Sykepenger

Får ikke sykepenger: - Vet ikke hvor mange det gjelder

Stabelen med sykepengesaker for manuell behandling i Nav har mer enn doblet seg på halvannet år - og teller nå 37 000 uløste oppgaver. Nav vet ikke hvor mange personer det gjelder. - Dette er ikke lenger beklagelig, men nærmest et svik mot de som opplever uforholdsmessig lang saksbehandlingstid i saker som angår dem.

SAKSBEHANDLING HOS NAV: Nav har en voksende bunke med sykepengesaker som skal behandles manuelt, ifølge Klassekampen. Sivilombudet har tidligere kritisert Nav og bedt dem iverksette tiltak. Nå er det ett års saksbehandling for klagesaker om sykepenger - og i tillegg kommer lange behandlingstider i Nav Klageinstans og Trygderetten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SAKSBEHANDLING HOS NAV: Nav har en voksende bunke med sykepengesaker som skal behandles manuelt, ifølge Klassekampen. Sivilombudet har tidligere kritisert Nav og bedt dem iverksette tiltak. Nå er det ett års saksbehandling for klagesaker om sykepenger - og i tillegg kommer lange behandlingstider i Nav Klageinstans og Trygderetten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd som beskriver de lange saksbehandlingstidene som et svik.

Bakgrunnen er en artikkelserie i Klassekampen, der de i en serie med artikler forteller om de mange som står i årelang kø som følge av det de omtaler som et feilslått IT-prosjekt i Nav.

Det handler om de som klager på avslåtte sykepengesaker, og der Nav mangler dokumentasjon eller annet som gjør at saken legges til manuell behandling. Og Klassekampen forteller blant annet historien om Marcin Brzyski som har ventet i et halvt år på sykepenger, og ingen kan fortelle ham når han får svar.

Slaathaug forteller at de har en jevn strøm med henvendelser til deres tjeneste «Hjelp med Nav», om hjelp og bistand, og at mange handler om lange saksbehandlingstider i NAV-systemet.

- I disse sakene er det vanskelig å komme med kontret hjelp, da vi dessverre og heldigvis ikke har mulighet til å påvirke saksbehandlingstida hos Nav, sier generalsekretæren.

Kritikk fra Sivilombudet

I november 2022 fikk Nav kritikk fra Sivilombudet om den lange saksbehandlingstida på klagesaker for sykepenger, som de sa kunne være over et år.

- Den lange saksbehandlingstida er bekymringsfull. Det har stor betydning for den det gjelder, presiserte de overfor Nav, som på sin side svarte at de har iverksatt tiltak.

Forklaringen fra Nav om de lange saksbehandlingstidene er de samme nå, som da Sivilombudet kom med kritikken i fjor: Omlegging av datasystemer - med påfølgende prioritering av nye søknader.

Ett års ventetid - og mer

37 000 uløste oppgaver som rammer et ukjent antall personer. Bunken har mer enn doblet seg på halvannet år. Ifølge Klassekampen sier Nav at 95 prosent av sakene i bunken har ligget kortere enn 66 uker, samt at den eldste saken er fra juli 2019. Nav hevder at det kan være flere årsaker til at en oppgave er gammel, og at det ikke betyr at den har ligget urørt.

Og en ting er ett års ventetid i Nav - men for de det gjelder, slutter det ikke der:

- Deretter må klager vente på saksbehandlingen i Nav Klageinstans, som oppgis til 12 uker. For saksbehandling i Trygderetten må klager legge på enda 12-14 måneder. Totalt kan man da være oppe i godt over to år, før saken er avgjort, poengterer Sivilombudet i kritikken.

- At Nav mangler oversikt er alvorlig

Tor Bernhard Slaathaug uttaler til Vi.no at saksbehandlingstida i seg selv er alvorlig - men poengterer at det at Nav selv ikke vet hvor mange personer dette gjelder, er en annen bekymring.

- Vi er bekymret for det som dessverre begynner å se ut som en uheldig trend, hvor Nav mangler oversikt. Det er alvorlig og bekymringsverdig, mener Slaathaug.

Han mener det må stilles ressurser tilgjengelig for at disse utfordringene løses, både hos Nav men også hos andre offentlige aktører, som for eksempel i rettferdsvederlagssaker hvor saksbehandlingen hos det offentlige nå er over 2 år.

- Dette er ikke lenger beklagelig, men nærmest et svik mot de som opplever uforholdsmessig lang saksbehandlingstid i saker som angår dem.

- Vi etterlyser i denne sammenheng på nytt hvor det blir av det vedtatte Nav-ombudet, sier Slaathaug.

I 2021 ba Stortinget regjeringen om å opprette et eget, selvstendig Nav-ombud «snarest mulig». Men etter snart to år, har dette fremdeles ikke skjedd.

- Dette er en sak som åpenbart burde blitt fulgt opp av et slikt ombud. Gjennomføring og utføring av enkelte stortingsvedtak ser ut til å være vanskelig for den sittende regjering. Jeg skal ikke gå så langt som å bruke ordet trenering, men man kan etter hvert stille seg spørsmål om det er nettopp det som skjer, uttaler Slaathaug.

- Vil følge med utviklingen

Sivilombudet tok i fjor høst opp bekymringen om de lange ventetidene med Arbeids- og velferdsdirektoratet - som da kom med tiltak. Dette var blant annet mer prioritering av saker slik at brukere i minst mulig grad sto uten midler til livsopphold; flere ansatte på sykepengesakene og forenklinger i saksbehandling. De endret også opplysningene om forventet saksbehandling på Nav.no til det mer korrekte, som da var 52 uker. Og slik står det fortsatt.

Sivilombudet skrev i november at Nav har redegjort for årsakene til den lange saksbehandlingstida og hvilke tiltak som er igangsatt for å bøte på situasjonen og at de derfor ikke fant funnet grunn til å gå videre med saken da - men påpekte at de vil fortsette å følge utviklingen i saksbehandlingstida i saker om sykepenger.

Arbeids- og velferdsdirektoratet ble pålagt å sende en ny redegjørelse om status til Sivilombudet ved utgangen av januar 2023.

Løsningen for sykepenger ventes å være ferdig først i 2027, skriver Klassekampen. Som følge av sprekken på tid og kostnad må de som klager på avslag på sykepenger nå vente i rundt ett år. Dette omfatter 3602 personer.

Dette forklarer Nav: Har prioritert førstegangsvedtak for sykmeldte

Nav har forklart årsaken for den lange saksbehandlingstida slik, overfor Sivilombudet:

Det skyldes utfordringer med ressurssituasjonen og innføring av et nytt utbetalingssystem for sykepenger. I en overgangsfase har Nav måttet operere med både gamle og nye systemer samtidig, med de negative virkningene det hadde for effektiviteten. Samtidig økte antall saker om sykepenger.

Nav har valgt å prioritere førstegangsvedtak til sykmeldte foran klagesaker - fordi tidligere gjennomganger ifølge Nav hadde vist at brukerne i klagesakene i mindre grad sto uten inntekter til livsopphold enn i førstegangssakene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.