Hadde ikke skrevet fremtidsfullmakt

Familiefaren fikk akutt hjerneslag - da startet de økonomiske bekymringene

Familiefaren ble akutt syk og havnet i koma. I tillegg til å måtte takle sjokk og redsel for hva som skulle skje med mannen fikk også kona økonomiske bekymringer.

ØKONOMIEN STOPPET: - Jeg var redd for at vi ikke skulle få ut lønn og sykepenger slik at vi fikk betalt ned lån og renter på bolig, forteller «Ingrid» til Vi.no. Da mannen lå i koma kunne han ikke logge inn på Nav eller gjøre noe i nettbanken. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock
ØKONOMIEN STOPPET: - Jeg var redd for at vi ikke skulle få ut lønn og sykepenger slik at vi fikk betalt ned lån og renter på bolig, forteller «Ingrid» til Vi.no. Da mannen lå i koma kunne han ikke logge inn på Nav eller gjøre noe i nettbanken. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Man tenker kanskje ikke at fremtidsfullmakt er noe som er aktuelt før man blir eldre og at dette er noe eldre folk må ha i forbindelse med demens eller andre sykdommer, men vi har erfart at det er like viktig å ha det når man er ung, forteller Ingrid til Vi.no.

For tre måneder siden ble livet til Ingrid og ektemannen brått snudd på hodet. Ingrids ektemann på 40 var en aktiv og sunn småbarnsfar da han uventet fikk hjerneslag. Han ble liggende tre uker i koma på sykehus før han våknet.

- Han visste ikke hvem han var, hva som hadde skjedd eller hvor han bodde. Vi befinner oss fortsatt i et traume, sier Ingrid.

Ingrid er ikke hennes virkelige navn. For å skjerme ektemannen i den situasjonen han befinner seg i forteller hun historien anonymt. Vi.no kjenner hennes identitet.

Ektemannen er nå på en rehabiliteringsinstitusjon. Hvor lenge det blir er umulig å vite. Han er våken og samtykkekompetent, men har foreløpig ikke fått tilbake språket. Kroppen er fortsatt veldig svak.

Økonomiske bekymringer

I tillegg til å måtte takle sjokket og redselen for hva som skulle skje med mannen mens han lå i koma fikk Ingrid også store økonomiske bekymringer.

- I den kritiske tilstanden vi var i var det vanskelig å navigere i alt papirarbeidet som måtte gjøres. Jeg var redd for at vi ikke skulle få ut lønn og sykepenger slik at vi fikk betalt ned lån og renter på bolig. I tillegg hadde vi utgifter til strøm og andre ting som måtte betales, sier Ingrid.

Alt stoppet opp. For ektemannen kunne ikke ivareta egne interesser. Sykehuset skrev ut en digital sykemelding, men han hadde ikke mulighet til å selv logge inn på NAV for å godkjenne denne.

- Som ektefelle kunne jeg ikke gjøre noe for ham selv om vi også har barn sammen. Det holder ikke mot NAV i det hele tatt. Dette er problemer vi kanskje kunne ha sluppet hvis vi hadde skrevet fremtidsfullmakt, sier Ingrid.

Midt oppi det hele hadde paret heldigvis fått satt opp faste trekk fra kontoene sine til en felles konto. Disse faste trekkene kunne rulle og gå selv om ektemannen var syk og ikke kunne logge inn i egen nettbank.

Fikk ikke tilgang til banken

Etter hvert fikk Ingrid en legalfullmakt fra sykehuset som kunne hjelpe henne å få banktilgang. Da kunne hun endelig gjøre ting som å si opp ektemannens medlemsskap på treningsstudioet.

Ingrid synes det er rart at hun ikke kunne gjøre økonomiske valg for ektemannen mens han lå i koma. To måneder etter at ektemannen hadde kommet til seg selv igjen husket han heldigvis koden til bank-id en på mobilen.

- Vi er jo økonomisk ansvarlige for hverandre som ektefeller. Jeg kunne ikke logge meg inn med hans Bank-ID. Jeg kunne heller ikke ringe banken for mannen min for da gikk alle alarmklokker hos dem. Jeg vet ikke om en fullmakt hadde gitt meg bedre odds hos banken, sier Ingrid.

Hadde tenkt på fremtidsfullmakt

Bare dager før mannen brått ble syk hadde Ingrid tenkt på at det hadde vært lurt å få ordnet fremtidsfullmakt.

Nå har hun ett, tydelig råd til alle som lever i et ekteskapslignende forhold:

- Gift dere og skriv fremtidsfullmakt så fort som mulig! Gjør det på Rådhuset og ta festen senere. Dere vet aldri hva som plutselig kan skje. Du kan bli påkjørt av trikken i morgen.

Ingrids ektemann har fortsatt ikke fått språket igjen. Men han er samtykkekompetent. Han klarer å respondere og vise at han forstår. Han kan også bevege seg, men er veldig svak og redusert. Hans motoriske evne er nedsatt. Det er tungt at han ikke kan uttrykke seg selv.

- Han er jo seg selv. Det er det fine i alt, sier Ingrid som selv fortsatt er sykmeldt. Det hjelper at mannen er ung. De ser framgang, men hvilke prognoser han har er umulig å si. Vi er i sjokk og er på mange måter i krise fortsatt, sier Ingrid.

I tillegg til at ektemannen er syk skal hun ta seg av et barn på to år. Da tilstanden var på det mest kritiske kom heldigvis Ingrids foreldre fra en annen kant av landet for å hjelpe.

- Uten dem hadde vi ikke overlevd. Da hadde det raknet. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort. Jeg var mye på sykehuset og det var gjerne på ettermiddager at nevrokirurg eller overlege hadde mulighet for en status. Det oppleves ekstra viktig å få til når mannen din svever mellom liv og død. Da var det godt å vite at noen tok seg av henting i barnehage, at barnet ble ivaretatt og logistikken fungerte på hjemmebane. Familie er gull verdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.