Voksne studenter:

Fant kjærligheten på lesesalen

Anne Lise var frisør og Hans Anders var kaiarbeider. Da de valgte å studere juss i voksen alder ante de ikke at de også skulle finne kjærligheten.

ALDRI FOR SENT: Anne Lise Haavold (59) og Hans Anders Theisen (62) mener det aldri er for sent å studere, men understreker at motivasjon er viktig. Foto: Privat
ALDRI FOR SENT: Anne Lise Haavold (59) og Hans Anders Theisen (62) mener det aldri er for sent å studere, men understreker at motivasjon er viktig. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg kom på lesesalen i 8.30-tida om morgenen. I 12–13 tida fikk jeg mark i baken og dro hjem for å lufte hunden. Men jeg kom etter hvert inn i en god leserytme og ble en god student, forteller Hans Anders Theisen (62).

Hans Anders hadde nettopp fylt 43 år da han fikk permisjon fra jobben som kaiarbeider og gjorde alvor av drømmen om å studere juss. Kaiarbeideren gjennom 20 år fant seg godt til rette blant de 20 år yngre studentene.

– Jeg spilte fotball med dem, vi gikk på kino og festet. De var hjemme hos meg og spiste middag for jeg hadde hus. Jeg ble godt integrert og det hjalp meg veldig godt gjennom studiet, sier han.

– Må være motivert

Hans Anders forteller at han nok la ned mer tid på lesesalen enn medstudentene. I tillegg jobbet han mye i helgene på kaia for å spe på studielånet.

– Jeg gikk en del ned i inntekt og levestandard. Jeg tok det alvorlig at jeg hadde vært borte fra en skolesituasjon i over 20 år. Jeg skal ikke nekte for at man kanskje lærer saktere med alderen, men jeg var nok mer redd for at jeg lærte saktere enn at det faktisk var sånn.

For andre godt voksne som sysler med tanken om å skifte retning i arbeidslivet eller ta videreutdanning er hans klare råd å sette i gang.

– Har du lyst så bare gjør det. Jeg vil absolutt anbefale andre å gjøre det samme. Det er bedre å angre på noe man har gjort enn å ikke gjøre noe. Men man må være motivert for oppgaven, understreker han.

Kjærlighet i kollokviegruppa

Mot slutten av studiet måtte han ta noen av fagene i Bergen. Her studerte også den tidligere frisøren Anne Lise Haavold (59). Som 45-åring hadde hun tatt med seg sitt yngste barn og flyttet fra Kristiansand til Bergen for å studere juss.

– Jeg satt i forelesningssalen da han kom inn, forteller Anne Lise.

– Hun satt der med dådyrblikket sitt og blunket til meg, sier Hans Anders.

Forelskelsen vokste i kollokviegruppa. De to hadde gode samtaler. Anne Lisa la merke til at Hans Anders lyttet ekstra oppmerksomt da hun snakket. Etter et år ble de to et par.

En ny verden

Heller ikke Anne Lise har angret på valget om å studere i voksen alder. Hun beskriver det som en vitamininnsprøytning å studere med yngre mennesker og forteller at hun fortsatt holder kontakten med studievennene.

– Det er aldri for seint! Jeg har fått en ny hverdag på alle vis, men du må ned i levestandard. Jeg hadde spart penger, men jeg måtte klare meg på studielån. Du må leve på billigst mulig måte og skjære ned på alt du kan.

I dag bor paret på Lillehammer. Hans Anders er seniorrådgiver på enhet for Areal og klima hos Fylkesmannen i Innlandet, mens Anne Lise er advokat hos kommuneadvokaten i Lillehammer kommune.

Hans Anders forteller at det var vanskelig å få napp på jobbsøknadene de første fire åra.

– I begynnelsen søkte jeg nok på litt for attraktive stillinger. Konkurrentene var advokater med ti til femten års erfaring. Som nyutdannet 51-åring var jeg ikke så attraktiv. Det var litt demotiverende selvfølgelig, men jeg fortsatt å søke jevnt og trutt.

Ny jobb eller utdanning? Her er ekspertens råd:

Helene Tronstad Moe, jobbekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania sier at det er viktig å tenke grundig over hvorfor du vil skifte jobb eller videreutdanne deg.

Her er hennes råd til deg som vurderer å skifte beite:

Snakk med sjefen:

Tenk over om du er misfornøyd med noe der du jobber. Orker du ikke å jobbe 100 prosent med arbeidsoppgavene du har? Hør med sjefen om det er mulig å endre arbeidsoppgaver eller gå ned i stillingsprosent.

Få oversikt over egen kompetanse:

Synliggjør på CV-en hva du har gjennomført av kompetansehevende tiltak på jobb. Tenk over hvilke andre jobber som krever den kompetansen du har i dag.

Lag en kompetanseprofil. Tenk over dine personlige egenskaper.

– Jeg opplever at noen godt voksne har kunstig lav selvtillit. De fleste 50-åringer har vært gjennom 20–30 år i arbeidslivet. De har mange ferdigheter og kompetanse som kan erstatte eventuelle utdanningskrav i en ny jobb.

Tenk over om du har råd til ny utdanning:

Å slutte helt i jobben for å studere kan føre til stor økonomisk belastning. Tenk over hvilke jobbmuligheter du får med utdanningen og om du eventuelt er villig til å flytte på deg.

Sjekk hvilke deltidsstudier som kan kombineres med jobben for å teste ut om videreutdanning er noe for deg. Et deltidsstudium på CV-en viser at du er sulten, nysgjerrig og at du har overskudd i hverdagen.

Sjekk mulighetene for å ta permisjon fra jobben hvis du vil studere fulltid. Da har du en retrettmulighet dersom studiet ikke er noe for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.