Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det var i slutten av 2019 at mannen var på vei til jobb og skled på glatt vei i parkeringsområdet rundt ti meter fra hovedinngangen til arbeidsstedet. Han pådro seg partiell muskelruptur, og søkte om å få innvilget yrkesskade. Mannen mener selv han var i gang med arbeidsdagen ved at han hadde sjekket e-post og vært inne på arbeidsgiverens interne datasystem, og at fallet skjedde på bedriftens område.
Nav avslo mannens søknad om yrkesskade, dermed har han klaget på vedtaket til Trygderetten, som er enig med Nav om at skaden ikke kan regnes som en yrkesskade. Her kan du lese mer om hvorfor.

Skadd på jobb? Tabbene mange gjør kan koste deg alle rettighetene
Vi Pluss
Nektes økonomisk støtte etter svært utbredt yrkesskade: - Et gedigent problem
På jobb eller ikke?
Vi.no har tidligere skrevet om at det er høy avslagsprosent på yrkesskade-søknader til Nav: 3 av 10 som søker får avslag på yrkesskade, og få av de som klager på avslaget fra Nav, får medhold. Du kan lese mer om årsakene til avslagene i denne artikkelen (krever innlogging).

Yrkesskade og yrkessykdom: Derfor får mange avslag fra Nav
Vi PlussFor å få innvilget en skade som en yrkesskade, er det blant annet avgjørende om man er på arbeidsstedet når skaden skjer.
Trygderetten skriver i sitt vedtak at de både har tatt i betraktning beskrivelsene til partene, Google Maps og Street View-funksjonen for å avgjøre om mannen kan regnes å ha vært på arbeidsstedet da han falt.

For dårlig forebygging på 7 av 10 arbeidsplasser

Nav-nei etter jobbskade: - Må forventes
«På arbeidsstedet» utenfor arbeidsgivers bygg?
Trygderetten skriver i sitt vedtak at de har behandlet flere saker hvor det nettopp er uenighet om arbeidstakeres som har skadet seg på uteområdet ved arbeidsplassen, har vært på arbeidsstedet eller ikke når skaden har inntruffet.
De viser blant annet til et rundskriv i folketrygdloven, som sier følgende om parkeringsplasser:
«Arbeidstakere som arbeider i stasjonær virksomhet eller større bedriftsområder, er som hovedregel dekket når de er i den bygningen de arbeider. Er bygningen omgitt av gjerde eller port, gjelder yrkesskadedekningen innenfor porten. Hvis området rundt bygget er avgrenset med plen eller hekk, skal det likestilles med inngjerdet område.
Dette omtales ifølge Trygderetten som bedriftens risikoområde. Dersom arbeidsgiver har ansvar for å vedlikeholde en parkeringsplass eller gangvei, er det naturlig å si at arbeidstaker er yrkesskadedekket ved ferdsel på disse områdene. Er det en tredjepart som har ansvar for området, for eksempel offentlig område, vil man som hovedregel ikke være yrkesskadedekket.
I denne konkrete saken, viser Trygderetten altså til at det er tilgang til området der skaden innfant fra vei og fortau, for både gående og kjørende, parkeringsplassene er åpen for besøkende, og området er offentlig tilgjengelig. Dermed er det ikke snakk om et inngjerdet område, og yrkesskadedekning gjelder ikke.

Uførhet gir 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.