta kontakt for å få saken vurdert på nytt.

Glemte å informere: Gikk glipp av hundre tusen i pensjon
Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav uttalte at de ikke vet hvor mange som kan være berørt og at de ville prioritere sakene til domfelte.
I tillegg til sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger kan personer som har mottatt rehabiliteringspenger og attføringspenger være berørt.
Over 7000 personer med saker fra etter 1. juni 2012 er berørt.
Dersom du mener du kan være berørt, finner du kontaktinformasjon til Nav på Nav.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.