Yrkesskade Nav

Falt på gårdsplassen til jobben - fikk avslag på yrkesskade

Mannen var på vei fra parkeringsplassen til arbeidsgivers bygg da han falt på isen. Men siden skaden inntraff på et område som er åpent for alminnelig ferdsel, får han ikke innvilget yrkesskade.

YRKESSKADE: Å skade seg ved fall på isen på vei til jobb kan i noen tilfeller regnes som yrkesskade, men ikke i dette tilfellet, der mannen falt 10 meter fra inngangsdøra til jobben. Illustrasjonsfoto: NTB
YRKESSKADE: Å skade seg ved fall på isen på vei til jobb kan i noen tilfeller regnes som yrkesskade, men ikke i dette tilfellet, der mannen falt 10 meter fra inngangsdøra til jobben. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var i slutten av 2019 at mannen var på vei til jobb og skled på glatt vei i parkeringsområdet rundt ti meter fra hovedinngangen til arbeidsstedet. Han pådro seg partiell muskelruptur, og søkte om å få innvilget yrkesskade. Mannen mener selv han var i gang med arbeidsdagen ved at han hadde sjekket e-post og vært inne på arbeidsgiverens interne datasystem, og at fallet skjedde på bedriftens område.

Nav avslo mannens søknad om yrkesskade, dermed har han klaget på vedtaket til Trygderetten, som er enig med Nav om at skaden ikke kan regnes som en yrkesskade. Her kan du lese mer om hvorfor.

På jobb eller ikke?

Vi.no har tidligere skrevet om at det er høy avslagsprosent på yrkesskade-søknader til Nav: 3 av 10 som søker får avslag på yrkesskade, og få av de som klager på avslaget fra Nav, får medhold. Du kan lese mer om årsakene til avslagene i denne artikkelen (krever innlogging).

For å få innvilget en skade som en yrkesskade, er det blant annet avgjørende om man er på arbeidsstedet når skaden skjer.

Trygderetten skriver i sitt vedtak at de både har tatt i betraktning beskrivelsene til partene, Google Maps og Street View-funksjonen for å avgjøre om mannen kan regnes å ha vært på arbeidsstedet da han falt.

«På arbeidsstedet» utenfor arbeidsgivers bygg?

Trygderetten skriver i sitt vedtak at de har behandlet flere saker hvor det nettopp er uenighet om arbeidstakeres som har skadet seg på uteområdet ved arbeidsplassen, har vært på arbeidsstedet eller ikke når skaden har inntruffet.

De viser blant annet til et rundskriv i folketrygdloven, som sier følgende om parkeringsplasser:

«Arbeidstakere som arbeider i stasjonær virksomhet eller større bedriftsområder, er som hovedregel dekket når de er i den bygningen de arbeider. Er bygningen omgitt av gjerde eller port, gjelder yrkesskadedekningen innenfor porten. Hvis området rundt bygget er avgrenset med plen eller hekk, skal det likestilles med inngjerdet område.

Dette omtales ifølge Trygderetten som bedriftens risikoområde. Dersom arbeidsgiver har ansvar for å vedlikeholde en parkeringsplass eller gangvei, er det naturlig å si at arbeidstaker er yrkesskadedekket ved ferdsel på disse områdene. Er det en tredjepart som har ansvar for området, for eksempel offentlig område, vil man som hovedregel ikke være yrkesskadedekket.

I denne konkrete saken, viser Trygderetten altså til at det er tilgang til området der skaden innfant fra vei og fortau, for både gående og kjørende, parkeringsplassene er åpen for besøkende, og området er offentlig tilgjengelig. Dermed er det ikke snakk om et inngjerdet område, og yrkesskadedekning gjelder ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.