Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Helsetilsynet har undersøkt hvordan telefoniløsningen til Nav påvirker tilgjengeligheten til de sosiale tjenestene, som de påpeker er velferdssamfunnets siste sikkerhetsnett.
Deres ferske rapport viser at mange av brukerne ikke alltid får riktig hjelp til riktig tid.
Helsetilsynet understreker i sin rapport at funnene er alvorlige.

- Glemmer å søke: Dette kan du få som ufør fra andre enn Nav
Vi Pluss- Lite tilgjengelige
Bakgrunnen for rapporten er at Helsetilsynet de siste åra har fått informasjon fra brukere, ansatte i Nav-kontor og statsforvalterne om en økende bekymring for at de sosiale tjenestene har blitt mindre tilgjengelige for brukerne.
I Helsetilsynets rapport skriver de at Nav kontaktsenter er første kontaktpunkt for brukere som henvender seg til Nav på telefon, og fungerer som et bindeledd mellom bruker og Nav-kontoret.
Tilsynet påpeker at disse brukerne ofte har behov for informasjon og veiledning utover det som er kontaktsenterets ansvarsområde, og må settes i kontakt med Nav-kontoret i kommunen for å få svar.
«Spørreanropene fra Nav kontaktsenter blir kun unntaksvis besvart av Nav-kontoret, og Nav kontaktsenter må sende melding om at bruker ønsker kontakt. Brukerne må dermed vente i en ny kø, og det kan ta for lang tid før de får nødvendig hjelp», skriver Helsetilsynet. Les alle funnene i Helsetilsynets rapport.
- Personer som ikke får til å bruke selvbetjeningsløsninger som «Ditt Nav» får støtte og hjelp til dette fra våre veiledere på telefon, sa Jørn Torbergsen, direktør i Nav kontaktsenter, til Vi.no i november.
På telefon har Nav flest henvendelser fra privatpersoner om sykepenger, arbeidsavklaringspenger, arbeidssøking og dagpenger og pensjon. I tillegg er det mange spørsmål om sosiale tjenester.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss
Her kan du få hjelp til strømregninga nå
- Tar rapporten på alvor
Fungerende Nav-direktør sier i en pressemelding på deres nettsider at de tar resultatene i rapporten på alvor.
– Vi tar rapporten fra Helsetilsynet på alvor og vil bruke anbefalingene i vårt arbeid framover for å forbedre tilgjengeligheten. Vi er avhengig av kommunene og partnerskapet for å få til dette. Vi vil gå i dialog med KS om funnene og oppfølgingen av anbefalingene videre, og Arbeids- og velferdsdirektoratet har sendt brev til alle landets kommuner om funnene i rapporten, sier Sonja Skinnarland, fungerende Arbeids- og tjenestedirektør i NAV.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.